Advies nodig geluidsisolatie houten vloeren

Henrika

  • #1
Ik zou graag wat advies hebben over geluidsisolatie. Natuurlijk is er veel te vinden op het internet, maar ik zie door de bomen het bos niet meer.

Kort het probleem: ik bewoon een parterre appartement, bouwjaar 1930, met houten vloeren voorzien van een harde vloerbedekking bij onze bovenburen (laminaat of houten planken). We hebben enorm veel geluidsoverlast van onze bovenburen. Dit betreft contactgeluiden (lopen, rennen etc.). Buren willen hun gedrag zeker niet aanpassen, ze hebben minimaal 4 deense doggen die rennen, vanuit de vensterbank op de vloer, met elkaar stoeien etc., dus maak je borst maar nat :!:

Ondanks herhaaldelijke verzoeken onzerzijds, vinden de buren dat het ons probleem is en zijn niet bereid ook maar enigszins rekening met de benedenburen te houden. Wij zijn eigenaar van de benedenwoning, zij huren de bovenwoning. Gezien de situatie en onze ervaring menen wij dat de meest aangeweze methode om het probleem te verhelpen een bouwtechnische aanpassing is in de vorm van geluidsisolatie. Van 2 verschillende bedrijven heb ik offertes om te isoleren, maar blijkbaar zijn de meningen verdeeld over de meest optimale vorm van geluidsisolatie: bij de bovenburen, bij ons zelf middels verlaagd loshangend plafond, direct isoleren tegen het plafond aan dus niet loshangend, gebruik van easy cell (daar heb ik zelf weining vertrouwen in, maar misschien hebben andere hier goede ervaringen mee).

Het allerbelangrijkste is het behalen van een goed resultaat, de prijs is daar ondergeschikt aan. Mijn vraag: wie heeft ervaring met geluidsisolatie in een zelfde woonsituatie? Houten voeren, oude woning, per definitie slechte geluidsisolatie, buren die niet mee willen werken. Wat voor werkzaamheden heb je verricht cq laten verrichten en wat vind je van het resultaat? Het betreft in onze situatie mn contactgeluid, relatief weinig luchtgeluiden. Is het slim om door een akoestisch buro een geluidsmeting te laten doen? Kunnen zij bijv een onafhankelijk advies geven over de beste manier van isoleren? Dit is niet mijn terrein van expertise en ben wil niet graag een verkeerde, eventueel dure oplossing te kiezen die niet effectief is. Of dien ik daarvoor bij iemand te zijn? En zo ja bij wie (type bedrijf)
Alle tips zijn welkom. alvast hartelijk dank!

Henrika
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
In eerste instantie zou ik denken aan het oplossen van de problemen bij de bron en uw bovenburen vier paar schuimrubberen hondenschoenen te doneren.

Over de klustechnische aspecten van dit probleem mogen we echter niets zeggen vanwege de forumregels omdat enkele deskundigen de situatie bij u al in ogenschouw hebben genomen en een oplossing hebben geoffreerd. Wij kunnen daar op afstand nooit een gefundeerd oordeel over geven.
 

Henrika

  • #3
Nou deskundigen, zo zou ik het niet willen noemen, er is niemand langs geweest, de offertes maakt men zonder langs te komen. Ik vraag u ook niet om de offertes te beoordelen, maar zoek ervaringen van mensen en tips voor werkzaamheden die tot een goed resultaat hebben geleid.

Ik neem aan dat op deze site toch wel ervaringen uitgewisseld mogen worden?

bedank voor je hondenschoenentip, maar ik vrees dat het geluidsisolerende effect van hondenschoenen voor honden met een gewicht van tussen de 50 en 80 kg die o.a. vanuit het raamkozijnen op de vloer springen en door het huis rennen en spelen minimaal zal zijn :(

Tevens zijn er dagelijks twee kleine kinderen aanwezig die niets anders doen dan door het huis rennen. Al met al een hele vervelende en zenuwslopende situatie.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Goed, dit zal niet veel helpen maar....ik heb in vergelijkbare situaties gezeten. Eerst een rijtjeswoning waar de buren een piano + kinderen + aanverwante relatieproblemen hadden en daarvan de buren goed op de hoogte hielden.

Later verhuisd naar een hoekwoning, dan had ik tenminste maar een buur aan 1 kant. Deze hield zich (buiten een rolling stones manie) redelijk binnen de perken maar de buren verderop in het blok (4 huizen verder!) niet en die hielden van nederlandstalige muziek en feestjes. Veel, vaak en hard. Ook het laminaat rechtstreeks op het beton van de buren 2 huizen verder was een leuke bijdrage, helemaal als de lieve kinderen elkaar te lijf gingen met knikkers (...) of als de vrouw des huizes met stiletto's door het huis heen paradeerde. Om het festijn compleet te maken ramde de rolling stones buurman met een klomp op de muren om de geluidsoverlast van de laminaatbuurvrouw en het hollandsehitkrakersfestival kenbaar te maken.

Na 20 jaar geluidsoverlast zonder merkbaar succes bestreden te hebben ben ik voor de derde keer verhuisd, deze keer (bewust) naar een vrijstaande woning. Hoe oud of vervallen ook, het moest nu vrijstaand, geen aso's meer als buren.

Heb nu eindelijk (nacht)rust, na al die jaren, en geen stress meer. Ja, verbouwingsstress :mrgreen:

Ik weet dat dit misschien geen oplossing bied maar ik wil maar aangeven hoe moeilijk het is om contactgeluiden compleet uit de woning te bannen met asoburen. En asoburen, daar heb je er tegenwoordig veel van in Nederland. Heel veel.
 

Fiesiekus

  • #5
Tragische verhalen, die in feite een afspiegeling zijn van de wijze waarop (soms tot vaak) in Nederland met elkaar wordt omgegaan: zonder een greintje begrip, fatsoen of respect.

Inderdaad heb je dan als mogelijkheden het verhuizen (graag naar een hutje op de heide) of via de juridische weg.

Maar nog even over geluidsabsorptie: het betreft dus contactgeluid; dat kan geïsoleerd worden volgens het massa-veer-massa principe.

Beantwoorder Roman heeft daar heel duidelijke verhalen en tekeningen van geplaatst, als je even zoekt op zijn naam kom je een schat aan info tegen waar een gemiddeld bouwtechnisch bureau niet tegenop kan, bijv.
Plafond verlagen en isoleren
Dus even zoeken en héél véél sterkte met het probleem, ik voel en leef met je mee!
 

Roman

  • #6
Gezien de bovenburen "huurders" zijn zou ik eerst eens naar de "verhuurder" toestappen en het verhaal voorleggen. Er is een wet-en-regelgeving voor isolatie van woningen onderling. ook de verhuurder moet daarop toezien. Je zou een meting kunnen laten doen of een meetrapport opvragen mocht deze er al zijn. Kosten voor de verhuurder, zij moeten aantonen dat ze binnen de norm zitten.

Contactgeluid van vloeren is lastig. De meest effectieve oplossing is de bovenvloer, in dit geval, te laten veren. Maar dan moet je bij de verhuurder zijn. Een "vals" plafond is een tweede (of gecombineerde) optie welke inhoudt dat er verbouwd moet gaan worden.

Is er enig zicht in de huidige constructie? Is er een plafond aanwezig welke aan de draagbalken is gemonteerd? of helemaal geen plafond? wat voormateriaal en is er wol in de spouw?

Even uitgaande dat de boel verbouwd gaat worden (en dus is gestript!) kun je het volgende doen:

- Massa aanbrengen aan de onderkant van de houtenvloerplanken. 3 laags 12mm gips bijvoorbeeld. Rondom afkitten.
- Wol tussen de balken.
- Verlaagd plafond (ook met massa, dus liefst 2x12mm of meer) aanbrengen, los van de balken. Het aangebrachte wol liefst direct op het verlaagd plafond "leggen" zodat resonanties van het nieuwe plafond ook meteen worden verminderd.

Het is een karwei en garandeerd geen 100% oplossing omdat geluid ook via de muren kan flankeren de ruimte in. Maar het is wel een bewezen mogelijkheid (mits goed uitgevoerd).

Lastige zaken.
 

Henrika

  • #7
Contact met de verhuurder hebben we opgenomen, deze laat zijn woningen beheren door een makelaarskantoor met wie we binnenkort een afspraak hebben. Voor wat betreft wet-en regelgeving meen ik dat er regels zijn voor de geluidsisolatie van woningen die na een bepaalde datum gebouwd en/of gerenoveerd zijn, helaas betreft dit woningen die ruim na de datum van onze woning zijn gebouwd (onze woning dateert uit 1930). Een meetrapport is absoluut niet voorhanden. ik ben dan ook bang gezien bovenstaande dat de verhuurder niet hoeven aan te tonen dat ze binnen een norm zitten, want er geldt geen norm!

Daarnaast is er voor buurgeluid, anders dan voor geluid van bedrijven geen wettelijke norm voor wat wel en niet toelaatbaar is.

voor zover ik weet is het plafond direct (middels raggels) aan het plafond is gemonteerd, dus gipsplaten en daarna voorzien van een stuclaag. Ik heb geen idee of er wol in de spouw is verwerkt, hoe kan ik daar makkelijk achter komen?

Hartelijk dank voor de reacties zover, het is echt een behoorlijk probleem, zeker gezien de houding van onze bovenburen. Verhuizen: ja graag, maar onze woning dient verkocht te worden en we kunnen het nu niet met goed fatsoen verkopen door de overlast. tenslotte heb je als verkoper een medlingsplicht naar potentiele kopers over zaken die het woongenot ernstig kunnen belemmeren (normaal gebruik van de woning in de weg staan) en daar is momenteel sprake van.

Voor het laten uitvoeren van een meting, dien ik contact op te nemen met een akoustisch bureau of een bouwtechneut?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
Blijft lastig, zeker juridisch gezien. Door het ontbreken van harde normen is overlast lastig aan te tonen. Het is ook heel subjectief, wat de een ervaart als enorme overlast is voor de ander geen probleem.

Dat het voor u lastig is om overlast aan te tonen, betekent ook dat dat het is voor een eventuele koper....
 

MvanV

  • #9
Als je het zelf wilt oplossen zou ik denken aan een verlaagd plafond van relatief zwaar vast materiaal (2 lagen gipsplaat of MDF ofzo) en daarboven een laag relatief dikke zware rotswol of glaswol. Maar dat legt ROman al goed uit.

In het burgerlijk wetboek staat wel dat je buren niet mag hinderen met geluidsoverlast of trillingen. Maar ja de juridische weg kost veel en maakt veel kapot en kan het maar moeilijk afdwingen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu