Nieuwe badkamer, afvoer plan

Birdy

 • #1
Hoi allemaal,

Ik heb een nieuw afvoer-plan voor een nieuwe badkamer die op de planning staat, ik dacht dat het mischien slim was om het even ter beoordeling van meerdere mensen hier te plaatsen... Graag uw commentaar.

In de huidige badkamer staat en bad, een toilet en een wastafel, verder kwam er een afvoer van zolder door een koof in de hoek van de badkamer, waar ook een beluchtingspunt door het dak zat, dit allemaal bovenop een 125 standpijp die onder het toilet in de hoek van de badkamer (rechtsonder) zit.

De afvoer van zolder heb ik al op een andere plek in het huis (direct onder de wasmachine) neergelegd.
Dus de leiding die nu door de koof in de badkamer loopt is alleen nog voor beluchting van de 125 standpijp waar ook het bad (door de vloer) en de wastafel op aangesloten zijn.

In de nieuwe situatie was mijn plan om op de huidige 125 pijp te vervangen door 110 en daar alleen het toilet op aan te sluiten.
Onder de hoek rechtsboven in het plaatje zit mijn meterkast, mijn plan was om daar een nieuwe standpijp (50mm) te leggen en daar alleen het bad en de wastafel op aan te sluiten (diameter zou ook nog groter kunnen evt.)
Dan kan ik volgens mij de beluchting op de wc-standpijp weglaten, dat scheelt me een koof in de badkamer. En de afvoer van het bad hoeft niet meer door de vloer, waar ik vloerverwarming op de retour van de radiator (dus met buizen in de vloer) gepland heb

Is dit een slim plan?? Alle ideeën zijn welkom...

Bedankt, Birdy
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Birdy

  • #2
  Heb eens even wat tijd genomen en al gevonden dat mijn wastafel 50mm afvoer moet hebben en op het punt waar hij samenkomt met het bad hij 75mm moet worden en dan met 75mm door naar beneden naar het hoofdriool. Dit is een wat grotere uitdaging in de meterkast maar in principe geen probleem.

  De ontspanningsleiding die nu in een koof boven het toilet naar het dak loopt blijkt toch echt nodig te zijn voor de ontluchting van het hele systeem. Kan ik deze ook evt op de nieuwe 75mm leiding zetten en op de 110mm van het toilet weglaten? Of moet er zelfs op beide leidingen ontspanning? (2 standpijpen ipv 1?)
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Dus als ik het goed heb wil je de wc op de bestaande 125 leiding doen die in de hoek zit, en die als ontspanning verder door loopt naar het dak.
  Deze moet minimaal 50mm zijn als ontspanning.

  Dat is wel het beste dat dat intact blijft voor de werking van de rest van het riool.

  Leiding naar beneden van bad en wastafel 75mm als standleiding en bad leiding 50mm

  evt. kan je een beluchter plaatsen bij je wastafel zodat hij het bad niet leeg trekt
   

  Birdy

  • #4
  Ja, de WC afvoer blijft in dezelfde hoek als waar hij zat, maar dan wil ik omdat er alleen een wc zit de 125 evt. vervangen door 110 (beneden in de hal komt een nieuwe koof en deze wil ik zo klein mogelijk houden)
  Of is 125 echt veel beter? Lijkt me niet toch voor 1 toilet?
  De ontspanningsleiding naar het dak (en dakdoorvoer) is volgens mij nu 40mm, maar dat gaat duidelijk worden als ik de boel ga slopen

  De standpijp in de andere hoek wordt dan 75mm, en die heeft dus geen ontspanning naar het dak nodig.
  Beluchter is een goede tip! Bedankt.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Je kunt voor 1 wc ook wel 110mm gebruiken.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu