Verstevigen balklaag zolder

Wolk

  • #1
Hallo allemaal ,

Ik heb al diverse onderwerpen op dit forum mbt verstevigen balklaag doorgelezen , maar ik hoop dat jullie mij toch nog wat extra adviezen kunnen geven omtrent het volgende :

In de huidige situatie staat op de eerste verdieping een wasmachine , deze willen we graag naar zolder verplaatsen zodat we een kamertje over hebben.

De zolder is voorzien van een houten balklaag van 3 x 10 cm , via de balken schuif ben ik er achter gekomen dat de huidige balklaag wat aan de lichte kant is .

De vorige eigenaar heeft zo'n 35 jaar geleden de zolder begaanbaar gemaakt maar de balklaag nooit echt verstevigd , op de voorzolder zijn de balken mooi recht maar op de grote zolder zijn ze in het midden doorgezakt.

We hebben het plan om de balken nu te verstevigen door aan weerszijde eenzelfde balk vast te klampen doormiddel van bouten en constructielijm.
Gaten hakken in de muur en zodoende nieuwe balken plaatsen met de voldoende draagkracht wordt lastig omdat de muur met de buren enkelsteens is en we niet bij de buren willen uitkomen .

De wasmachine willen we overigens plaatsen op de voorzolder waar de overspanning het kleinst is .

Voor de duidelijkheid heb ik een tekeningetje waar de situatie van de zolder op staat.

Heeft iemand nog betere ideeën of tips voor mij ?

groeten wolk

 

Fiesiekus

  • #2
Je kan ook extra balken plaatsen die rusten op balkschoenen; metalen balkdragers die aan de muren worden geschroefd. Hoef je niet te hakken.
 

Wolk

  • #3
Beste Fiesikus ,

Heb ik ook aan zitten denken , alleen zijn de binnenmuren van een soort korrelige betonsteen. je moet met 6 boren om een gat van 8 te krijgen.

Ik ben dan bang dat als ik die schoen tegen de muur boor hij op den duur los komt te zitten door het trillen van wasmachine.


gr.

Wolk
 

Fiesiekus

  • #4
Je kunt of met chemische ankers/pluggen werken of een gat in die tussenmuur maken en de nieuwe balk opleggen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Zo te lezen lijkt het mij verstandiger er even een bouwkundige naar te laten kijken, vermoedelijk hebt u te maken met bimsbeton, de dichtheid van bimsbeton is m.i. niet genoeg om er een balklaag in te verankeren waar een zware (trillende) machine op komt te staan.
 

Wolk

  • #6
Beste Jan ,

Bedoel je dan dat Bimsbeton ook niet geschikt is om een gat in de muur te hakken en de balken op de muur te leggen ? of alleen niet met gebruik van balkschoenen ? (de huidige balken liggen nu ook in de muur)

Ik begrijp uit je reactie dat alleen de huidige balken verstevigen niet voldoende zal zijn om de wasmachine te dragen ?

groeten ,

Wolk
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
Het kan ook een B2 blok zijn deze zijn een stuk sterker
bims in woningscheidende muren is niet gebruikelijk
 

Fiesiekus

  • #8
Dat klopt Boertje125, maar Jan en ik bedoelen het tussenmuurtje (tussen voor- en grote zolder); de samenstelling daarvan.
 

Wolk

  • #9
Het scheidingsmuurtje tussen de voor en grote zolder is volgens mij een dragende muur , deze loopt van de benedenvloer door tot aan de nok van het huis (de balken die het dak dragen steunen ook op deze muur ). Het zou dan geen Bimsmuur kunnen zijn ? Ziet een B2 blok er ook korrelig uit ?
 

Fiesiekus

  • #10
Wolk schreef:
Beste Fiesikus ,

Heb ik ook aan zitten denken , alleen zijn de binnenmuren van een soort korrelige betonsteen. je moet met 6 boren om een gat van 8 te krijgen.
Hoe moet ik dit dan zien? Als die tussenmuur dragend is, en de scheidingsmuren van B2 is er toch geen probleem?
 

Wolk

  • #11
De muren die ik verticaal getekend en gearceerd heb zijn alle 3 dragende binnenmuren , voor het gemak had ik geen buitengevels aangegeven. De stippel lijn in midden geeft het de nok van het dak aan

De meest linkse muur is de binnenmuur van zijgevel ( hoekhuis) , de rechtse is de muur die scheidend is met de buren ( enkelsteens ) van de middelste muur kan ik zien dat ie een korrelige steen heeft( waarschijnlijk dan B2) van de andere 2 kan ik dat (nog) niet zien.

Ik wil proberen zoveel mogelijk hakwerk te voorkomen , en wil het liefst de huidige balken zodanig verstevigen dat ik er zonder problemen een wasmachine kan plaatsen.

Groeten ,

Wolk
 

Houtmannetje

  • #12
Als de balken die er al in liggen goed opliggen dan volstaat het toch om de balken aan beide zijden over de volle lengte te voorzien van een verzwaring

deze dient dan wel goed aan de bestaande balk verlijmd en of geschroefd te worden als je dan ook nog de balken koppelt en met chemische ankers aan de muur bevestigd is het helemaal kaasie
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Wolk schreef:
De zolder is voorzien van een houten balklaag van 3 x 10 cm
Ik vind drie cm draagvlak te weinig om andere balken en een wasmachine op te laten rusten.
 

Houtmannetje

  • #14
Hmm ik heb niet zo naar die maten gekeken
das meer een planklaag die moeten niet alleen verbreedt maar ook verhoogd worden

en zeker ook aan de beide muren bevestigen dit gaat overigens wel heel goed met die spuitankers hiervoor hoeft je gat niet precies de maat van je glaspatroon te hebben
 

Wolk

  • #15
Allemaal bedankt voor het meedenken !

Ik denk dat ik toch eens ga proberen bij wijze van proef een nieuwe balk tussen de muren te leggen met balkschoenen en dan eens kijken of deze met chemische ankers of goede pluggen stevig vast komt te zitten .

Als deze goed blijft zitten kan ik er meerdere tussen de bestaande balkjes gaan leggen . De bestaande balkjes wil ik dan toch laten zitten en verstevigen ( onder het motto van alle beetjes helpen)

Zal het nut hebben om de balken onderling nog met elkaar te verbinden dmv dwarsbalken ?

Is het zo dat een wand van bimsbeton uit een geheel bestaat ? de middelste muur die de voor en grote zolder van elkaar scheid bestaat uit stenen met een korrelige structuur , zou dit dan duiden op de eerder benoemde B2 stenen ?

groeten ,

Wolk
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Kunt u een foto van die muur plaatsen ?
Dat is toch wat duidelijker.
 

Wolk

  • #17
Oke , das inderdaad wat makkelijker praten .

Ik zal vanavond eens een foto maken :P
 

Wolk

  • #18
Het was lastig een foto te nemen omdat de wand gestuct is , ik heb tussen de vloer en plafond een foto kunnen maken van de stenen .




 

Fiesiekus

  • #19
De ene tussenmuur is uit deze "stenen" opgebouwd? En dus van korrelige, zachte structuur? Of gaat het om de 2 zijwanden?
 

Wolk

  • #20
Het gaat om de middelste en de rechter muur ( ik heb ze met rode pijlen aangegeven )

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu