Badkamer renovatie en aarding?

Vd Heijden

 • #1
Beste lezer,

Ik ben een redelijke leek op dit gebied maar laat ik het in het kort uitleggen.

Huis gekocht van 40 jaar oud. Opgeknapt waaronder ook de badkamer.
Hele huis elektra laten aanpassen inclusief vervangen meterkast en aarding (dus overal stopcontacten met randaarde).

Nu hebben wij de badkamer geheel gerenoveerd. Dus oude bad eruit, wastafel, radiator en wc. Aparte douche is er niet (is er wel maar niet op deze verdieping).
Alles herplaatst, dus nieuwe inbouw wc gemaakt, nieuw bad geplaatst, nieuwe wastafel, nieuw stopcontact en nieuwe radiator. Veel hiervan is ook kunststof.

Nu ligt er in deze ruimte een (oude) tegelvloer waarover onze vloerenman een coating heeft aangebracht (soort gietvloer zeg maar).
De kwestie waar het om gaat is als volgt; onze elektricien heeft overal nieuwe stopcontacten in ons huis aangebracht. En hij heeft een aardnetje achtergelaten met de opmerking ‘deze kan nog in de vloer van de badkamer gelegd worden als jullie deze aanpassen’. In de badkamer is ook een cap gemaakt. De vloerenman heeft het net er alleen niet ingelegd omdat zijn coating van een paar mm hiervoor te dun zou zijn (klinkt ook vrij logisch).

Nu heb ik her en der nagevraagd of het kwaad kan dat dat aardnet niet geplaatst is en degene die ik spreek zeggen van ‘ohja het zal wel, geen probleem’. ‘De vorige bewoners hebben er toch ook 40 jaar gewoond zonder problemen’.
Desondanks wil ik toch weten of het kwaad kan. Is er een risico of is dit eigenlijk nihil?

Bijgaand een aantal foto’s van vóór het leggen van de nieuwe vloer. Zoals te zien stak er nog wel een blanke draad uit de oude vloer.

Bedankt alvast voor de reacties.

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Nick wood

  • #2
  In principe moet de aardlek schakelaar eruit springen als er iets fout gaat met de electriciteit in de badkamer. Feit dat er tegenwoordig veel plastic wordt gebruikt verkleint het risico behoorlijk. Water op zich geleidt natuurlijk wél.

  Ik zie geen rede om je zorgen te maken dat die aardmat er niet in ligt. Ik ben bijna klaar met mijn eigen project wat de badkamer betreft en ik heb het ook niet in de vloer aangebracht. Dat is dan wel een houten vloer en ik denk dat jouw vloer van beton is. Daar zit wapeningsstaal in en als het goed is, is dat ook geaard.

  Indien de professionals op het forum er anders over denken dan zal je dat beslist gaan horen.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #3
  Verdiep je eerst eens in potentiaalvereffening voordat je onzin uitkraamt.

  Wat is de max. aanraakspanning in een woning?
  En wat is deze maximaal in een badkamer?
  Dan zal je zien dat je het dus niet gaat redden met een aardlek.
   

  Vd Heijden

  • #4
  Maar ik kan me voorstellen dat alle badkamers vóór de jaren 90 niet aan de huidige eisen van aarding voldoen. Daarbij zal er vaak bij renovatie bijv. alleen tegel over tegel worden gedaan voor het uiterlijk. Nieuwe wasbak, nieuw bad etc. Loopt iedereen dan een risico?

  De vraag is daarom ook meer van hoeveel kwaad kan het. De vorige bewoners woonden er 40 jaar en we hebben nu zelfs bijv. een kunststof bad en wastafel geplaatst.

  Is het risico groot of is het in dit soort gevallen meer van ‘niet slim’ maar geen paniek.

  De vloer is overigens voorzien van een gietvloer over dus de oude tegelvloer.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu