Aarding Stalen douchebak en badkuip

Hessing

  • #1
Binnenkort wordt onze nieuwbouwwoning opgeleverd. Nu is het onze buren opgevallen dat douchebak, badkuip en radiator niet geaard zijn. De bouwer geeft dat ook toe en zegt daarbij dat dit niet nodig is omdat de leidingen van kunststof zijn.

Van andere mensen hoor ik dat hier wel geaard moet worden. Wie kan mij op korte termijn een duidelijk antwoord geven op de vraag: is de aanemer in de bovenstaande situatie verplicht om te aarden. (daarbij vraag ik me eigenlijk ook af of de leidingen binnenin niet gewoon metaal bevatten)?

Ben zeer benieuwd!
 

Chathanky

  • #2
Voor radiatoren klopt het verhaal, maar er wordt wel gewaarschuwd voor metalen inlagen van de kunststof leiding om ze dan wel te aarden. Voor de stalen douchebak zou ik zelf ook even ten rade moeten gaan. (het lijkt mij zo niet toegestaan).
 

Chathanky

  • #3
Dit is uit de voorgaande nen, maar volgens mij nog steeds opgenomen in de 10- 2005 versie. (de laatste)

Heb je hier vragen over dan horen wij dit wel.

701.1.2.2.3
In de zones 1, 2 en 3 moeten vreemde geleidende delen en andere geleidende delen, die door een defect onder spanning kunnen komen, met elkaar en met de beschermingsleiding van de in de badruimte geïnstalleerde elektrische toestellen zijn verbonden door een, ter plaatste aangebrachte, aanvullende potentiaalvereffeningsleiding overeenkomstig het bepaalde in 413.1.6
Deze bepaling geldt niet voor geleidende delen die zo zijn opgesteld of aangebracht dat ze niet door een defect of door potentiaalversleping onder spanning kunnen komen.


Toelichting bij : 701.1.2.2.3

701.1.2.2.3 Voorbeelden van geleidende delen als bedoeld in de uitzonderingsbepaling zijn: - deurknoppen;
- scharnieren;
- ophanghaken;
- raam- en deurkozijnen.

Een badkuip of douchebak van geleidend materiaal moet met het centrale aardpunt zijn verbonden, ongeacht de materiaalsoort van de daarop aangesloten sifon of afvoerleiding. Geleidende sifons van badkuip en douchebak, alsmede geleidende sifons in de vloer, behoeven in principe niet met het centrale aardpunt te zijn verbonden indien de afvoerleiding uit kunststof bestaat.

Voor de potentiaalvereffening van koud- en warmwaterleidingen, alsmede van toe- en afvoerleidingen van cv-radiatoren, mag met één draad naar de koudwaterleiding respectievelijk toe- of afvoerleiding van de radiator worden volstaan indien een deugdelijk geleidende verbinding is gewaarborgd tussen:
- koud- en warmwaterleidingen door de koppeling via de mengkraan;
- toe- en afvoerleidingen door de koppeling via de radiatoren.
 

Gerrit

  • #4
Helemaal mee eens.
 

Chathanky

  • #5
De waterleiding en cv leiding hangt natuurlijk van af, is dit volledig kunststof hoeft dit niet geaard te zijn, bevat de kunststof leiding metalen dan hoort ook dit afgedekt te worden middels een aarding.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu