Advies geluidsisolatie ondervloer (parket)

BBB1912

  • #1
Goedenavond,

Ik heb enorm veel gezocht op het onderwerp en ook het forum doorgespit maar kom er toch niet uit. Daarom even een nieuw berichtje;

Ik ben een oude woning aan het renoveren (1912) met houten balklagen.
De plafonds van begane grond en eerste verdieping zijn gipsplaten die aan de uitgerachelde balklaag zijn bevestigd.

Balklaag is volledig gevuld met steenwol om zoveel mogelijk geluid te reduceren en bovenop zijn alle oude vloerdelen vervangen door nieuwe underlayment platen (18mm).
Daarop moet een nieuwe massief eiken vloer (20mm dik) komen die ik zwevend ga leggen.

Voordat ik de vloer leg wil ik dus een geschikte ondervloer toepassen tussen het underlayment en de eiken vloer.
Heel belangrijk vind ik hierbij de geluidisolatie, dus minimaliseren van contact- en luchtgeluid.

Ik heb begrepen dat massa het belangrijkst is voor luchtgeluid, maar kan ik ook een bepaalde ondervloer hiervoor gebruiken? Het liefst bevestig ik niet nog een laag met platen op de underlayment (heb zitten denken aan OSB of gipsvezelplaten) i.v.m. de kosten en arbeid, hoewel me dat misschien wel de beste optie lijkt om massa te creeeren.

En dan zal er altijd nog een zachtere ondervloer tussen moeten voor de ontkoppeling (eiken vloer wordt dus zwevend gelegd met spanveren rondom).
Als je kijkt naar de ondervloeren die te koop zijn kunnen ze allemaal op een houten ondervloer en zijn ze allemaal fantastisch als het gaat om geluidsisolatie (volgens de verpakkingen en productomschrijvingen), maar wat is nou de beste keuze? Zijn dat nou die groene/bruine houtvezelplaten (die zijn volgens mij ook wat zwaarder, dus gelijk massa(?)) of toch zo'n rol met wat stevigere ondervloer? Ik zag op de website van NSG (Nederlandse Stichting Geluidshinder) ook weer dat een zachte ondervloer zelfs averechts kan werken voor contactgeluid..

Ik hoop dat er iemand veel verstand/ervaring heeft omtrent dit onderwerp en kan adviseren wat de beste opbouw is voor houten ondervloer + massief eiken vloer.

(I.v.m. lage plafonds wil ik de opbouwhoogte van de ondervloer en evt. platen max 15mm houden, dus estrich combiplaten (van 25-30mm) zijn helaas geen optie)
 

De Bob

  • #2
Hallo
Dat gaat altijd moeilijk worden, ik zou eens contact opnemen met een "akoestiek winkel"
Die zijn daar in gespecialiseerd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu