Advies bij plaatsen broodjesvloer

Epictetus

  • #1
Goedenavond,
Ik ben op het moment bezig met het vervangen van mijn houten vloer in de woonkamer (20m2) door een broodjesvloer. Reden hiervoor is dat in de woonkamer een aanbouw is gemaakt met een broodjesvloer, de keuken en hal een betonnen vloer hebben en de verdieping wel “gewoon” beton zijn, alleen dit stukje van 20m2 niet. En ik wil vloerverwarming plaatsen in de gehele woning.

De overspanning is 375cm ex oplegging. Fundering bestaat uit stroken beton met daarop uiteraard de gemetselde muren waar eerste de houten vloer op rustte

Mijn pva is steunberen verankerd op de fundering storten voor elke betonnen balk waardoor de last wordt verdeeld over de muur en de steunbeer(tje). Wat zijn jullie ideeën hierover?

Verder vroeg ik mij af of het nodig is bij zo een overspanning om de balken te ondersteunen in het midden. Er ligt in het midden van de vloer een poer waar een balk dwars op leunde om de balken te ondersteunen. Daar wou ik dan een betonnen ligger plaatsen op dezelfde plek waar de houten balk eerst zat wederom als ondersteuning.

Bonusvraag: behalve de aanbouw in de woonkamer is de rest van de vloer niet geïsoleerd, wat is een goede keus om de rest van de vloer te isoleren? Ik dacht zelf aan glaswol(?).

Bij voorbaat dank
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Als je een broodjesvloer maakt dan is die toch meteen geïsoleerd?
Vroeger had je betonnen broodjes maar dat wordt vandaag de dag nog maar weinig gebruikt, je gebruikt nu piepschuim broodjes, daar komt je werkvloer op en daarbovenop je afwerkvloer.

Normaal zijn de betonbalken er op berekend dat ze deze overspanning probleemloos aan kunnen en dan is er geen dwarssteun nodig. Bij hout is het wat anders en ipv. dikkere balken te nemen werd er vaak gekozen voor de dwarsbalk zodat de overspanning kleiner werd en de vloer minder doorzakte.
Maar hou er wel rekening mee dat betonbalken van 3m75 ruim 130 kg wegen, die til je dus ook niet eenvoudig met 2 man.
De buurman verderop heeft daarom stalen balken gekozen ipv. beton en een buurman de andere kant op heeft in het midden een extra fundering gestort in de kruipruimte, daar een muur opgemetseld, de gaten in de muren waar de houten balken in lagen wat groter gemaakt zodat de betonbalken er in geschoven konden worden en met als voordeel dat deze kortere betonbalken wel makkelijk met 2 man te tillen waren.
 

Epictetus

  • #3
Een beetje onduidelijkheid van mijn kant. Inderdaad een geïsoleerde broodjesvloer. Met EPS elementen tussen de betonnen liggers.

De gewicht van de liggers maak ik mij vooralsnog geen zorgen over. Ik heb twee broers van om en nabij de twee meter die regelmatig naar de sportschool gaan. En het hoeft ook allemaal niet snel, geduld is een schone zaak.

Ik zat meer met de betonnen liggers. Op internet en door de fabrikant word aangegeven dat de liggers op de bestaande muren worden gelegd, in mijn geval dus waar de houten balken laten maar dan lager ivm de totale opbouw hoogte. Alleen vertrouw ik dit niet helemaal. Als je uitgaat van een gewicht van 250kg/m2 van zo’n vloer systeem komt er minstens 5000kg extra op die muren te rusten. Als ik uitga van een druksterkte van 10n/mm2 van de bakstenen moet dat makkelijk kunnen, maar aangezien dit voor mij de eerste keer is dat ik zo een vloer leg zoek ik een beetje geruststelling en kritiek van (ervarings)deskundigen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Als het een nieuwbouw woning zou zijn dan wordt de vloer ook op de binnenmuur komen te liggen.
maar er zijn ook lichtgewicht oplossingen waarbij gebruik gemaakt wordt van composiet materiaal en steunen die gewoon aan/in de binnenmuren worden gemonteerd en waar de geisoleerde vloer dan weer op komt te liggen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
het kan lastig zijn om de balken voldoende oplegging te geven in een bestaande woning.
een extra beertje voor de muur als je die op de fundering kwijt kan is dan een prima oplossing
 

Epictetus

  • #6
@Boertje125 & @Gerrit B Bedankt voor de reacties.

het is een woning uit '65, binnenmuur is breed genoeg om aan de minimum oplegging eis van de fabrikant te voldoen. Andere vloeren heb ik naar gekeken, alleen het verschil in de prijzen van de liggers vond ik toch een beetje te veel. Voor wat ik daar alleen voor de liggers zou betalen kan ik op deze manier bijna de hele vloer doen.

Ik hou het bij mijn originele plan, steunbeertjes langs de binnenmuur, per ligger, verankerd op de fundering om de last te verdelen. Misschien een beetje overkill, maar het zij zo.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
je kunt ook de liggers plaatsen in de binnenmuren en deze naderhand voorzien van een stukje bekisten en deze afstorten zodoende krijg je meer oplegging
 

Epictetus

  • #8
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu