Vragen over het Aarden van een bestaande badkamer

Apidia

  • #1
Geachte forumleden,

Mede dankzij alle info op dit forum ben ik er achter gekomen dat mijn badkamer niet voorzien is van aarding. Nu wil ik dit graag in orde maken zodat deze alsnog voldoet aan de NEN1010 eisen.

Hiervoor uiteraard de vele topics over dit onderwerp doorgelezen en helaas zijn er voor mij nog een aantal dingen niet duidelijk. Dus hopelijk kan iemand op dit forum mijn vragen beantwoorden.

De badkamer is voorzien van een douchecabine (kunstof) met mengkraan, Kunstof bad met mengkraan, Kunstofwasbak met mengkraan en een designradiator. Dit betekent dus volgens de norm dat de waterleidingen en radiator voorzien moeten worden van aarding.

Uiteraard moet ik ook een CAP plaatsen. Het plafond van de badkamer is vanaf de zolder vrij toegankelijk en daar bevindt zich ook de Wandcontactdoos van de verlichting inclusief Aarde draad. Hier kan ik dus de CAP naast plaatsen en aansluiten aan de aarde in de Wandcontactdoos. Hiermee voldoe ik zover ik kan inschatten aan de gestelde eisen voor de CAP.

De Waterleidingen zitten in de muur maar deze komen boven het plafond weer uit de muur. Dit is ook het geval voor de Radiator.

Nu dus de vraag of het toegestaan is om de aardeklem te plaatsen op de Waterleiding en Radiatorbuis net boven het plafond? of moet deze dichter bij de Kranen geplaatst worden? De waterleiding is boven het plafond vertakt naar de 3 mengkranen is 1 klem dan voldoende of is het verstandig om 3 klemmen te plaatsen op de waterleiding zo dicht mogelijk bij elke kraan?

Dan nog de vloer. Deze is van gewapend beton en ik ga er vanuit dat deze doorloopt naar andere kamers waardoor aarden noodzakelijk is. Hebben jullie nog een briljant idee om deze te aarden zonder de vloer open te breken en aardematten te leggen? De badkamer bevindt zich naast het trappen gat dus ik kan bij de zijkant van de badkamervloer, mogelijk biedt dat nog een mogelijkheid?

Zijn er mogelijk nog andere zaken waar ik rekening mee moet houden?

Alvast bedankt voor de hulp!
 

CV__

  • #2
Metalen afvoer, metalen ventilatie kanaal, wasmachine op andere groep, etc.

1 klem voor de vertakking is goed.

Die vloer; tja... euh, ik zie geen oplossing zonder breken.
 

Apidia

  • #3
Bedankt voor het antwoord.

In de badkamer is er geen wasmachine etc aanwezig en zijn de afvoer e.d. niet van metaal dus dat zou in orde moeten zijn..

Als ik het nu goed begrijp is het plaatsen van de Aardeklemmen op de leiding net boven het plafond dus toegestaan?????

Wat betreft de vloer zit er dan niets anders op om deze eruit te breken. Gelukkig betreft het een oppervlakte van nog geen 5 m2. Dit is kwa kosten en extra werk nog wel te overzien.
 

CV__

  • #4
Wat voor vloertype heb je? De wapingen zit normaal pas onderin.. daarom worden er matten gebruikt.
 

Apidia

  • #5
Ik heb een betonnen vloer met bewapening.

Dus wil idd de tegels verwijderen en aardmatten leggen. vervolgens laag beton erover en opnieuw betegelen.

De laag beton moet 3cm hoog zijn als ik het goed heb dus de vloer zal hierdoor wel iets hoger worden maar dat is ook te overzien.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Je kan in een ruimte ernaast ook de wapening vereffenen. Ben je er ook.
Een aardmat kan ook onder de tegels in het lijm.
 

Apidia

  • #7
Ik heb een artikel gelezen waar aangegeven werd dat de aardmat 3cm in beton geplaatst dient te worden. Dit klopt dus niet?

Na verder zoeken vond ik artikel die adviseerde om de aardmat niet in lijm te legen omdat de mat de lijm kan aantasten.

Oftewel nogal tegenstrijdige berichten.

Mijn voorkeur zou zijn om de matten te leggen, vervolgens egaline laag erover en deze betegelen.
 

Apidia

  • #8
Nog 1 laatste vraag en dan ben ik er wel uit geloof ik.

De badkamer is 2 meter breed dus ik moet 2 stroken aardmat naast elkaar leggen.

Hoe maak ik deze aan elkaar vast?
 

CV__

  • #9
C-klem?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu