Uitbreiden groepenkast (Gacia) t.b.v. PV-systeem; ruimtegebrek

pivoisiski

  • #1
Hallo allemaal,

Ik hoop dat jullie mij zouden willen helpen met het volgende vraagstuk.

Ik ga een PV-systeem installeren en daarvoor heb ik uiteraard wat extra zaken in de groepenkast (GACIA) benodigd. Op het moment (zonder PV-systeem) is de situatie:

20230311_093953.jpg


Weinig plek, dus ben ik van plan uit te breiden. Danwel direct ernaast, of op een andere locatie dicht bij de omvormer (3 fase). het probleem dat ik heb speelt zich echter nog een stapje terug af. Ik zie geen andere (simpele) mogelijkheid om de groepenkast uit te breiden door:

De 3 huidige ALS' vervangen voor een enkele 4p ALS, om in vrijgekomen ruimte vervolgens op de rail een 4p verdeelblok JX2-9 125A te kunnen plaatsen. Dat zou er dan ongeveer zo uit komen te zien:

20230311_0939532222.jpg


Is dit een geschikte manier om de groepenkast uit te breiden? Wellicht zie ik iets over het hoofd, of ben ik enorm verkeerd bezig. De nul en fasedraden heb ik er voor het plaatje ook in getekend en gaan naar de beoogde uitbreiding (aparte groepenkast in garage of evt. direct naast bestaande groepenkast).

Ik heb tussen hoofdschakelaar en ALS geen flexibele verdeelmogelijkheid in de groepenkast (werkt met kam vork) en dacht daarom dit te creëren met het JX2-9 verdeelblok. Daar was aanvankelijk geen ruimte voor, dus zou ik die ruimte moeten maken door de afzonderlijke ALS' te vervangen voor de 4p ALS. Ik ben mij ervan bewust dat ik mijzelf daarmee flexibiliteit ontneem in het geval van foutopsporing. Ik zit er echter niet op te wachten het geheel te vervangen. Ik ben ook niet bekend met evt. andere mogelijkheden waarbij ik de ALS niet hoef te vervangen (voor de ruimte). Of zie ik misschien iets over het hoofd?

Voor de volledigheid:

de 4p ALS die als vervanger dient:
gacia-automaten_2d_0014_1.jpg


Het Gacia verdeelblok:

e627f9d0e1a69ee2a06b0c43b84febde.jpg


Ik hoop dat ik mijn situatie goed heb uitgelegd. Alvast enorm bedankt voor jullie input.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Je ziet over het hoofd dat er achter een 30mA aardlekschakelaar maar 4 eindgroepen mogen en dat het aansluiten van 1-fase eindgroepen achter een 4-polige aardlekschakelaar wordt afgeraden in de huidige NEN-normen?

Als de kamrail met vorkjes in aparte klemmen is aangesloten dan zijn de andere klemmen toch nog gewoon beschikbaar om draad in aan te sluiten?
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Misschien een gekke vraag, maar waarom koop je geen nieuwe kast? De automaten zet je over. Ziet het er gelijk netjes uit, alles in 1 kast en geen gekke losse uitbreidingen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
" De nul en fasedraden heb ik er voor het plaatje ook in getekend en gaan naar de beoogde uitbreiding (aparte groepenkast in garage of evt. direct naast bestaande groepenkast). "
Naar de garage kan niet, deze getekende draden zitten alleen achter de hoofdzekeringen.
Naar de garage wordt sowieso lastig tot onmogelijk om dat binnen de normen te doen.

Niks aan je huidige kast veranderen.
2e kast ernaast en direct na de hoofdschakelaar naar de 2e kast, zoals Xander zegt met de kamrail erin of anders die kamrail eruit en dat deel bedraden.
 

pivoisiski

  • #5
@XanderH :shock: Je hebt natuurlijk helemaal gelijk. In de wirwar aan zaken een beetje verdwaald en vergeet ik soms de meest voor de hand liggende dingen. Bedankt dat je mij er op wijst!

V.w.b. een kabel inklemmen. Ik dacht hiervoor geen mogelijkheid te zien omdat de kam overhang leek te hebben waar die kabels zouden moeten komen. Ik ga dat voor de zekerheid nog even controleren en of ik gewoon kan doorlussen met draad zoals Jackd aangeeft.

@BertPleizier Ik heb helaas geen ruimte voor een grotere kast, maar ik ben het met je eens dat dat de meest gewenste oplossing zou zijn. Ik heb in de groepenkast ruimte voor een (kleinere) uitbreiding naar links. Als ik een afdoende grotere nieuwe kast (een geheel) wil plaatsen zou ik allerlei andere zaken moeten verplaatsen en dan wordt de relatief simpele klus alsnog erg ingrijpend.

@Jackd Bedankt! voor je bericht. Ik heb de optie om de groepenkast-uitbreiding in de garage te plaatsen mede hierom laten vallen. Ik moet alleen nog even uitvogelen hoe ik de draden ga verdelen om de (kleinere) uitbreiding ernaast te realiseren.

Bedankt allemaal voor de reacties; ik ben daardoor weer een stapje verder!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Normaalgesproken moet je draad en een kamrail op hetzelfde component kunnen aansluiten. Toch zeker als het een kamrail met vorkjes is welke in een aparte aansluiting gaan.

Stel dat je alleen automaten of aardlekschakelaars op de kam zet, is het ook nog wel nuttig als je het geheel van een voeding kunt voorzien. :wink:
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu