Fornuisgroep 2x(1F+N) aansluiten op 3F

LeonVerkoulen

  • #1
Ik heb een verdeler bestaande uit een voeding 3F+N, hoofdschakelaar 3F+N. Op de hoofdschakelaar zit per fase een ALS die weer 4 installatie-automaten voedt. Dus in totaal 3ALS en 12 eindgroepen.

Ik krijg een inductie kookplaat waarvan wordt aangegeven dat deze wordt aangesloten middels 2F+2N. Ik heb gevraagd of dit ook gewoon 3F kan worden uitgevoerd, maar daar wordt moeilijk over gedaan, dus ik ga de fornuisgroep aansluiten op 2x(1F+N).

Kan ik dan niet gewoon 2 installatie-automaten (1P+N, 16A B-kar), die nu niet gebruikt worden, met elkaar mechanisch koppelen en daarop aansluiten? Volgens mij bestaat een fornuisgroep immers ook gewoon uit 2 installatie-automaten (2P+2N, 16A B-kar) die met elkaar mechanisch verbonden zijn. Indien dat niet kan, waarom dan niet?

Indien dat wel kan, wil ik graag de belasting van de kookplaat verdelen over de 3 Fasen die ik heb. Mag ik dan de installatie-automaat van Fase 1 mechanisch koppelen aan de installatie-automaat van Fase 2 (ik realiseer me dat de fornuisgroep dan niet achter één ALS zit, maar vraag me af of dat een probleem is)?

Alvast bedankt voor het vakkundig advies.

M.vr.gr. Leon Verkoulen
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Om welke plaat gaat het? Ze kunnen zo goed als allemaal op 3 fasen werken en dat heeft dan ook de voorkeur in eenn3 fasen aansluiting.

Kookgroep in een 3 fasen aansluiting is zonde en vaak bijzonder onhandig.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

LeonVerkoulen

  • #3
Bedankt voor je snelle respons.

Je hebt gelijk, maar volgens mij heb ik een keukenleverancier die niet zo handig is. Die blijft aanhouden dat 2F+2N de enige optie is. Ik weet dat een krachtgroep beter is, maar weet ook dat 2F+2N ook kan/mag en in principe geen problemen mag opleveren.

Volgens mij voldoe ik aan wet- en regelgeving als ik 2 standaard installatie-automaten 1P+1N 16A B-kar met elkaar mechanisch vergrendel, dus middels 1 schakelnok 2 installatie-automaten tegelijk in en uitschakel.

Correct me if i'm wrong.

Waar ik naar op zoek ben is eigenlijk of ik de ene installatie-automaat op fase 1 mag aansluiten en de andere op fase 2. In dat geval zitten ze dan niet achter dezelfde ALS, en daarvan weet ik niet of dat mag/kan. Ik wil dit om zo het vermogen niet op 1 fase te krijgen, maar te splitsen over 2 fasen (de 3de fase wil ik dan gebruiken voor mijn laadpaal, die ook wel wat vermogen trekt).

Alvast dank voor je inzicht.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Ik moet de eerste kookplaat nog tegen komen die niet op een krachtgroep kan. Dan heb je meer vermogen en als je ooit nog een andere plaat wilt dan kunnen ze er ook allemaal gewoon op.

En je belast ook de fasen nog eens mooi gelijkmatig.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
LeonVerkoulen schreef:
Je hebt gelijk, maar volgens mij heb ik een keukenleverancier die niet zo handig is. Die blijft aanhouden dat 2F+2N de enige optie is.
Welke kookplaat is het precies? Als je daar een aansluitschema van opzoekt zie je zelf wat de mogelijkheden zijn. Bij de meeste fabrikanten kun je dit wel online vinden (helaas niet bij allemaal). Ook ik zou gewoon een 3P+N aardlekautomaat plaatsen.

Je kunt ook een 2L+2N kooktroep op 2 fasen aansluiten, maar niet zoals jij wilt. Een eindgroep mag niet worden aangesloten achter 2 verschillende aardlekschakelaars. In de praktijk werkt dit met veel kookplaten ook niet goed, zoals we hier wel eens voorbij zien komen met de kookgroepen samengesteld uit 2 gekoppelde (smalle) aardlekautomaten.

Voor een kookgroep verdeeld over 2 fasen, moet je dus een 4-polige aardlekschakelaar toevoegen.
 

LeonVerkoulen

  • #6
Mee eens, maar geen antwoord op mijn vraag: kan/mag ik de ene installatie-automaat op fase 1 aansluiten en de andere op fase 2, zodat het vermogen verdeeld wordt over 2 fasen en niet de gehele belasting op 1 fase zit. (waarbij ik de bedieningshendels met elkaar mechanisch aan elkaar vast koppel). In dat geval zitten ze dan niet achter dezelfde ALS, en daarvan weet ik niet of dat mag/kan.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Ik geef toch juist wel antwoord op die vraag?

Nee, dus. Op verschillende fasen kan en mag wel, achter verschillende aardlekschakelaars niet.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
En nou maar hopen dat die keukenboer wel weet wat hij aan het doen is en niet aankomt met een kookplaat die niet op een kookgroep mag. Kan TS alsnog een krachtgroep gaan aanleggen. Blijft hij in ieder geval wel bezig.
 

LeonVerkoulen

  • #9
Excuses voor mijn late reactie. Je hebt me heel erg goed geholpen en weet nu wat me te doen staat. heel veel dank hiervoor.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu