Aarding kranen badkamer kunststof waterleiding

Ik en mijn huis

  • #1
Beste mensen,

een vraag die keer op keer opduikt als het gaat om het aarden van kranen in badkamer (potentiaal vereffening), maar die eigenlijk steeds niet wordt beantwoordt. Het gaat niet om aarding in het algemeen, daar is genoeg over.

Maar: stel je hebt kunststof waterleidingen ( met alu-laag) kranen bij wastafel, bad en douche (allemaal muurkranen). Dan HOEFT "aarden" in principe niet, tenzij na meting, etc. etc. Nou denken veel klussers: laat ik gewoon voor de zekerheid die kranen aarden, want meten kan pas als het klaar is en nu ik bezig ben is het een kleine moeite. Beter te veel aarden dan te weinig.

De enige vraag die ik heb en die ik vaak tegenkom maar nog nooit beantwoord heb gezien: HOE ga je die kranen aarden? Heb ik de kraan (aanraakbare deel) geaard als ik een aardedraad op de muurplaat (in de muur) klem, of moet het op de S-koppeling (na het teflon)? En hoe dan?

En dan nog bijvraagje: zo'n badkamerrail heeft ongeveer 6 aansluitpunten voor zover ik zie. Als dat te kort is, moet je dan twee aan elkaar koppelen met ook zo'n aardedraad (wat je dan van elk blokje een aansluitpunt kost) of hoe moet ik dat zien? of zijn er grotere rails?
 

Ik en mijn huis

  • #2
Verder denkend: in een ruimte achter de badkamer staat de CV met een stukje koperleiding van zowel koud als warm water (voordat het overgaat in kunststof leiding). Kan ik deze stukjes koperleiding verbinden met CAP in de badkamer en heb ik dan alle kranen (bad, douche, wastafel) "gedekt"?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
De regel zegt: kunststof met inlage moet achteraf aantoonbaar niet geleiden.

Dat stukje is duidelijk.

Nu praktijk.
Kunststof leidingen met inlage en messing hulpstukken zijn nooit geleidend met elkaar verbonden.
Zou dat wel zo zijn dan krijg je contactcorrosie en vreet de inlage op en barst de leiding.
Dus zet de fabrikant op de hulpstukken een kunststof ringetje dat zorgt voor isolatie waardoor dus geen geleiding meer mogelijk is.
Dus bij kunststof is vereffening BS.

Waarom word het vaak wel gedaan?
Veel inspecteurs werken op de bouw een standaard lijstje af en daar staat de vereffening van de wastafelkraan op, dus dat moet.
Net als sommigen keihard de vereffening van de volkunststof aangesloten gasmeter afkeuren als deze ontbreekt. Zet je dan de klem op de kunststof leiding dan krijg je wel je groene vinkje.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
In de NEN 1006 (alles over water) wordt duidelijk gemaakt dat een kunststof waterleiding ook met aluminium inlage niet mag worden geaard.

Wat zogenaamd deskundige inspecteurs er dan ook over zeggen.

Vr Gr
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Aarden of vereffenen, heel groot verschil.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
Klopt :prima:
 

Ik en mijn huis

  • #7
Bedankt zover,

maar ik zou zo graag een keer horen HOE je zou moeten aarden als je het toch wil. Het kan geen kwaad toch? En de berichten of het wel of niet moet zijn tegenstrijdig. Gelden bovenstaande reacties bijv ook voor RTM-koppelingen (dat vereffenen BS is?). Ik zou zo graag weten of ALS ik het wel vereffenen, of het dan kan via de muurplaat...

Ik heb het dus niet over het vereffenen van de leiding maar van de kranen
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Je mag niet aarden, het is vereffenen, groot verschil.

Vereffenen is het met elkaar verbinden van alle gelijktijdig aanraakbare geleidende delen op 1 punt, het CAP zodat er geen spanningsverschil ontstaat tussen die delen en er dus geen stroom kan gaan lopen.

Aarden is stroompad creeren waardoor de stroom bij een fout naar aarde zo groot mogelijk kan worden zodat de zekering binnen de gestelde veilige tijd kan uitschakelen en de aanraakspanning binnen de veilige marge blijft.

Jij staat onder de douche, je kraan staat onder spanning.Wat wil je grote foutstroom door je lichaam of geen stroom door je lichaam?

wil je een vereffening maken dan doe je dat doorgaans onder de wastafel op de hoekstopkraan.
de vereffening moet nl. zichtbaar zijn.
door daar te vereffenen heb je het complete leidingnet vereffend.Wel controleren of de kraan geleidend is verbonden met de muurplaat.

Het is zeker niet veiliger om iets dat niet geleid geleidend te gaan verbinden.

WBT rtm koppelingen, die zijn voor zover ik weet geisoleerd tov de inlage om contactcorrosie te voorkomen.
 

Ik en mijn huis

  • #9
Bedankt maar weer

Hoekstopkranen zijn er juist niet, omdat alle kranen wandkranen zijn die dus meteen de muur ingaan. ALS ik ga vereffenen, wil ik dat doen op de muurplaat want waar anders? (ik weet inmiddels dat het niet hoeft, maar voelt toch veiliger, vooral omdat anderen zeggen dat het wel moet en als ik het goed begrijp zegt NEN dat je moet meten, maw het KAN nodig zijn, ook al is het kunststof leiding).

Een kraan is toch per definitie geleidend verbonden met de muurplaat zodat dit een goede oplossing is? Waarom zou het niet geleidend verbonden zijn? Vanwege teflon op de koppeling ofzo? Het zijn Grohe kranen die ik wil gaan monteren op messing muurplaten...

u zegt: vereffening moet zichtbaar zijn. Toch alleen bij CAP-kant??? Die van bad, douchedrain, betonvloer etc zijn toch ook niet zichtbaar? ik kan toch moeilijk bij een wandkraan op de kraan zelf gaan vereffenen....dan zou het onder de rozet bij de S-koppeling moeten...

Maar dan toch nog dit: De CV ketel staat in een ruimte direct naast de badkamer (meter afstand) en daar komt de koude waterleiding als koperen leiding naar toe. Vóór de CV-ketel zit een aftakking (opbouw) naar de badkamer (eerst nog koper en daarna kunststof). Vanaf de ketel gaat warm water ook richting badkamer als kunststof leiding, maar eerste stukje bij ketel is koper. Begrijp ik het nou goed dat als ik op de koperen leiding vereffen en dat aansluit op CAP badkamer (staat dus direct in de ruimte ernaast) dat ik dan eigenlijk al mijn kranen sowieso vereffen heb in het geval de kunststof leiding toch stroom zou geleiden? Of begrijp ik er echt niks van??? En zo ja, hoeft dan alleen de koude leiding of allebei? Het maakt me niet zoveel uit of ik dan de regels precies volg (buiten de badkamer vereffenen zal wel niet mogen?), maar of het "werkt".
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Dan doe je toch waar je zin in hebt?

Ik heb exact aangegeven hoe wel of niet en waarom.

Je kan idd vereffenen op op de s-koppeling.

Als het beest in een dubbele kooi zit moet je er geen spijlen uitzagen.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #11
Het valt of staat met het soort koppelingen dat je gaat gebruiken.

messing perskoppelingen en knelkoppelingen kunnen wel geleiden via de alu mantel.

Het ene merk heeft er wel rekening me gehouden het andere merk niet.

Je kunt dit vaak zien en met name bij de knel overgangen van alupex naar knel, bij de betere merken licht hier een teflon tussen ring in welke voorkomt dat het alu met het messing in aanraking komt.

gebruik je deze hoeft er niet geaard te worden simpelweg omdat er geen geleiding kan ontstaan over deze leiding.

Dit is dus idem met je kranen, gebruik je degelijke leidingen kan er dus geen geleiding ontstaan en is de afscherming tussen water wet wel geleid dermate afgeschemd is dat dit niet aan de orde is.

Dit is bij H-nc0 dus het geval.

Bij andere merken weet ik het niet.

John
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Messing mag nooit contact maken met aluminium dat geeft contactcorrosie.

Water geleid te slecht om als gevaar aan te merken, sterker nog de ben geeft zelfs aan dat je de metingen mag doen met lege leidingen.
 

Laut

  • #13
Had vandaag weer een aanvaring met een inspecteur van de gemeente amsterdam.

De elektrische handdoek radiator is niet geaard.
Het is een metalen stang die dubbel is geisoleerd.

In de beschrijving staat dat het niet geaard mag worden.

Hij gaat er niet mee akkoord, dus dat wordt de tegelvloer van de badkamer open breken.
 

Tegel

  • #14
Is al een oud topic, maar bedoeld de inspecteur niet dat de aansluiting op de stroom niet geaard is.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Post 3ens wat foto's van apparaat en typenummers.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #16
Ee elektrische handdoek radiator (de elektro weerstand) is inderdaad dubbel geIsoleerd.
Het aansluiten daarvan is altijd een gedoe, ook omdat er geen aarde aansluiting op zit
en men er vaak toch een stekker aan wil monteren in plaats van een vaste aansluiting te maken.
Elke keer weer hetzelfde.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu