Groepenkast uitbreiden

BounceMeister

  • #1
Ons nieuwbouwhuis wordt in januari opgeleverd. We hebben twee aardlekschakelaars en 4 groepen en een beltrafo. Volgens de documentatie zou het 1x35Amp en G4 (?) moeten zijn. Onderstaand de links naar de foto's.

Ik wil er 4 groepen bijzetten tbv keukenapparatuur en wasdroger.

Moet er dan een hoofdschakelaar bij?
Moet er een extra aardlek bij?
Moet een erkend Uneto-Vni installateur dit doen ivm Eneco (leverancier electra) en verzekering? Of mag een niet-erkend electrotechnicus dat ook doen?
Ik neem aan dat de zegel verbroken moet worden om de stroom eraf te halen, maar weet iemand wat de Eneco berekent om dit weer te verzegelen?
Welke groepenkast is nodig om dit uit te breiden? Er zijn er zoveel, dat ik niet weet welke hiervoor geschikt is.




 

Gerrit

  • #2
Je komt dan in totaal dus op 8 groepen, 2 aardlekschakelaars is dan voldoende.
Het mag dan nog zonder aardlekschakelaar maar ik zou willen adviseren om er toch een te (laten) plaatsen.

De Uneto-VNI installateur is lid van de branchevereniging, dit zegt niets over zijn kwaliteiten.
Hij moet wel erkend zijn en zegelrecht hebben hoewel sommige energiebedrijven dit zegelrecht weer intrekken.
Dit heeft te maken met het opsplitsen van de diverse taken.
Het merk groepenkast dat er nu zit heeft ook een uitvoering met twee sleuven (rails) waar alles in kan. Deze kast is 11 cm hoger dan de huidige kast.
Om te voorkomen dat de hele kast er uit moet kan er ook gekozen worden voor een aanbouwkast, die wordt er naast gezet.

Prijzen worden op dit forum niet gegeven, één telefoontje naar Eneco is voldoende om de prijs te weten te komen.

Sukses.
 

Chathanky

  • #3
Houd er ook rekening mee dat er een hoofdschakelaar bijgeplaatst moet worden.

In een grotere kast die je sowieso nodig hebt is die ruimte er, zoals Gerrit al aangaf.
Bij dit soort klussen is het aan te raden door een installateur te laten uitvoeren.
 

BounceMeister

  • #4
Bedankt voor de reacties zover! :)
Ik denk dat ik er een kastje naast laat zetten, dan kan de huidige blijven zitten. Dan kan de hoofdschakelaar er misschien onder/tussen.
Telt die beltrafo niet mee als groep dan?

Kunnen de groep van de wasmachine en de groep van de droger dan op dezelfde aardlekschakelaar?

Momenteel is namelijk 1 van de 4 groepen voor de wasmachine en daar moet er 1 voor de droger bij, dan kunnen ze allebei tegelijk aan.
 

Gerrit

  • #5
De beltrafo telt niet als groep.
Zolang de verlichting over tenminste 2 aardlekschakelaars is verdeeld, mogen de wasautomaat en de droger op één aardlekschakelaar.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Als de woning in januari wordt opgeleverd, kun je dan niet met de huidige instalateur overleggen dat zij meteen een grotere kast installeren en deze kleine kast weer terug nemen, ben je direct van alle sores af en heb je het goed voor elkaar.

Ken je de monteurs van dat bedrijf dan valt er vaak wel wat te regelen, zodat ze deze kast weer in een andere woning monteren die nog niet klaar is en kunnen ze tegen meerprijs een uitgebreidere kast plaatsen.

Persoonlijk ben ik geen voorstander van eindschakelaars met aardlek schakelaars, want als er op 1 groep sluiting ontstaat, dan zit meteen de halve woning zonder spanning en 9 van de 10 keer zat ook daar nu net je Pc op die al 2 dagen bezig was een leuke film te downloaden en nu opnieuw kan beginnen.

Vandaar dat ik hier alles heb vervangen door alamats dus elke groep heeft zijn eigen aardlekschakelaar.

suc6

Gerrit Bakker
 

Appeltje

  • #7
G4 is de gasmeter :)

Gr. Richard.
 

BounceMeister

  • #8
G4 is dus Gas! Aha, dan weet ik dat ook weer. :)

De bouwer is niet zo "flexibel" in dingen veranderen, misschien dat de elektricien zelf wat meewerkender is. Ik zal eens kijken of we met hem iets kunnen regelen. Ik hoop dat we hem even zien tijdens de oplevering.

Ik heb al wel een soort van offerte van een andere elektricien gekregen, maar dat kwam neer op een groffe 700 euro voor 4 nieuwe groepen, een uitbreidingskastje, een derde aardlek en een hoofdschakelaar (levering en montage). Bedrading vanaf de groepenkast naar de keuken/zolder etc zouden we dan zelf leggen.

Het is misschien wel duurder, maar zelf zou ik ook liever drie aardlekschakelaars hebben waarover we 8 groepen verdelen, dan alles op de twee bestaande proppen.

Bedankt voor de info zover, ik ga kijken wat we kunnen regelen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Dat de bouwer niet zo meedenkt is vrij normaal.
Ze bouwen immers en veel zien al de verrekte rotbuizen alleen maar als lastig en noodzakelijk kwaad.
Wil je wat veranderen, dan moeten ze er mee aan het werk dus contact opnemen met onderaannemer. Deze moet het spul weer bekijken aanbieding maken naar aannemer, deze moet deze weer doorschuiven, er moet extra werk worden berekend, allemaal alleen maar lastig.

Vandaar dat je het meestal veel beter rechtstreeks met de monteurs ter plekke kunt regelen, deze kunnen precies naar de zaak doorgeven wat er nodig is en zijn ook vaak bereid om de oude kast terug te nemen.

suc6

Gerrit Bakker
 

Ronald42

  • #10
Even nog ter (wellicht overbodige) info. 3 aardlekschakelaars zonder hoofdschakelaar is verboden.
 

BounceMeister

  • #11
Bedankt voor de info zover.

Ik vond bij ABB op de site een groepenkast configurator, hij tekent dan de groepenkast voor je aan de hand van info die je invoert mbt groepen, aardlekschakelaars en hoofdschakelaar e.d. Misschien handig voor iemand die een nieuwe kast nodig heeft. Je bent natuurlijk niet aan dit merk gebonden, maar het geeft een mooie indruk van een nette installatie

We hebben nu een 1x35A aansluiting volgens de gegevens. Iemand vertelde me dat we bij 8 groepen een zwaardere aansluiting moeten nemen. Heeft iemand hier nog tips of info over? Wat kan je dan het beste nemen?

Ter info de verbruikers:
Wasmachine
Wasdroger
Vaatwasser
Oven
Combimagnetron
Split-Unit Airco systeem
Ventilatiesysteem gehele woning
Koel/Vriescombinatie
Vrieskast (klein)
2 computers
2 TV's
Verlichting e.d.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Volgens mij gaat het nog net maar waarschijnlijk is het verstandig om over te gaan naar 3x25A (heeft hetzelfde vastrecht?)
 

BounceMeister

  • #13
3x25 heeft inderdaad hetzelfde vastrecht. Alleen doet Eneco heel geheimzinnig over het veranderen van je aansluiting. Ik heb al wel de prijs gevonden van het wisselen van een 1 naar 3 fase meter, maar ik weet niet of het wijzigien van de capaciteit van de aansluiting daar ook bij zit.
 

Appeltje

  • #14
BounceMeister schreef:
3x25 heeft inderdaad hetzelfde vastrecht. Alleen doet Eneco heel geheimzinnig over het veranderen van je aansluiting. Ik heb al wel de prijs gevonden van het wisselen van een 1 naar 3 fase meter, maar ik weet niet of het wijzigien van de capaciteit van de aansluiting daar ook bij zit.
Gewoon offerte aanvragen... dat is echt heel simpel bij Eneco (verder word ik niet vrolijk van ze maar wat dat betreft gaat het prima!).

Gr. Ries
 

Waldo

  • #15
BounceMeister,

Om je het makkelijk te maken 3 x 25 A nieuwe kast en verplichte hoofdschakelaar. Als je je bestaande 1-fase aansluiting blijft gebruiken en aanpassen moet je ook een hoofdschakelaar gebruiken (vanaf 1-1-2005 verplicht volgens NEN1010).

mvg

Waldo
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
Het is 1-8-2005 Waldo en dat is dan de datum van aanbesteding installaties die voor die datum zijn aanbesteed vallen onder de oude norm.
In theorie zou je dus een aanbesteding kunnen doen in 2004 en deze pas in 2006 laten uitvoeren volgens de oude norm.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu