Aarden bad-douche-wastafelkranen

Klusbeest

  • #1
Ben in mijn nieuwe badkamer de kranen aan het testen of ze geaard zijn. De waterleidingen die ik opnieuw heb aangelegd zijn door de test gekomen maar bijv. de wastafelkraan blijkt niet geaard te zijn als ik daar de test op uitvoer.

Bij de koppeling van de waterleiding op de flexibele slang naar de kraan heb ik eerst teflon gebruikt, dit isoleert, dus geen aarde op de flex slang en dus ook niet op de kraan. Deze doorgelust maar dan ook heb ik nog steeds geen aarde op de kraan.

De aansluiting van de flex-slang op het kraanhuis gebruikt een rubbertje dus opnieuw isolatie. Hoe kan ik er voor zorgen dat ook de kraan zelf geaard wordt ? Het lijkt mij dat we allemaal de kraan zo aansluiten dus met rubber of teflon/hennep afdichtingen, hoe krijgen we dan toch aarde op de kranen ?
 

Fiesiekus

  • #2
Het gaat er om dat de waterleidingen die van buiten de badkamer komen, in potentiaalvereffening zijn opgenomen (zoals ook andere geleidende delen die voor potentiaalversleping van buitenaf kunnen zorgen). De kranen steken niet buiten je badkamer uit, dus hoeven in principe niet in de potentiaalvereffening opgenomen te worden.
 

Klusbeest

  • #3
Kortom: De bad - douche - wastafelkranen, cv radiator en metalen douche drain behoeven niet geaard te zijn ?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Alle gelijktijdig aanraakbare vreemd geleidende delen moeten vereffend worden.
Metalen bad vereffenen
metalen cv vereffenen
metalen drain vereffenen
Vloer vereffenen
wastafel kranen vereffenen.

Alle aansluitingen moeten zichtbaar vereffend zijn en inspecteerbaar zijn.
Nu kan je een drain of bad niet zichtbaar aarden, maar je moet in het centraal aardpunt dmv meting wel kunnen zien dat die leidingen naar de te vereffende delen lopen.
 

Klusbeest

  • #5
Dit begrijp ik allemaal wel ! Het probleem zit hem er in dat ik de kraan niet kan aarden omdat de verbinding tussen de waterleiding en de flexibele slang / kraanhuis (blijkbaar) geïsoleerd raken door het gebruik van teflon of hennep die we altijd moeten gebruiken om de koppeling waterdicht te krijgen. Kan me niet voorstellen dat bij elke koppeling een bruggetje moet worden gemaakt om de geleiding te verkrijgen. Hoe wordt een normale geleiding met watertoevoer naar de kraan verkregen ? We doen het toch allemaal zo met die koppelingen ?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Dan moet je logisch gaan nadenken.
Je moet 2 gelijktijdig aanraakbare delen vereffenen.
Maakt het dan uit dat je alleen de stopkraan vereffend.
Dan moet je je dus afvragen waar de vreemde spanning vandaan moet komen dat kan alleen uit de muur komen en dus bij de stopkraan iig vereffend worden.
Nu moet je nog zeker weten dat de andere waterleiding inwendig aan de koude zijde vastzit zodat beide vereffend zijn, is dat niet het geval dan moet er nog een brug tussen warme en koude stopkraan.

De kraan kan dan nooit onder spanning komen, water geleid niet voldoende, de leiding uit de muur is geïsoleerd opgesteld en het enige directe contact met die leiding(stopkraan) ligt aan de vereffening.
 

Fiesiekus

  • #7
Kijk eens naar de te aarden onderdelen in dit schema:

 

Klusbeest

  • #8
Ok, nou dan heb ik het volgens mij goed gedaan. Doormeten op de badthermostaat heeft dus geen zin, alleen als de waterleidingen naar de kraan maar aan aarde liggen dan is dat voldoende, toch ?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu