Afvoer loopt niet door - water afvoer en aanvoer is verlegd.

Theo024

 • #1
Een goedenavond,

sinds een maand hebben we een nieuwe keuken en daarmee ook een nieuwe wasbak. De wasbak is verplaatst van de ene zijde naar de andere zijde wat ervoor heeft gezorgd dat de water afvoer en aanvoer is verlegd.

echter loopt het water nu totaal niet door. In het begin liep hij beter door maar ik kan me haast niet voorstellen dat er binnen 1 maand al een verstopping zit.

als ik de kraan open zet loopt hij een tijdje door en dan begint de bak ineens vol te lopen. ik hoor vanaf dat moment bij het sifon het geluid van langzaam lopend water. Het lijkt dus alsof het Water daar niet goed doorloopt maar ik snap niet waarom.

vanmiddag heb ik een tuinslang in de afvoer gestoken en op volle kracht open gezet, dit ging vrij goed. De afvoer liep op ten duur wel vol maar ik had het idee dat dit wel heeft geholpen. Later bleek het helaas dat na het aansluiten van het sifon het na 5min weer fout ging. Sinds dien loopt hij weer totaal niet door.

wat kan het zijn? Kan het liggen aan de lengte van de horizontale buizen (deze loopt wel af)? Is het sifon niet goed? Te veel of te weinig lucht? Ik weet het even niet meer.

bij deze wat foto’s.

F3C964B8-141C-46C1-9BBF-1FB8265FD152.jpeg 5521B5FF-5C7E-4902-B1B5-1EBE714E50F2.jpeg 36403E60-DABD-4D26-B6E1-742BB13B7F95.jpeg FAE25190-A139-4904-B8E3-5A6BC64AB0A4.jpeg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #2
Het afschot over zon lengte is onvoldoende, ook is de leidingweerstand vrij groot met die 90 graden bochten erin.
Tevens is de leiding aan de krappe kant met 40mm over zon lengte als je daar en wasbak en vaatwasser op wil laten afpompen
 

Theo024

 • #3
Dat klinkt niet als goed nieuws. De keuken staat er namelijk al helemaal op. Ik kan dit allemaal nu niet meer aanpassen. Mij is ook verteld dat het afschot maar minimaal hoeft te zijn vanwege het vacuüm dat er gezogen wordt.
 

Dimkal

 • #4
Het afschot hoeft ook niet zo groot te zijn. Punt is dat de doorstroming zwaar wordt afgeremd door de te kleine diameter en de haakse bochten en geen beluchting. De diameter zou bij begin minimaal 50mm moeten zijn en dan na de eerste bocht of na max 3,5mtr1 overgaan naar weer 1 diameter groter. Je hebt als het ware een soort vacuüm gecreëerd vanaf de sifon omdat lucht niet vrij kan bewegen. Bijvoorbeeld uit een omgekeerde fles zonder dop daar loopt het water niet makkelijk uit, maar maak je er een gaatje in de bodem zodat er lucht bij kan dan stroomt het ineens veel harder uit de fles.

Je kan het proberen met het aanbrengen van een beluchter in de buurt van de wastafel. Misschien helpt dat iets.

Als.dat niet het gewenste resultaat geeft dan kun je niet anders dan alles opnieuw aan te passen. Diameters, bochten, afschot etc.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #5
Is het een eengezinshuis en kan je onder de vloer komen?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #6
De plint eraf en er is meestal ruimte genoeg, dus er is nog wel wat mogelijk,
alleen het punt waar ie de vloer ingaat is misschien heel lastig te bereiken.
Wat staat er op dat op punt?
Als daar bijvoorbeeld een koelkast precies boven staat is het niet zo'n probleem om die eruit te halen, gat onder in de kast, enzovoorts, uiteindelijk de koelkast er weer in en je ziet er niks van.

mijn mogelijk uitleg:
De twee 90 graden bochten aan het eind zorgen voor een "file".
Verder de uitleg van Dimkal.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #7
Als ik naar de plaatjes kijk die onder de buis liggen, is het afschot minimaal als het al geen tegenschot is.
Plint eraf, waterpas op de buis om te controleren.
 

Theo024

 • #8
Dank voor jullie reacties. @Dimkal : Ik heb na het plaatsen van de keuken een beluchter geplaatst tussen mijn sifon (te zien op de foto). Deze heb ik daar geplaatst omdat hij lucht aan het happen was vanuit de wasbak wat een vervelend geluid gaf. Zit deze wel goed of moet ik hier nog iets me doen zodat er alsnog genoeg lucht door de leiding heen kan?

Ik moet maar goed gaan bedenken wat mijn mogelijkheden zijn. Ik heb namelijk maar een plint van 7 cm onder de kastjes. Hierdoor heb ik heel weinig ruimte en heb ik alles van te voren zo goed mogelijk uit proberen te denken. Ik heb de plaatjes waar de afvoer op vast zit niet vastgezet aan de grond zodat ik eventueel nog extra plankjes eronder kan schuiven. Hierdoor kan ik wellicht het afschot nog groter maken. Het afschot is minimaal nu maar is er wel de goede kant op. Waar de afvoer de grond in gaat zit precies onder onze hogen kasten waar aan de ene kant inderdaad een koelkast zit en aan de andere kant hoge opslagkasten.

@Henk253 : Het is inderdaad een rijtjeshuis met een kruipruimte eronder. Dit was ook ons eerste idee bij de aanleg, echter is er (waarschijnlijk) tijdens de bouw zo veel zand in de kruipruimte achtergebleven dat ik eigenlijk niet bij dit deel van de keuken kan komen. Daarnaast kunnen jullie op een van de foto zien dat er 2 radiator leidingen verlegd zijn. Deze liggen in de toplaag gegoten dus ik was erg bang om te gaan boren omdat ik niet weet hoe deze lopen. Kan ik daar nog op een makkelijke manier achter komen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #9
Met een goede leiding detector kan je watergevulde kunststof leidingen opsporen. Deze zijn ook te huur.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #10
Als wij onder een vloer moesten wezen moeste we ook vaak plat op de buik een gleuf graven zodat er reparaties gedaan moesten worden.
Als ik je was zou ik naast de cv buizen een gat maken en daar de afvoer langs laten lopen, en ik vermoed dat bij de muur langs de riool loopt zodat je daar rechtstreeks naar toe kan.
Naamloos.jpg

Ook had je deze moeten beugelen want bij gebruik heet water gaat deze slang knikken.
naamloos 1.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #11
Verwarming aanzetten, meestal voel je de leidingen dan lopen.
Dit is natuurlijk niet precies, maar als een streep warm wordt en de rest niet, dan weet je dat er in het koude deel geen verwarmingsleiding ligt.

Je zal vast niet heel veel zand hoeven te verplaatsen om erbij te komen en anders hoop ik dat de route naar het luik niet te lang is met een emmer zand..
Een zandzuiger laten komen is ook een (dure) optie.

Een alternatief:
Geen sifon onder de wasbak, maar een sifon plaatsen in de kruipruimte.

ps. Wat Henk zegt over het beugel van de heet water leiding: misschien kan je daar nog bij met een bus pur-schuim.
 

Theo024

 • #12
Weer een aantal goede tips. Wat zou ik dan met de pur moeten doen? Er onder spuiten zodat deze niet knikt? Ik heb nu geen probleem met heet water. Of zal dat pas gebeuren als je deze langer aan Hebt. Deze slangen waren zo stug dat we al blij waren dat ze deze kant op bogen en dat er nergens een lekkage is ontstaan. We hebben ze zo gebogen zodat ze achter de kast komen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #13
dat klopt koud zijn de slangen heel stug maar als je een poos je hete kraan aan hebt en dan krijg je vervorming omdat ie op spanning staat.
Onder de kast zit ruimte je kunt ook een plankje nemen en op maat maken met de ronding en dan met montage kit tegen de muur maakt als boren niet wil.
Dan is je leiding ondersteund.
Naamloos.jpg

En wat ga je doen het beste is gewoon onder de vloer een aansluiting maken deze op het punt naar boven laat komen en vervolgens verder bovenlangs aan sluiten zoals het nu zit.
Het gat kan je ook van onder de vloer uit naar boven maken vaak is dit piepschuim met een laagje beton of betonnen broodjes.
 

Theo024

 • #14
Dank voor je reactie. Ik vind het echt lastig. In het begin van deze maand toen alles er net in zat liep hij namelijk wel een stuk beter door. Ik ga eerst even proberen met een ontstopper om te kijken of hij toch ergens verstopt is. Ik ga ook proberen om het begin stuk iets te verhogen door er een plaatje onder te schuiven. Wellicht dat hij dan al beter loopt. Er zit zo weinig ruimte achter de kastjes om een gat te boren. Ik ga dit weekend even kijken wat helpt.

maar nu is het gewoon geen beginnen aan. Een keer de kraan aan en de bak loopt meteen vol. Wat ik wel zo raar vind is als de bak vol is ik bij de sifon ongeveer dus langaam stromend water hoor. Een beetje een langzaam stromend beekje zeg maar. Zal dat echt komen door lucht?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #15
leiding is veel te klein van diameter zogauw als je bak met water weg laat lopen krijgt het veel weer stand door lange eind 40mm en haakse bochten, van zelfde geld onder de vloer ook nog bochten.
zo denken 100 mensen in een smalle gang loopt ook niet.
 

Theo024

 • #16
Ja ik hebt gemerkt dat het inderdaad echt het lucht is. Ik heb er een aantal plaatjes en bierviltjes onder bepaalde plekken gedaan en dit helpt al (Afloop is iets beter zo). Als ik de dop van mijn beluchter af draai (dan zuigt hij veel lucht aan) dan loopt hij gewoon helemaal goed door. Wanneer ik de stop in de bak steek en deze vol laat lopen en vervolgens eruit trek stroomt het uit de beluchter (wat wel logisch is). Eigenlijk zou ik dus een grotere beluchter met terugslag moeten hebben. Dat zou voor het normale gebruik al flink schelen denk ik dan.

er is gewoon zo weinig ruimte achter de plint dat ik deze diameter nu niet groter kan maken over de gehele lengte.
 

Dimkal

 • #17
Hallo Theo,
Zou je de maat tussen de blauwe lijnen eens op willen meten? Dit is zeg maar de hoogte van je waterslot. Deze zou misschien ook nog iets korter kunnen voor minder weerstand.

1600367244130.png
 

Theo024

 • #18
Die is ongeveer 12 cm.
 

Theo024

 • #19
Het liefst had ik de beluchter direct aangesloten op de hals maar beide hebben een schroefdraad dus vandaar dat ik er dit stukje tussen moest zetten.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #20
nu dat de leiding nog nieuw is wil het allemaal net, maar kijk maar over een paar jaar dan krijg je dit en ontstoppen wil moeilijk met al die haakse bochten.
bgtop_kalk-cv-ketel-40-mm-buis.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu