Balklaag sterk genoeg?

Edo M

  • #1
Beste klussers,

De eind fase nadert van onze verbouwing aan een jaren 30 woning. Wij hebben beneden tussen de keuken en eetkamer een draagmuur uitgebroken. Dit is allemaal door een constructeur berekend en er zijn flinke HEA balken geplaatst met eigen staanders in een betonnen fundering, de constructeur heeft hier niet in bezuinigd en ipv 1 rechte stenen draagmuur liggen er nu 3 HEA balken. Degene over de langste lengte is uiteraard de zwaarste. Dan volgt er een haaks recht op die vervolgens de buitenmuur in gaat. Deze draagt het balkon welke boven het laatste gedeelte van de keuken bevindt (gewapend beton). Dan is er nog een kleinere HEA balk die naast de grootste HEA balk loopt. Enerzijds in de draagmuur en aan de andere kant vast met bouten in de haakse HEA balk.

Ik hoop dat jullie het nog enigszins kunnen volgen (achtergrondinformatie) anders hier enkele foto's voor de beeldvorming;







Nu is het hele zaakje netjes afgewerkt beneden, plafonds en stucwerk zit er in dus nu kom ik bij het punt waar het allemaal om gaat, de badkamer. De tegelzetters willen hier morgen aan de slag en willen een afwerkvloer maken van zo'n 6 cm hoog bestaande uit maaszand en cement.



De bestaande vloer bestaat uit een houten balklaag van 8cm x 18cm hoh 60cm welke ondersteund zijn met klossen op de HEA balken met daarop lewis platen. Deze lewisplaten waren al aanwezig. De oude tegels heb ik eraf gehaald en in de lewis platen ligt beton die net iets boven de plaat uitkomt dus niet overdreven veel.

De afmetingen van de badkamer zijn 165cm breed en 290cm lang.

Nu maak ik mij al enige tijd zorgen over het gewicht wat op de balklaag zou komen met 6cm dekvloer en dan tegels. Mijn vraag is of mijn zorgen terecht zijn of dat ik mij niet druk moet maken? Ik begrijp dat ik dit eigenlijk bij een constructeur moet neerleggen maar misschien kan iemand met verstand mij geruststellen? Er komt overigens geen bad in!

De tegelzetters zeggen natuurlijk dat het makkelijk kan maargoed het is niet hun huis waar ik al een half jaar dag en nacht bloed zweet en tranen in heb gestopt :-)

Alvast hartelijk dank voor je reactie!
 

Edo M

  • #2
Niemand die mijn zorgen weg kan nemen of kan bevestigen? Inmiddels ligt er al een dekvloer in. Op het hoogste punt zelfs van 10cm omdat de lewisplaat niet gelijk lag.

Ik maak me zorgen.... :roll:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Waarom bel je niet even met je constructeur?
 

Edo M

  • #4
Bedankt voor je reactie. Heb je (voor de hand liggende) advies opgevolgd en de constructeur dacht dat dit met deze overspanning moet kunnen. Kortom gerustgesteld!

Kon het nog laten berekenen officieel tegen wat onkosten, zouden jullie dat nog doen? Heb ik er veel aan om dat te doen?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ja dat zou ik doen de rest heb je immers ook laten uitvoeren berekenen en goed aangepakt.

voor die paar euro weet je het zeker.
als je achteraf scheuren in je tegels krijgt ben je velen malen meer kwijt
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Tis jammer dat je dit na de klus pas bedenkt. Ervoor was het makkelijk even een paar balken bij te leggen :?

Ik zou het ook graag even zeker willen weten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu