Aarden badkamer - Wat is voorgeschreven?

Hans van G

  • #21
Nu ik ook van alles aan het nazoeken ben op internet, schiet mij ook ineens te binnen dat gepland is dat de leidingen in de badkamer allemaal van kunststof worden (met aluminium tussenlaag --> Viega Pexfit Fosta). Zowel de leidingen voor het water als de verwarming worden in de aangrenzende kamer overgezet van staal/koper naar kunststof en in de badkamer komen dus alleen kunststof leidingen te liggen.
Deze leidingen lopen naar twee kranen bij de wastafel, naar de douchekraan en naar de radiator. Er wordt een kunststof douchebak gebruikt. Moeten kranen en radiator dan toch geaard worden en moet er toch een aardmat geplaatst worden ?
Sorry dat ik dit niet eerder vermeld heb. Is me helemaal ontschoten omdat we nog niet echt bezig zijn maar in de voorbereidende fase zitten.
In ieder geval al heel erg bedankt voor alle reacties !
 

Dylanhubers

  • #22
Bij oude woningen mag hij als ik het goed zeg mag hij 166 ohm zijn dat is dan moet er wel een aardlekschakelaar aanwezig zijn. Gaat u wat doen aan de waterleidingen? Als u deze gaat verleggen d.m.v tyleen leidingen heeft u kans dat de er geen aarde mee aanwezig is. Vroeger werden woningen namelijk voorzien van aarde door de waterleiding
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #23
Je kunt niet aantonen dat de leidingen niet geleiden. Dus gewoon alle kranen, vloer, radiator etc. vereffenen. De kunststof douchebak natuurlijk niet :wink:

En een nieuwe groepenkast hoeft echt niet de hoofdprijs te kosten hoor. Als de huidige kast geen hoofdschakelaar heeft, ben je sowieso al een monteur met zegelrecht nodig om een aardlek te plaatsen. Dan is de stap naar een compleet frisse kast maar heel klein.
 

Marcn88

  • #24
Wederom verkeerde besparingen
Vervang de stoppenkast alsjeblieft voor een moderne variant met een hoofdschakelaar, 2 aardleks en een paar losse groepjes.
Dit kost echt niet de hoofdprijs, maarja wat is de prijs van veiligheid?????
 

Hans van G

  • #25
We zijn er wel uit ongeveer.
We aarden toch alles maar in de badkamer, dus kranen, verwarming, aardemat. Ondanks de kunststofleidingen toch maar voor de zekerheid.
We brengen dat samen in een CAP op de badkamer en verbinden dat met de Centraaldoos.
Daarna laten we toch elektricien komen om even te checken of alles naar behoren werkt. En dan met name de aarde omdat het al ouder huis is en al regelmatig wat aan het huis "gesleuteld" is. En indien nodig zal ook de meterkast wel aangepast worden.
Bedankt voor alle reacties.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu