Uitbreiden ABB groepenkast - hoofdschakelaar via de aansluitblokken aansluiten

Vwlunatic

  • #1
Dag,

mik ga komende maand de zolder verbouwen en wil tevens meerdere extra groepen naar zolder brengen voor zonnepanelen, aparte groep voor zolder, en een groep voor de toekomst.

nu heb ik een ABB groepenkast met busboard, alleen helaas wel het oude type. Deze wil ik vervangen maar loop tegen het volgende aan:

Ik heb geen hoofdschakelaar, deze wil ik uiteraard wel monteren. Alleen de kabel vanaf de meter is te kort om deze rechtstreeks aan de hoofdschakelaar te zetten.
Mijn vraag: kan ik de hoofdschakelaar via de aansluitblokken aan sluiten en vanaf de hoofdschakelaar alles doorlussen naar de aardlekschakelaars? En zo ja, wat is de beste oplossing?

op de foto de huidige situatie.

A6F6F526-B797-449A-BB36-9F5E3AB5495C.jpeg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Al geïnformeerd naar levertijden van het spul? Kan nog wel eens tegenvallen...

Ja je kunt van de aansluitblokken naar de hoofdschakelaar en van de hoofdschakelaar naar de aardlek. Ik vind het vaak het fijnste om met soepele 6mm draad met twinhulzen door te klussen van HS naar ALS1 naar ALS2 etc.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Wat wil je vervangen? Het busboard of de gehele kast? Verkrijgbaarheid van losse onderdelen is wel een issue de laatste tijd.

Als je de ruimte hebt zou je er ook een extra kast naast kunnen plaatsen, dan kun je het huidige busboard met de huidige groepen gewoon laten zitten.

Je kunt de blokjes inderdaad vóór de hoofdschakelaar gebruiken. Ideaal is het niet, want die blokjes zijn natuurlijk ook heel mooi om juist na de hoofdschakelaar een en ander te verdelen. Het alternatief is een installateur met zegelrecht laten komen die de bedrading door langere kan vervangen.

Hou er ook rekening mee dat die blokjes altijd onder spanning blijven staan, daar kun je dus eigenlijk niet veilig aan werken. Dat betekent dus ook dat straks met de nieuwe hoofdschakelaar niet de gehele kast aanraakveilig is als je de hoofdschakelaar uitschakelt.
 

Vwlunatic

  • #4
Ik heb nog een aardlekschakelaar liggen, heb alleen 3 automaten en een hoofdschakelaar nodig. Kan ik het beste na de eerste aardlekschakelaar deze weer onderling doorlussen?
 

Vwlunatic

  • #5
Ik wil wat bijplaatsen, had eerst de gedachten om de basis te vervangen voor een nieuw type, maar heb eigenlijk niet zo veel zin om een installateur te laten komen om 2 langere draadjes te laten plaatsen… en ja je hebt gelijk, die blokjes zijn dan niet aanraakveilig, maar kan toch altijd de hoofdschakelaar van Liander uit zetten?

In de toekomst zal er waarschijnlijk toch wel een keer een 3-fase aansluiting moeten komen, maar voor nu is dit nog niet aan de orde vandaar.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Met dubbele adereindhulzen kun je onder een aardlekschakelaar doorverbinden naar een volgende. Je gebruikt dan dus onder 2 van de 3 aardlekschakelaars dubbele hulzen en onder de laatste enkele.

Als je de aardlekschakelaars naast elkaar zet kun je misschien ook een kamrail gebruiken, ik durf alleen niet te zeggen welk type past op deze oudere serie aardlekschakelaars. Als de nieuwe aardlekschakelaar een ander model is passen ze waarschijnlijk sowieso niet op dezelfde kamrail.

Maar je wilt dus het basisrek vervangen:
toebehoren_voor_installatiekast_hafonorm_rek_t.b.v._busboard_330x220_hafonorm_installatiekast.jpg


En dan dit busboard plaatsen:
abb-busboard-1-fase-3-split (1).jpg

?

Die laatste is bij mijn weten nog steeds nergens op voorraad.
 

Vwlunatic

  • #7
Ja dat had ik inderdaad ook gezien, maar soms marktplaats…
 

Vwlunatic

  • #8
Maar het vervangen van het rek heb ik nu dus los gelaten… ga wel draadjes maken met dubbele huls. Niet ideaal allemaal maar voor nu de oplossing. Moet toch een hoofdschakelaar plaatsen voor de uitbreiding, dan maar schroef automaten gebruiken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu