Aansluiten fornuis, electrisch

Jort Bonne

  • #1
Hoi,

ik heb een vergelijkbare vraag als in Siemens inductieplaat EH 77P701 aansluitwaarde van 6,8 kw vraag. Ik wil een electrisch fornuis met oven aansluiten. In de meterkast is niks hiervoor aanwezig. Wat ik ervan begrijp heeft het systeem 1 fase(?). Het kooktoestel kan op drie manieren aangesloten worden. We hebben een meterkast waar je zo n groep in kan klikken.

Kan ik met zo n kookgroep het kooktoestel voeden, en kan dat met 2*230? (levert dat dat 400v op?)

En is het zo simpel als een kookgroep inklikken, draden doortrekken en aansluiten op die groep, en aansluiten op een perilex wandcontactdoos?

mvg Jort
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Hoeveel Watt is het aansluitvermogen van deze combinatie?
 

Jort Bonne

  • #3
Dat is 8450 watt
 

Fiesiekus

  • #4
Gaat niet lukken; 2 groepen levert max. 7360 Watt. Je moet naar krachtstroom (3 fasen) toe.
 

Jort Bonne

  • #5
En als je vals speelt, we belasten het ding immers nooit volledig?
 

Fiesiekus

  • #6
Niet verstandig: als maar 1 groep overbelast wordt (dus 2 van de 4 kookpitten voluit) vliegen beide beveiligingen eruit.
 

Groenegrommer

  • #7
Dan moet je vaker naar de meterkast lopen om de groep weer in te schakelen. Tenzij je precies weet welke combinatie je wel en niet mag maken.

Ik zou het risico niet nemen. Er zullen best nog wel meer haken en ogen aan constante overbelasting kleven.
 

Jort Bonne

  • #8
En die drie fase aansluiting, moet de netwerkbeheerder die maken? (en weet iemand toevallig wat dat kost?)
 

Fiesiekus

  • #9
Denk dat je op de site van je netbeerder of leverancier even moet kijken hoe en wat.

Hoe oud is je woning?
 

Jort Bonne

  • #10
Ik geloof uit 2002. En word de hele meterkast dan ook veel ingewikkelder, met 3 fasen? Moet die helemaal opnieuw geinstalleerd worden?
 

Groenegrommer

  • #11
Daarvoor neem je contact op met een installateur. Die kan je exact vertellen wat het kost.
Daarna kun je altijd nog besluiten of je de sauna als sauna gaat gebruiken of als inloopkast. :D
 

Fiesiekus

  • #12
Dan zullen de 3-fasen al tot in de hoofdzekeringenkast zijn aangelegd. Kwestie van nieuwe meter en de groepenkast aanpassen/uitbreiden. Als er genoeg ruimte is, hoeft de bestaande installatie niet vervangen te worden. Punt is wel dat er een 3-fasen ALS geplaatst moet worden
 

Jort Bonne

  • #13
Is die nieuwe installatie een zaak van de netwerkbeheerder, of kan je dat door een installateur laten doen.
 

Fiesiekus

  • #14
Ik denk dat alles vanaf de meter door de installateur gedaan wordt, en de meter en alles daaronder van de netbeheerder.

Zo is het hier, maar misschien bij andere leveranciers anders geregeld.
 

Appeltje

  • #15
Sowieso lijkt het me verstandig om naar 3 fasen te gaan ivm de maximaal nog te gebruiken stroom naast het koken. Je hebt nu op je HOOFDzekering 35x230 = 8050 watt) tot je beschikking, en als je dan dus kookt blijft er mogelijkerwijs wat weinig over.

Hoe ziet je groepenkast er nu uit?

Gr. Richard.
 

Jort Bonne

  • #16
Vijf (dubbele schakelaars) en een dubbele schakelaar wat de ALS zal zijn(?). het is zo'n modern systeem waar je nieuwe groepen inklikken kan.

ik ga morgen eerst eens informeren wat het installeren van drie fases gaat kosten, en of het van daaruit enigszins mogelijk is eigenhandig de nieuwe perilex met groep aan te leggen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #17
Met een beetje geluk zit er al een loze 19mm buis die uitkomt in de buurt van de kookplaat/oven. Hierin zou je zelf de benodigde draden kunnen trekken (3xbruin, blauw en geelgroen, 2,5mm2) Het aansluiten van de groepenkast/perilex zou ik aan een installateur overlaten.
 

Jort Bonne

  • #18
Volgens de installateur is het omschakelen naar krachtstroom verschrikkelijk duur. in mijn geval ongeveer 3 a 400 voor de groepenkast, en dan nog de kosten van de netwerkbeheerder. Die zijn vanaf 180 euro, ga daar een prijsopgaaf van aanvragen.

Volgens hem is het krap, maar zou het moeten kunnen op de huidige installatie. Ook zegt hij dat het fornuis van zichzelf ook uitschakelt wanneer die niet voldoende vermogen krijgt.

Waarschijnlijk ga ik dus toch proberen een kookgroep aan te sluiten op de huidige installatie.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #19
Tja wat is duur, die kookplaat/oven zal ook niet goedkoop geweest zijn.
Die installateur heeft waarschijnlijk werk genoeg en zit niet om nog een klus verlegen. Je moet het natuurlijk geheel zelf weten maar het advies hier is een 3 fase krachtgroep voor deze combinatie. Zelf gaan lopen rommelen met een kookgroep lijkt mij dan ook ten zeerste af te raden en een verkeerde bezuiniging bovendien.
 

Jort Bonne

  • #20
Tja, we hebben het hier wel over een huurhuis.

Ik waardeer je advies ten zeerste, en je hebt denk ik gelijk, dat we eigenlijk 3 fases zouden moeten laten aanleggen. Als je dat allemaal laat doen, gaat dat kwa kosten minstens zoveel kosten als een prachtig nieuw fornuis.

Maar zolang het goed aangelegd zou zijn, kan het toch geen kwaad om het op één fase te proberen?

Voor wat betreft het aanleggen van een kookgroep: dat lijkt mij toch niet zo heel moeilijk? Ik realiseer me dat ik een leek ben, maar een beetje studie kan toch geen kwaad om een paar honderd euro te besparen

Je trekt een paar draden door, klikt er een kookgroep in. Uitzoeken hoe die aan beide kanten aangesloten moet zijn. En dan nog de perilex wcd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu