Advies gevraagd in keuze plaatmateriaal vloer op balken bovenwoning

Yakkaas

 • #1
Beste klussers,

Begin januari krijgen wij de sleutel van onze nieuwe woning, een jaren 30 dubbel bovenhuis die nodig naar de 21e eeuw geklust moet worden. De huidige vloerplanken buigen lokaal vrij ver door namelijk.

We willen graag de benedenvloer tot op de balken strippen en vanaf hier opnieuw opbouwen, bestaan uit de volgende lagen:
 1. Isolatie tussen de balken
 2. Vloerplaten
 3. Geluidsdemping
 4. Vloerverwarming
 5. Parket

Punten 1,3,4 en 5 hebben we aardig op een rijtje, maar voor de vloerplaten is het me nog niet gelukt een duidelijk antwoord te vinden wat wel of niet mogelijk is.

Als ik het goed begrijp zijn er grofweg twee keuzes in plaatmateriaal: Underlayment en OSB platen. De balken waar de platen op gelegd worden bestaan uit twee delen:
 • 5.80 m overspanning met balken van 10 bij 28 cm, 62 cm H.O.H
 • 4.40 m overspanning met balken van 8 bij 25 cm, 62 cm H.O.H.

Welke ondervloer denken jullie dat het geschiktst is hiervoor? En kunnen we het beste voor 1 dikke plaat gaan (20+ mm) of bijvoorbeeld voor twee dunne platen van 15 mm gaan en die overdwars leggen.

Ik dacht zelf aan een 22 mm underlayment, maar ik twijfel of de H.O.H. niet te groot is om doorbuigen te voorkomen.

Alvast bedankt voor het meedenken!
 

Pvr

 • #2
18mm finsvuren/topfloor is in principe voldoende deze heb je ook in 21mm
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #3
3 + 4 kun je samenvoegen in een Estrich-vloer.
Maar een ander droogbouw-systeem kan ook.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #4
Heb je ook nog benedenburen? In dat geval kun je niet zonder meer de vloer tot op de balken strippen. Je komt dan in het huis van een ander terecht.

Brandveiligheid is dan ook een aspect om terdege rekening mee te houden, net als een eventuele VVE en bijbehorende splitsingsakte.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #5
Mn22 schreef:
e komt dan in het huis van een ander terecht.
Toch zie je dat leidingen vaak boven het plafond van de benedenburen liggen. Dus het is niet vreemd om de vloer open te maken. Wellicht kun je samen de geluidsisolatie en brandveiligheid aanpakken.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #6
Dat klopt. Maar het is geen vanzelfsprekendheid dat je de vloer eruit kunt halen om bijvoorbeeld isolatie eronder aan te brengen. Als je pech hebt zit er ook een en ander van de benedenburen gemonteerd aan de vloer.

Voordat je aan zoiets begint moet je dus goed uitzoeken hoe de eigendomssituatie in elkaar zit en zo nodig vooraf goed overleg voeren. Voor je het weet heb je een conflict met je benedenburen en dat moet je voorkomen.

Soms is het ook beter om er gewoon niet aan te beginnen. De kans dat er op zijn minst enige schade ontstaat in de onderliggende woning is heel groot, als dat onaanvaardbaar is kun je beter de bestaande planken laten liggen en daar bovenop de vloer verbeteren.
 

Yakkaas

 • #7
Bedankt voor de reacties en adviezen! We zullen eerst met de onderburen en VVE overleggen wat binnen de bestaande afspraken de mogelijkheden zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu