Waterleiding badkamer allemaal aarden?

Hendrik76

  • #1
Allen,

Na wat al speurwerk op het forum en nog wat ver weg gezakte kennis.
Ben er weer redelijk achter hoe het met de aarding in de badkamer zit.

In mijn nieuwe badkamer heb ik al een cap (volgens de nieuwe richtlijnen aangesloten 2,5mm2 naar centraal doos)

Hierop zit aangesloten:

Aardnet
Whirepool
radiator
etc.

Vragen is nu:
Moet ik alle waterleiding apart met de Cap verbinden of is een genoeg? Er lopen namelijk vanaf de ketel naar elke kraan een apart waterleiding. Ze zijn van kunststof maar met aluminium mantel er binnen in dus als ik het goed heb moet dat wel geaard worden.

Verder liggen er nog leeuwis plaaten met daar overheen een betonvloer daarboven op weer platic matten voor de vlioer verwarming en daarover weer een dekvloer met een aardemat. Moet ik die leeuwis plaaten nu ook nog aarden of is die aarde mat genoeg. (mij leek de aardmat genoeg maar ik heb nu toch enige twijfel)
 

Lichtpunt

  • #2
U moet ook een vereffenningsleiding vanaf uw CAP naar alle aanwezige eindgroepen leggen in uw badkamer, zoals bijv. de droger en de wasmachine-aansluiting.
Heeft u twijfel of al uw waterleidingen wel onderweg met elkaar verbonden zijn middels een metalen leiding bijv. kunsstof, dan is het zeker niet verkeerd om de toevoeren naar uw watergebruikers in de badkamer te verbinden met het CAP.
Ook de aardmat en uw cv-leiding dient u te verbinden.
U mag dit met een blanke vertinde draad van 4mm2 zonder buis doen met de juiste klemverbinding of met een geelgroene vd-draad van 2,5mm2 in buis.
 

Hendrik76

  • #3
@lichtpunt.
dank voor je antwoord. Ik ga ze dan allemaal gewoon aarden voor de zekerheid.

Wasmachine etc heb ik niet in de badkamer staan en maar gelukkig maar een eind groep. Maar in iedergeval dank voor alle info
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu