Lastafschakelrelais ELAR-20 icm 2-fase inductiefornuis aansluiten

tom532

  • #1
Hallo allemaal, na veel tips en tricks uit dit forum gehaald te hebben ben ik nu zelf tegen iets aangelopen waar ik graag wat advies bij zou krijgen, hierbij dus mijn eerste post.
Dit is mijn situatie:
Mijn woning is voorzien van een 3x25A stroomaansluiting, en in de keuken heb ik een 400V krachtstroomgroep (geen geschakelde kookgroep).
Hierop zit al tijden een doorstroomboiler 13kW aangesloten (400V 3N), maar wegens overstap op inductie komt daar nu een 2-fase fornuis 7,5kW bij (400V 2N).

Dat is natuurlijk teveel om tegelijk aan te hebben, dus om ongelukken te voorkomen heb ik een 'kant en klare' prioriteitschakelaar kit aangeschaft, deze meet of het fornuis aan staat, en zo ja schakelt de doorstroomboiler af zodat niemand per ongeluk warm water kan tappen terwijl er gekookt wordt.
Dit gebeurt door middel van een EBERLE ELAR-20 bewakingsrelais, het relais zit zelf op L2 aangesloten, en door de opening loopt de L1 van het fornuis waarop de belasting wordt gemeten.
Nu ik dit allemaal heb aangesloten kom ik erachter dat het fornuis de 2 fasedraden niet gelijkmatig belast, maar dat de linker 2 pitten de ene fase gebruiken, en de rechter 2 pitten de andere fase. Het gevolg, de doorstroomboiler slaat alleen af als ik de rechterkant van het fornuis gebruik.

Concreet mijn vraag: de genoemde bedrijfsspanning van het relais is 230V, maar er staat niks bij over de maximale spanning die je door het 'meetgat' kan laten lopen. Kan ik dus zowel de L1 als de L2 van het fornuis door het gat laten lopen zodat ie beide meet, of eventueel de gecombineerde N draad? Of zou dat niet goed gaan doordat er een faseverschil is tussen beide fasen?

Ik kijk uit naar de reacties!
Tom

temo.jpeg temp.jpeg
 

ImportFries1

  • #2
Wij hebben dezelfde ww installatie, deze aangesloten op de lastapfwurfbox van hetzelfde merk als de waterverhitter en die werkt prima. Dus misschien past het één niet feiloos met het andere. Even navraag doen bij de leverancier van je ww toestel.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Het aantal draden door de meetlus maakt niet uit, alleen de meting word wel beïnvloed en de stromen heffen elkaar deels op waardoor het te detecteren veld gevoeliger moet worden afgesteld.

Je moet iig nooit de nul erbij steken want dan heffen de velden elkaar op en doet hij niets meer.
Dus of beide fasen of alleen de nul.
 
  • Like
  • Dit heeft me geweldig geholpen!
Waarderingen: tom532 en XanderH

tom532

  • #4
@The headhunter excuus voor de late reactie, ik heb je oplossing geprobeerd (alleen de nul) en het werkt nu perfect, bedankt daarvoor!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu