Groepenkast toekomstbestendig uitbreiden

petloca

  • #1
Nu 1x35 afgezekerd (maar volgens netbeheerder op papier 1x25).
Ik wil naar 3x25 om richting nabije toekomst voorbereid te zijn op meer en zwaarder verbruik.

Bijzonderheden huidige installatie
- Hoofdschakelaar en aardlek al voorbereid op 3 fase
- Zonnepanelen (1 fase, max 3600W)
- Inductie kookgroep (zal naar 3 fase moeten dan)
- Drietal lichte lichte split airco's

Omdat hij nu vol zit kan ik niet naar 3 fase (kookgroep zal van 2 din naar 3 moeten toch?). Als ik dan toch moet uitbreiden dan meteen goed richting toekomst waar volgende zaken niet ondenkbaar zijn (en warmtepomp en extra PV hopelijk dit jaar al).

- Warmtepomp (1 fase)
- Warmtepompboiler (1 fase)
- Elektrische auto kunnen laden (3 fase)
- Tweede set zonnepanelen op schuur (1 fase max 3600)

Wat is nu slim om te doen (of laten doen) qua uitbreiding?

1672740366599.png
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Wat is er met je sauna gebeurd?

Hoeveel ruimte heb je rondom de bestaande groepenkast? Kun je daar links of rechts nog een zelfde 22x33cm kast naast plaatsen?
 

petloca

  • #3
@XanderH heel scherp zeg! :shock:

Ik kon naar buiten helaas niet meer kwijt dan een enkele 4 aderige xmvk-as (de grijze kabel rechts op de foto). Daar kan geen saunakachel op dus nog geen sauna. Ik ga deze gebruiken voor de zonnepanelen op de schuur (op dat moment zal hij rechtstreeks de kast in moeten ipv zoals nu met een tussenstation waar ook twee airco's op zitten) en dan "wasmachinegroep" voor elektra in schuur.

De sauna is overigens wel nog steeds een wens. En aangezien ik voor de warmtepomp ook met stroom naar buiten zal moeten kan ik op dat moment wellicht de sauna ook meenemen.

Volgende vraag wordt dan of je met sauna erbij nog wel met 3x25 uitkomt. 3x35 heb ik er vanwege hoge kosten niet voor over.

PS: de afgeschermde blokjes links op foto heeft te maken met alarm en camerabeveiliging. Dit kan ik verplaatsen. Ook is er een kroonsteentje te zien :oops: hier zit de deurbel op.

1672742997065.png
 

petloca

  • #4
Aanvulling op sauna: liefst zou ik daar dan ook warm bij kunnen douchen en dat maakt het dan wel erg complex. Want dan heb je er ook een boiler bij nodig die flink stroom vraagt en juist moet aanstaan terwijl de sauna ook aan staat. Had mij er eigenlijk al een beetje bij neergelegd dat een sauna hem niet gaat worden.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Als je wil uitbreiden zal je ook meer leidingen nodig hebben naar de toekomstige apparatuur, maar ik zie geen belemmering om op 3x25A een sauna kacheltje te zetten, als je een beetje rekening houd met de gelijktijdigheid. Kast uitbreiden kan prima zoals XanderH voorsteld, bijvoorbeeld rechts met onder Invoer.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Zo te zien kun je rechts inderdaad wel eenzelfde behuizing kwijt, als je de leidingen langs de onderkant invoert.

Anders links de plankjes opruimen en aan die kant uitbreiden.

Met 24 extra modules kun je met gemak 2x 3P+N aardlekautomaten kwijt (kookplaat en autolader) en nog wat andere eindgroepen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu