Houten balklaag met droogbouw vloerverwarming en tegels, kan dat?

Rogier Gr

  • #1
Ik wil een droogbouw vloerverwarming maken op een nieuwe dakuitbouw met houten balken. Het huis heeft ook radiatoren en gaat verwarmd worden met een warmtepomp, met een aanvoertemperatuur tot 50 graden. De vloerverwarming (met 16 mm leiding) zou ik graag geschikt willen maken voor zo laag mogelijke aanvoertemperatuur, voor het geval dat ik later de aanvoertemperatuur in de rest van het huis omlaag weet te brengen. De versterkte houten balken hebben afmetingen van 60 x 210 mm met hoh afstand van 550 mm, en voldoen aan de nieuwbouw woonhuis eisen qua sterkte. Ik zoek een vloerverwarming met een snelle responstijd, en goed afgiftevermogen (>50W/m2), en denk dan aan het volgende lagenpakket
  • Balken met thermische isolatie ertussen
  • Underlayment 19 mm
  • Thermische isolatie (ca 1 cm is denk ik voldoende)
  • Pakket met leidingen (bijv EPS 30, DBS 16, of Oko, of ingefreesde Fermacell, of WEM)
  • Een gewicht-verdelerplaat (fermacell, of strongboard XL,..)
  • lijm
  • Toplaag: linoleum of tegels
Linoleum heeft als voordeel een lage warmteweerstand (R = 0,012 m2.K/W), maar de gewicht-verdeler plaat (bijv 11 mm fermacell) voegt weer weerstand toe, zodat het geheel toch een redelijk hoge weerstand heeft (R = 0,05 m2.K/W). Die waarde ligt wel onder de max. waarde voor vloerverwarming van R = 0,14 m2.K/W. Bovendien mag je linoleum 'maar' tot max 27 graden opwarmen, en dus is de warmteafgifte beperkt. Tegels hebben als voordeel een zeer lage warmteweerstand (< 0.04), en kunnen tegen een hogere aanvoertemperatuur. Op HeatNet worden diverse vloerverwarming pakketten voorgesteld, en ook lasten-verdeelplaten met gespecificeerde lijmen om daarmee tegels toe te passen. De vraag is: kan ik deze combinaties toepassen op mijn houten-balk laag? Is de houten-balken laag stabiel genoeg om uberhaupt droogbouw en tegels te kunnen toepassen?
Wat ik ervan begrijp: door belasting gaat het pakket doorbuigen. De tegels gelijmd op een stijve verdelerplaat geven een spanning in de lijmlaag, en die moet opgevangen worden. De voegen moeten sterk genoeg zijn om de drukspanning op te vangen. Hoe minder doorbuiging deste minder spanning in de lijm, voegen en tegels.
Vragen aan jullie
  • Kan ik bovenstaande lagenpakket toepassen op de houten balk laag?
  • Wat zouden jullie adviseren als droogbouw vloerverwarming, geschikt voor een warmtepomp (tot 40 graden)?
Alvast dank voor het meedenken!
(PS ik had deze post eerder geplaatst in het forum Verwarming, maar kreeg geen respons... )
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
dat kan.
Ik neem aan dat je je plannen hebt gedeeld met de constructeur van de opbouw en de balken geschikt zijn om het systeem te dragen.
 

Rogier Gr

  • #3
Goed punt, de houten balk laag is doorgerekend om als verdiepingsvloer te gaan dienen (en wordt ook opgeklampt om aan norm te voldoen, maar nee: ik heb niet expliciet gevraagd wat stijfheid moet worden voor tegels. Is daar een extra norm voor?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
tegels fermacell etc, hebben gewicht daar moet rekening mee worden gehouden
tegels vragen om een stijvere vloer en of ontkoppelmatten
De constructeur kan dat prima bepalen maar iemand moet hem wel vertellen dat hij er rekening mee moet houden.
(Lees hoort eigenlijk gewoon op de bouwaanvraag tekeningen te staan)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Grootste vijand van tegels is een doorbuigende / verende onderconstructie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu