Hulp nodig afvoer plan

MarcoVDM

 • #1
Beste leden,

Wij zijn bezig met de renovatie van onze woning en loop nu tegen wat vragen aan mbt de afvoer. Omdat wij een draagmuur gaan verwijderen dient er een poer in de keuken tegen de muur te worden gestort. Hier liep eerst de verzamelleiding. Ik heb inmiddels het complete afvoerstelsel verwijderd om deze te vervangen (woning is uit '38). Nu loop ik tegen het probleem aan dat ik de afvoer voor de spoelbak en de vaatwasser lastig kan plaatsen. De keukenboer heeft in de technische tekening aangegeven dat ik 2x 40mm haaks 12cm uit de muur moet laten komen op 25cm van de vloer af. Hier een afbeelding voor de situatie:


De 2 rode circles zijn de afvoeren. De rode lijn is de bovenkant van de te storten betonvloer. De blauwe lijn is 0 peil oftewel bovenkant vloer. Links zie je de bekisting voor de poer, rechtsonder zie je de nieuwe afvoer lopen die om de bekisting heen loopt, deze is diameter 110. Hoe kan ik nu het beste de afvoer die achter het keukenkastje komt aansluiten op de verzamelleiding? Ik zat te denken aan 2x verticaal 40mm die samen uitmonden op een 50mm horizontaal die net boven de betonvloer in de muur loopt (dus tussen de blauwe en rode lijn). Deze horizontale pijp loopt dan naar rechts en moet dan 3x 90 graden maken om op de verzamelleiding aangesloten te kunnen worden. Ik heb even 2x een y-stuk neergelegd omdat dat 2 mogelijke aansluitpunten zijn. Gaat dit zo werken of is er een beter idee?

En dan de toilet (die zit rechts van de muur op bovenstaande afbeelding).Ik heb zoals te zien even de standleiding op zijn plek gezet (110 met 45 graden bocht en y-stuk. Kan ik de rest maken zoals op de afbeelding? (toilet aansluiting is ook 110). Het y-stuk helemaal links ligt horizontaal en loopt naar het fonteintje dat aan de linker muur komt te hangen (diameter 40).

Graag hoor ik van jullie hoe ik de keukenaansluiting kan maken en of de toilet zo uitgevoerd kan worden.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Dat fonteintje aan sluiten moet een y-stuk 110x75x110 met een verloop 75x40 en 40 boven in.

  wat komt er op de keuken nog meer dan dan de spoelbak?
   

  MarcoVDM

  • #3
  Bedankt voor je snelle reactie. Er komt een spoelbak en een vaatwasser in de keuken.

  Ik had een ystuk 110-40 gehaald voor het fonteintje, ik zal bet uitvoeren zoals jij hebt gezegd, wat is hier de achterliggende gedachte achter?
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  De leiding loopt door naar buiten daar komt zeker nog een hemelwater afvoer op.

  Maar als je wc door trekt en boven dan krijg je voor vulling van het riool het water stijgt.

  En als je daar een liggende Y-stuk in zet stroomt ie voor de half vol met rommel en water kunnen verstopt raken.

  en als je 75x40 hebt loopt het ook wel in maar blijft 40
  open.
  als je keuken een 50mm neemt en de vaatwasser aan sluit op een aansluiting onder die spoelbak.

   

  MarcoVDM

  • #5
  Klopt, de verzamelleiding loopt door naar de achtertuin, daar komt een 80mm HWA op en een afvoerputje. Ah, bedankt voor de verklaring, logisch inderdaad!  Bedoel je zoiets? Die 2 verticale leidingen zijn 40mm, de horizontale 50mm en dan 3x 90 graden om naar de verzamelleiding te kunnen gaan.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Vreemd dacht dat ik hier net tekst en tekening had neer gezet nu is het weg, nog maar een keer doen.
  -------------------------------------------------


  gewoon 1 aansluiting 50 maken en een sifon met vaatwasser aan sluiting.

  Of je hebt een zweedse ik*a keuken deze heeft een aansluiting op eigen sifon
   

  MarcoVDM

  • #7
  Nee het is geen zweedse keuken :lol:

  Maar ik moet ook ergens de spoelbak op aansluiten...
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  De spoelbak komt op de 50 met behulp van die sifon als keuken geplaatst word.

  En als vaatwasser geplaatst word die sluit je aan op het kleine uitloopje boven de sifon.
   

  Marcn88

  • #9
  Denk ook aan een expansiestuk in de standleiding
   

  MarcoVDM

  • #10
  @Henk253: aaaah zo bedoel je, duidelijk! Dus zoals jij het voorstelt zou moeten werken en heeft voldoende capaciteit om de spoelbak en vaatwasser af te voeren...

  @Marcn88: Bedankt voor het meedenken, ik zal dit meenemen. Voor nu ben ik bezig met de begane grond omdat er zaterdag beton gestort gaat worden.

  Ik heb nog 2 vragen:

  1: Hoe kan het het beste de toilet aansluiting uit laten komen? Kan ik het beste een manchet mof 110 een paar centimeter boven het beton uit laten komen? Ik ben van plan een UP320 te plaatsen.

  2: Op de eerste verdieping komt een bad, deze staat vrij ver van de standleiding af. Ik heb in het plafond van de begane grond 20 cm ruimte dus daar kan ik de afvoer makkelijk in weg werken. Nu kan ik de afvoer helemaal naar de standleiding laten lopen (rode lijn) of ik laat hem zoals de blauwe lijn lopen en sluit hem direct aan op het riool (grijze lijn die ik nu dus aan het leggen ben in het zand, grijze lijn is op de begane grond, afbeelding is 1ste verdieping). Voorkeur gaat uit naar rode lijn omdat ik anders in de muur in de hal een hele sleuf moet uitkappen om de leiding in te leggen en dan moet ik in de fundering gaan kappen om de aansluiting op het riool te maken. Moet ik ook een beluchter plaatsen bij het bad?
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #11
  Zoveel water komt er niet uit vaatwasser.

  1 gewoon de buis uit laten steken ivm je beton vloer,later kan je dat wel in korten en aanpassen.

  2


  Dan de rode maar, ik heb een 75mm leiding genomen en laaste 2 meter naar 50mm.

  Je kunt er ook voor kiezen om een 110 of 90 leiding te nemen mocht je ooit een wc boven willen hebben.
  Maar als je dat doet dan zou ik de blauwe nemen en de situatie eens beter bekijken ivm je fundering.
   

  MarcoVDM

  • #12
  Dank je Henk. Weet jij zo welke hoe veel ik een up320 kan verstellen vanaf de muur waar deze op bevestigd wordt? Minimaal is 12 maar maximaal? Toilet is 2 meter lang dus toilet hoeft niet persee maximaal tegen de muur. Dan weet ik namelijk waar dat ik de buis ongeveer uit moet laten komen.

  Wij hebben gewoon een wc boven, dat is waar die standleiding 110 zit. Vrouw wil een bad in de slaapkamer :) dus waar de rode lijn naartoe loopt is de badkamer die voorzien wordt van een 110mm standleiding.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #13
  Vast je toch van geberit voorwand techniek ken je net zo maken als jij wil.

  Zie de site van geberit een pdf bestand zie hier
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu