Aarden badkuip

Niek-bcn

  • #1
Beste medeklussers,

ik heb een vraag over het aarden van de badkuip.

Mijn aarde is nooit officieel getest en is op twee manieren aangesloten: een paal van 1,5 tot 2 meter de grond in en heft een aansluiting op het ijzer werk van het fundament. Maar of dit voldoende is weet ik niet. De aardlekschakelaar die ik heb laten inbouwen is getest en funktioneert goed.

Omdat een badkuip hier in het algemeen niet geaard wordt vraag ik me af of het een risiko is wanneer de aarde niet goed funktioneert. Is het dan niet veiliger om de badkuip helemaal niet te aarden? Stel dat ik een kortsluiting heb en de aarde niet goed genoeg werkt, kan dan de stroom ook naar het bad gaan?

Oh ja, ter informatie ik woon in Spanje en men neemt het hier met zulke regelgeving allemaal niet zo serieus.

En antwoorden om mijn aarden te laten testen heb ik niet veel. Dat heb ik al geprobeerd te regelen maar was onmogelijk (wordt zelfs door elektriciteits firmas niet gedaan).

Alvast bedankt voor jullie ideeen.

Groeten

Niek
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Een badkuip of waterleiding in een badkamer word nooit geaard.

Het heet vereffenen, en het vereffeningspunt leg je aan aarde.

Zoek het forum maar eens op potentiaal vereffening, ik heb het vaak genoeg uitgelegd hoe het werkt en waarom.
 

Niek-bcn

  • #3
Okay maar dan blijft mijn vraag of een potentiaal vereffening in de situatie die ik beschreven heb zin heeft ....?

Ik vind geen info over de door mij beschreven situatie. Ik heb al veel bijdragen doorgenomen tenzij ik het overzie...
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Vereffenen heeft altijd zin, ook al zou je helemaal geen aarde hebben. Hierdoor voorkom je dat er tussen de verschillende metalen delen in je badkamer spanning kan ontstaan.
Zoals je beschrijft dat de aarde is aangelegd, klinkt helemaal niet verkeerd. Dat je aardlekschakelaar het doet, zegt trouwens helemaal niets over de kwaliteit van je aarde.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Maar alleen als je alles vereffend.
 

CV__

  • #6
Niek-bcn,

Ja. Het gaat er om alles op dezelfde spanning te krijgen. Het liefst gelijk aan aarde, maar liever alles op 50V dan een deel aan aarde en een ander deel niet aan aarde.

Het gevaar komt van een mogelijk spanningsverschil waar je met je lichaam tussen zit. Tussen 50V en 50V (zelfde fase dan wel) zit exact 0V en dan loopt er dus geen stroom. De schadelijke effecten aan je lichaam komen van de stroom, niet de spanning. In een badkamer ben je vaak nat en zeperig, dus dan is de overgangsweerstand naar je lichaam veel lager en kan er bij eenzelfde spanning een hogere stroom lopen. Daarom zijn de regels voor in de badkamer zo strikt.
 

Niek-bcn

  • #7
Okay - bedankt voor alle bijdragen en uitleg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu