Aansluiten inductie kookplaat fornuisgroep

wishmoor

  • #1
Goedemiddag,

Ik wil een nieuwe inductie kookplaat aansluiten, maar weet het aansluitschema in de handleiding niet helemaal te matchen met de binnenkomende draden van de fornuisgroep in de groepenkast.

Ik heb een Hager VKS03SF fornuisgroep, waarvan 2x fase en 2x nul naar de perilex wcd gaat. De aansluitmogelijkheden vanuit de handleiding van de kookplaat (Bauknecht CTDIK840CNE) zijn als volgt:

PXL_20210523_141243862.jpg


Zoals te zien in deze aansluitschema's, moet slechts één van de vier draden vanuit de kookplaat op de nul en de overige drie draden op fase. Hoe kan ik dit op de juiste manier doen, wanneer de perilex wandcontactdoos 2x fase en 2x nul heeft?

De kookplaat is geleverd met snoer, zonder stekker. De enige manier die ik kan bedenken is om in de WCD (of in de stekker) de twee nullen op één pin te zetten en de drie fase pinnen onderling door te verbinden, maar dit lijkt me niet helemaal correct?

Fornuisgroep:

PXL_20210521_151228008.jpg


Kookplaat snoer:

PXL_20210523_141302743.jpg


WCD:

PXL_20210523_140027565.jpg



Bedankt!
 

ABCDE

  • #2
Verdee uitzoomen bij de groepenkast.
 

wishmoor

  • #3
Groepenkast:

PXL_20210405_163125726.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Een 1fase aansluiting in de groepenkast dus. En een kookgroep.

Dan kun je de getoonde kookplaat helaas niet aansluiten omdat deze maar 1 klem voor de N heeft.
 

wishmoor

  • #5
@Vonken_trekker betekent dit dat de enige manier om deze kookplaat goed aan te sluiten, is om de huidige fornuisgroep te verwijderen, een 4-polige aardlekautomaat te plaatsen en de kookplaat dan volgens onderstaand schema aan te sluiten?

PXL_20210523_141243862.jpg


Een verzwaring naar een 3-fase aansluiting is al aangevraagd bij de netbeheerder (maar duurt erg lang!). Is het mogelijk de kookplaat na deze manier van aansluiten al te gebruiken (bijvoorbeeld max. 2 pitten tegelijkertijd) zolang er nog maar één fase binnenkomt?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Klopt, dat is de enige juiste manier om deze kookplaat aan te sluiten.

Dit gebruiken op 1 fase is niet de bedoeling, maar als je maximaal 2 pitten gebruikt (en dan oplet welke! 2 grote pitten tegelijk gaat niet) is het "veilig". De pest is dat meer pitten inschakelen geen beveiliging zal laten aanspreken, maar mogelijk wel bedrading of componenten laat wegsmelten. Ik zou dit dan ook niet aanbevelen, ook niet voor tijdelijk.

Het valt op dat de kookgroep nu niet achter een aardlekschakelaar zit. Klopt dat wel? (Het is aan de hand van de gegevens die wij nu hebben niet mogelijk om te beoordelen of aardlekbeveiliging achterwege mag blijven.) Als je de boel vervangt voor een aardlekautomaat zit dat sowieso goed natuurlijk.

Hou je even in de gaten dat die 4-polige aardlekautomaat niet zomaar past? Of de beltrafo moet plaats maken...
 
  • Like
Waarderingen: wishmoor en Vonken_trekker

ABCDE

  • #7
Kookplaat in het menu in vermogen limiteren... dan hoef je niet zelf op te letten.

En inderdaad richting 4P aardlekautomaat gaan. Je komt dan inderdaad ruimte tekort.

Er zweeft ook nog een lasklem vrij rond, dat mag ook niet.
 
  • Like
Waarderingen: wishmoor

wishmoor

  • #8
@Vonken_trekker @XanderH
Nog een vraagje over het correct plaatsen van een nieuwe 4-polige alamat in de Hager groepenkast. Wat is de juiste manier om de fase- en nuldraden vanaf de hoofdschakelaar aan te sluiten op zowel de huidige aardlekschakelaars, als op de nieuwe alamat?

Ik kom zelf op de volgende opties. Is dit een kwestie van voorkeur, of is er een correcte manier?

- Adereindhuls om twee draden op de hoofdschakelaar te kunnen zetten:
aeh.png


- Verdeelklemmenset (VKG91T) onderin de groepenkast plaatsen en vanuit hier draden naar de hoofdschakelaar en elke aarlekschakelaar/automaat:
hager_aansluitset_vkg91t.jpg


- "Twin" draden gebruiken zoals deze:
aansluitdraadgelijkz_1-1024x768bw0c0q70.jpeg


Probleem met de twin draden is dat ik van een enkele fase naar drie schakelaars/automaten moet, dus dan zijn er toch nog extra brugjes nodig.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Alle opties kunnen, het is inderdaad een kwestie van voorkeur.

Let op dat er op het nulcontact van de hoofdschakelaar al 2 draden zijn aangesloten, daar kun je geen 3e draad toevoegen, ook niet met dubbele adereindhulzen of "twindraden". Ik vraag me trouwens af of dat nu wel goed zit. 2 draden in 1 klem steken kan alleen als de draden in ieder opzicht identiek zijn, dus ook identiek afgewerkt. De linker draad is origineel met een fabrieksmatig afgewerkt adereindhuls (een soort stevigere variant van een adereindhuls), de rechter draad is zo te zien later toegevoegd.

Als je van het doorlussen af wilt zou je de 3 aardlekautomaten op een kamrail kunnen zetten net zoals nu bij de kookgroep is gedaan, dat scheelt alvast een paar lusjes.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en wishmoor

wishmoor

  • #10
Bedankt voor je snelle reactie.

Ik hoop dat het nu allemaal wel goed zit, want dit heb ik recent door een erkend elektricien laten doen.
Maar die tweede nuldraad van de hoofdschakelaar gaat nu toch naar de fornuisgroep die ik eruit ga halen, dus dat lost zichzelf op.
Goed idee om de alamats eventueel op een kamrail te zetten. Als die er ook zijn voor twee modules dan, want een van de alamats haal ik eruit om ruimte te maken; deze groep voeg ik samen op één van de andere automaten.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Voor 2 van die aardlekautomaten kun je de kammen gebruiken die je van de kookgroep overhoudt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu