Advies laminaat leggen

Lisa876

 • #1
Ik wil graag in alle kamers laminaat leggen. Zie plattegrond. In welke hoek kan ik het beste beginnen?

Volgens mij gaan ze geen drempels bij de deur plaatsen ivm de luchtcirculatie. Kan ik de gehele vloer dan 'gewoon' doorleggen?

En verder is de afmeting van 1 plank 128,5x24,2. Als ik in de lengte ga leggen kom ik in de woonkamer 9 cm tekort (6x128,5=771, de lengte is 779). Hoe pak ik dat aan? Overal lees ik dat een plank minimaal 30cm moet zijn als je begint. Kan je wel met zo'n kort stukje eindigen of moet je dan met een kortere plank beginnen?

IMG-20220927-WA0000.jpeg
 

Nth

 • #2
Er wordt aangeraden de lengte van de plank richting het licht te leggen.

Je komt 9cm te kort? dan zaag je van de eerste plank 40cm eraf, dan eindig je met 49cm en kan je die eerste plank evt nog gebruiken bij een volgende rij aan het einde. De plank waar je die 49 van af hebt gezaagd leg je aan het begin van de volgende rij. Dus telkens als je klaar bent met een rij leg je het restje weer aan het begin. Zo ontstaat er een springend verband (vind ik zelf het mooiste). Maar die 30cm neem ik niet zo nauw. ik doe ook wel eens minder hoor maar dan niet 2 korte beginnetjes naast elkaar.

Het lastige werk is het uitmeten van alle obstakels in de breedte, zoals de tussenmuren. Je kan een plank namelijk niet te dun zagen, anders legt i moeilijk en springt i er makkelijk weer uit.

Wat je kunt doen is een transparant papiertje nemen en proberen exact de dikte van de planken te tekenen in lijnen op je plattegrond. Dan schuif je een beetje met dat papiertje over je plattegrond zodat je overal voldoende plank overhoudt in de breedte. Daarna wel echt goed nameten! want cijfers op plattegronden kloppen niet altijd met de werkelijkheid.

En ik raad voor doorleggen altijd kliklaminaat aan, anders is het echt vervelend om te leggen.

En is de lengte 779? of komt daar de berging nog bij?
oh en vergeet niet minimaal 5mm bij alle randen open te laten, dan gebruik je afstandhouders.

hopelijk heb je er wat aan.
 
Laatst bewerkt:

Lisa876

 • #3
Hier heb ik zeker wat aan. Bedankt!

Nog wel 1 vraag: in welke hoek kan ik het beste beginnen?
 

Lisa876

 • #4
In de berging ga ik trouwens geen laminaat leggen.
 

Nth

 • #5
Ik zou beginnen in de hoek tegen de berging aan, en richting het raam. Als het goed in heeft kliklaminaat aan de rechterzijde het gedeelte dat aan de onderkant blijft.

Ik zei in het vorige bericht dat je een eindstuk weer aan het begin van de volgende rij moet leggen, maar vergeten te vertellen dat je wel moet uitmeten hoe dat uitkomt aan het einde. Dus van te voren moet je weten dat een startstuk tussen de (ik noem maar wat) 25 cm en 97cm lang mag zijn. En dat kan dus voor elk gedeelte anders zijn.

Ander ding, ik weet niet of je plinten hebt nu, maar het mooiste is als de plinten eraf zijn en na het leggen de plinten over het laminaat monteert.

Oja, en een andere tip, leg bij de eerste rij de 2e rij tegelijk. Dus dan loopt de 1e rij een plank voor telkens. Daardoor schuiven de planken vanaf het begin strak in een rechte lijn. Overigens werkt het ook sneller om meerdere banen tegelijk te leggen.

En bij kliklaminaat moet je een beetje een klap geven om m in de kopse naad te tikken. Daarvoor kan je een witte rubbere hamer gebruiken, een reststukje laminaat op de naad leggen en zachtjes tikken. Als je dat met je handen doet worden ze een beetje blauw aan het einde van de dag ;-)

En besteed veel aandacht aan het egaliseren van de vloer. Want elke oneffenheid kan de aansluiting van de planken saboteren.

Oja, en gebruik een afkortzaag met fijne tanden. die laminaatsnijders maken vaak rafelige breuken.
 
 • Like
Waarderingen: Lisa876

Lisa876

 • #6
Heel erg bedankt voor je tips!!
 

Willem52

 • #7
Vergeet geen ondervloer te leggen. Uit de tekening maak ik op dat het over een appartement gaat.
Daar worden andere eisen aan gesteld dan voor rijenwoningen. Google eventueel op ondervloeren appartement.
 
 • Like
Waarderingen: Lisa876

eezacque

 • #8
Kijk ook even in de documentatie van je laminaat hoever je mag doorleggen. Je appartement is niet erg lang, maar het kan geen kwaad het even na te lopen.
 
 • Like
Waarderingen: Lisa876
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu