Afvoer plan check

Jd1234

 • #1
Hallo allemaal,

Veel gelezen hier over het maken van afvoeren, en zodoende een plan gemaakt om de afvoer aan te leggen in onze nieuwe badkamer. Ik lees ook veel problemen over stank, en verstopte afvoeren, en die zou ik graag voorkomen. Vandaar dat ik hoop dat jullie mee kunnen denken met de uiteindelijke aanleg van mijn nieuwe badkamerafvoer.

De badkamer vloer(zwaluwstaarten) wordt op de houten balken gestort. De afvoer gaat door de balklaag. De balken zijn 190x70 mm vandaar dat ik heb gekozen voor een afvoer van 50 mm, omdat er anders wel erg weinig overblijft van de balk. Het plan is nu als volgt:Ik heb nu een aantal vragen, waar ik hoop dat jullie mij mee kunnen helpen
1. Om de WC niet de sifons leeg te laten trekken van badkamer, heb ik achter de wc (richting de badkamer) de ontluchting (75) geplaatst. Is dit een goede plek, of moet er alsnog 1 extra op de standleiding?
2. Aan het begin van de 50 mm wil ik horizontaal een stuk verspringen (ivm beamerscherm), kan ik dat gewoon met 45 graden bochten en standaard verloop doen? Of is deze constructie vragen om problemen? Tips welkom..
3. Heb ik nog extra ontluchting nodig bij de douche, om te voorkomen dat bij het bad leeg laten lopen de sifon van de douchedrain wordt leeggetrokken?
4. De afstand van douchedrain tot aan aansluiting bij WC is 4,5 meter. Ik heb hier 2 centimeter verloop in gepland, lijkt mij voldoende, of kan dit ook minder?

Andere tips welkom, de verschillen tussen beluchting en ontluchting zijn mij nog steeds slecht duidelijk, dus als ik daar een foutje in heb gemaakt of er iets ontbreekt hoor ik het graag. Alvast bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Marcn88

  • #2
  Wat is de lengte en breedte van de badkamer? met een dubbele douche waar ook daadwerkelijk gebruik van wordt gemaakt is 50 namelijk snel krap icm bad en wastafel
   

  Jd1234

  • #3
  De diepte (vanaf deur) is 440, hij is 260 breed. De balken zitten om de 35 centimeter.
   

  Jd1234

  • #4
  Het worden trouwens geen 2 stortdouches... we hebben een CW5 ketel, dus het zullen eerder 2 wat zuinige douches worden....
   

  Roykes

  • #5
  Voor een bad en douche dient een diameter van 75 aangehouden te worden. de stijg stukje mag je 50 houden. doe je dit niet heb je idd kans dat wanneer je je bad leeg laat lopen je de sifons leegtrekt.
  is het niet mogelijk om vloer wat te verhogen? zodat je de afvoeren wel kwijt kan.

  wastafel mag 50 blijven, stijgstuk mag dan 40 worden.

  De wc zou ik niet op het riool van je badkamer aankoppelen maar appart naar de standleiding brengen.
  Als je het op deze manier doet zul je nergens problemen mee krijgen.
   

  Jd1234

  • #6
  Bedankt voor je advies, het punt over de wc neem ik mee, dat moet kunnen. Stijgstuk bij wastafels maak ik 40 van. De vloer zelf verhogen ben ik niet zo'n fan van, dan wordt de verhoging tussen de rest van de verdieping en de badkamer wel erg hoog. (is nu al rond de 8 cm). Als ik nog meer uit de balken hak, dan blijft er wel erg weinig over, is helemaal geen optie volgens mij.

  Vandaar dat ik toch hoop dat ik het geheel met 50 kan realiseren, zou het bijvoorbeeld nog beter zijn om het bad via de douche te laten lopen? Zorgt de eventuele extra beluchting bij de douche er bijvoorbeeld ook niet voor dat de sifon niet wordt leeggetrokken?
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #7
  Zoek een andere manier om de 75 mm in de vloer te leggen. Deze kun je niet door de balken voeren, de belasting met de zwaluwplaten is daarvoor te groot.

  Leidingen in lengterichting van de balken leggen, en onder de vloer in een buis samen laten komen.

  Dan maar een koof aan de onderzijde, maar dit kan niet!
   

  Roykes

  • #8
  Ik zou het toch 75 proberen te krijgen. Wat je ook nog zou kunnen doen, is de douche en bad appart naar het schacht je trekken met 50 en in de schacht op een 75 koppelen. Dit is niet volgens de norm maar mijn ervaring is dat dit ook werkt.

  Maar nogmaals 75 zou beter zijn...
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #9
  50 of 75 door een balk van 190 is niet maakbaar. Ivm afschot zul je nooit altijd in het hart van een balk zitten, maar kom je lager uit en ga je de balklaag teveel verzwakken.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu