Groepenkast uitbreiden - huidige met 6 slots vervangen voor 12

Bolus

  • #1
Beste,

Ik wil graag mijn groepenkast uitbreiden. Ik heb 2 extra groepen nodig en volgens mij moet er dan ook een extra aardlekschakelaar bij. Bij het plaatsen van de zonnepanelen is er al een kastje bij gezet, maar helaas heb ik zelfs daarmee niet voldoende ruimte. Ik heb een 3-fase aansluiting, dus naar mijn idee moet ik dan een 4 polige ALS hebben. Die neemt 4 slots in beslag en 2 groepen er bij is 6 slots.

Idealiter zou ik het huidige kastje met 6 slots vervangen voor eentje met 12, maar ik kan nergens een kastje vinden met 2 x 6 rijen. Bestaan die niet? 12 rijen naast elkaar gaat namelijk niet passen. Hoe zou ik dit moeten oplossen?

20230202_122944.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Heb je rechts echt geen 22cm ruimte? Of is de kast wel groot genoeg maar kom je obstakels tegen? Misschien zijn die obstakels weg te nemen...

Ook voor de toekomst zou het wel fijn zijn om ineens 18 modules (24-6) extra ruimte te hebben.
 

Bolus

  • #3
De kast is niet groot genoeg om er een 2x12 naast te zetten. Wat wel zou kunnen is "de hoek om". Dat heb ik zojuist opgemeten en dat past. Dan komt er een kast bij aan de rechterkant, tegen de rechter zijwand. Dat is wel gewoon toegestaan? Dan lopen er dus draden van de een naar de andere kast. Kan dat gewoon in een pvc buis van de ene naar de andere kast?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Dat zou eventueel wel een optie zijn ja. Uiteraard wel gewoon nette buisinvoerstukken gebruiken met een invoer in de juiste maat dan.

Kasten van 2x6 modules heb ik nog nooit gezien, in ieder geval bestaat dit niet van ABB en als je het een beetje netjes wilt houden neem ik aan dat je met hetzelfde merk wilt uitbreiden...

Bedenk ook even hoeveel uitbreidingsruimte je in de toekomst wilt hebben. Komt er misschien een nieuwe keuken met meer apparatuur? Een warmtepomp? Autolader? Als ik tegenwoordig een groepenkast plaats in een woning probeer ik altijd minimaal 36 of 48 modules ruimte te hebben en dat raakt soms akelig snel vol...

Heb je ruimte in de hoogte? Dan kun je eventueel van 2x12 naar 3x12 modules maar dat is wel even een klus omdat je alle leidingen aan moet passen.

Het gebruiken van 4-polige aardlekschakelaars voor 1-fase eindgroepen wordt trouwens afgeraden in hedendaagse normen, beter gebruik je voor iedere fase een 2-polige aardlekschakelaar. Maar het is niet verboden en ik kan begrijpen dat je deze bestaande situatie niet aan gaat passen. Dat is ook niet een kwestie van even de aardlekschakelaars vervangen (je zou dan ook het busboard moeten vervangen en een andere oplossing moeten zoeken vior die 3-fasen kookgroep).
 

Bolus

  • #5
Dank voor je advies! Ik vind je suggesties goed, de uitbreiding is voor een warmtepomp. Ik kan me best voorstellen dat we een keer over moeten op inductie koken en ook die elektrische auto gaat er vast een keer komen. Dan heb je al snel een boel meer modules nodig.

De hoogte in gaan heb ik inderdaad ook overwogen, maar precies wat je zegt, dat gaat een hoop werk worden. Dan ga ik voor nu voor de oplossing om er eentje naast te zetten. Het lijkt mij ook logisch om bij ABB te blijven. Alhoewel de ALS voor de zonnepanelen dan niet bruikbaar is.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu