Houten wand op zwaluwstaart/beton, of op balklaag?

Rockin'Rolf

  • #1
Voor de badkamer op de verdiepingsvloer vroeg ik mij af waar ik de houten wand het beste kon plaatsen? Dit met het oog op eventuele beweging in de vloer die lekkage zou kunnen veroorzaken.

Het huis is van 1905, met een mooi balkenplafond op 3,4m hoogte. De grenen balklaag(8x25cm) ligt 70cm hoh, met daaroverheen planken.

Over deze planken komt een zwaluwstaart betonvloer.

Plaats ik de wanden(waarschijnlijk Faay bekleed met groene gipsplaat) op de houten vloer tegen de betonvloer aan(of zelfs eerst de wanden en dan pas vloer storten), of zet ik ze op de rand van het beton?

Door de 70cm hoh ben ik bang dat de vloer wel iets kan bewegen. Maar ook beton zet iets uit bij gebruik, en dan zou er een andere verbinding problemen op kunnen leveren...

Naden werk ik natuurlijk af met kimband voor ik ga tegelen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wat voor overspanning hebben de balken? De balken moeten sowieso sterk genoeg zijn voor het extra gewicht.

De plaatsing van de wanden op of naast de zwaluwstaartvloer lijkt me het bewegen van de vloer niet verergeren of verminderen. Hoe zie je die relatie?

Beton zet niet uit, het krimpt zelfs iets bij het uitharden. Tussen de wanden storten is veel makkelijker. Rondom doe je randisolatie.
 

Rockin'Rolf

  • #3
Balken hebben een overspanning van 5 meter. Het zijn gelukkig forse balken van 80x250mm van oud grenen, die de afgelopen 110 jaar ook de verdieping hebben gedragen.

Ik wilde een daarom een vloer van lewisplaat met lichtgewicht beton, goed om op te tegelen, maar toch niet te zwaar... Of zou een multiplex of wediplaten een betere basis zijn in mijn geval?

Niet overal komt beton, de rest van de verdieping krijgt over de oude vloerplanken een extra balklaag(50x75)dwars op de oude baken, met daarop een nieuwe plankenvloer.

Dit pakket van balken en nieuwe vloer zal ongeveer 11cm dik worden. In de loze ruimte tussen deze extra balkjes komen de aan/afvoer, elektra en ventilatiebuizen.
Hoe zie je die relatie
De lewisplaatbetonvloer is volledig ontkoppeld, door oplegvilt aan de onderkant, en randisolatie rondom. Als de wanden aan de vloer gekoppeld worden dan 'bewegen' ze onafhankelijk. Indien ze op de betonvloer staan is dit 1 geheel. Het gaat me dus om het onafhankelijk van elkaar bewegen, waardoor er scheuren komen in de aansluiting wand/vloer, en er daardoor waterschade kan ontstaan.

Maar misschien maak ik van een mug een olifant, en is kimband icm een flexibele voegmortel voldoende om de mogelijke beweging op te vangen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
De balken zijn denk ik groot genoeg voor de lewisvloer. Balkenschuif gaat tot h.o.h. 600. Zie onderaan voor wat uitgangspunten.

Omdat je de planken laat liggen is het niet te verwachten dat de vloer gaat doorbuigen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de aansluiting met de wand. Mits correct uitgevoerd, maar zo te lezen heb je je er al goed in verdiept.

Je kan nog overwegen om wanden van gasbeton te plaatsen. Die zijn minder gevoelig voor vocht. Maar wel weer wat zwaarder.
Code:
• Het eigengewicht van vloerpakket, inclusief plafond maar exclusief het eigengewicht van de balk, is maximaal 0,25 kN/m2
• Voor de niet-dragende binnenwanden is gerekend met een permanent aanwezige, gelijkmatig verdeelde belasting van 0,50 kN/m2
 

Rockin'Rolf

  • #5
Planken blijven liggen omdat dit de oude kraaldelen zijn, die van onder zichtbaar blijven.

Over de vloer komt nog wel een laag 12,5mm fermacell om een stukje brandwerendheid te creëren, deze zal ook nog voor wat meer stabiliteit zorgen.

Qua gewicht denk ik dat het beter is om een faaywand te plaatsen ipv gasbeton, temeer omdat deze wand ook ongeveer in het midden van de balk uit komt. Gooi nog wel even een balk onder de wand om het gewicht mooi te verdelen.

Ik zet eerst de wanden, en gooi daarna de vloer er in.

Dank voor meedenken!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Succes met het gooien :prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu