Mogelijkheid uitbreiden groepenkast

CdeBoer

 • #1
Hi allen,

Ik ga binnenkort een nieuwe keuken laten plaatsen met ook extra apparatuur. Het is daarvoor wenselijk als er minimaal 1, maar liefst 2 nieuwe groepen bijkomen (nieuwe keuken heeft extra oven en quooker). Mijn bestaande groepenkast is echter al best vol. Ik vroeg me af of er in mijn huidige groepenkast makkelijk 2 extra groepen geplaatst kunnen worden.

Onderstaand een foto van de huidige situatie. In de onderste rij zien jullie een aardlekautomaat waar de zonnepanelen (enphase) aan zitten, een aardlekschakelaar voor de witte groepen en een aardlekschakelaar voor de groene groepen. De aardlekschakelaars voor de witte en groene groepen zitten met 4 groepen al vol. Als leek lijkt het mij dat je achter de installatieautomaat nog 1 of 2 nieuwe groepen zou kunnen maken, zonder de hele groepenkast te vervangen. Of is dat onmogelijk?

Overigens wordt het werk sowieso door een elektricien uitgevoerd, maar ik wil alvast een goed beeld hebben van de tijdsbesteding/kosten.

Bedankt!

PS Ik zie online dat er ook aardlekschakelaars van maar 2 polen breed zijn. Wat is het voor/nadeel ten opzichte van de 4-polige die er nu zitten, behalve dat deze meer ruimte innemen.

20230213_205952.jpg
 

Sander 1972

 • #2
Ik zou eerst je verbouwing doen en dan bepalen wat voor groepenkast je nodig hebt. En je elektricien zal je vertellen wat je uit eindelijk nodig hebt.

Een kast inbouwen is een aantal uur werk en de kosten van de kast ligt aan het merk afmeting en wat erin gaat.
 

CdeBoer

 • #3
Bedankt voor je reactie. Waarom zou je de elektra pas achteraf regelen? Het bepalen hoeveel groepen je nodig hebt en waar de stroompunten van deze groepen komen lijkt me juist iets om vooraf te doen. Als ik achteraf nog een extra groep en stroompunt achter mijn keuken wil ben ik te laat.

Ik vraag me trouwens nog steeds af wat het voordeel van een 4 polige aardlekschakelaar is boven een 2 polige aardlekschakelaar.
 

Sander 1972

 • #4
Een verbouwing loop vaak niet zoals gepland, je maakt gewoon je punten waar je elektra nodig hebt en bepaald je groepen die naar je kast gaan. En uiteindelijk heb je daar je groepen zitten telt wat je nodig heb.
En eventueel wat je nog naar je schuur en eventueel overkapping en tuin extra wil.

Hou ook rekening met een automaat voor eventueel je auto op te laden. Doe die gelijk 3 fase
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #5
Ik kan je vertellen dat ik mijn installaties toch wat grondiger voorbereid. Daar komen gewoon tekeningen aan te pas en daarin worden alle elektrapunten ingetekend met daarbij het leidingverloop en de groepsnummering. Altijd handig als je na een paar jaar een keer terug mag om nog wat aan te passen of uit te breiden.
 

CdeBoer

 • #6
Die planning heb ik dus ook en daar volgt uit dat ik een extra groep in mijn groepenkast nodig heb. Misschien heb ik mijn vraag niet duidelijk gesteld. Kan er een groep bijgeplaatst worden in mijn huidige groepenkast?
 

Sxnder

Specialist Elektra
 • #7
Nee, niet zondermeer. Per aardlekschakelaar mogen 4 eindgroepen gemonteerd worden. Dat maximum is bij jouw al bereikt. Je zou kunnen overstappen op drie tweepolige aardlekschakelaars ( 1 per fase) ipv twee vierpolige maar dan zijn nog meer aanpassingen noodzakelijk oa aan de kookgroep, interne aansluiting etc.
 
 • Like
Waarderingen: CdeBoer

Sander 1972

 • #8
Als er een binnenhuis architect de punten bepaald heeft dan is er wel een tekening. Maar het is ook vaak niet aanwezig en dan laten we de bewoners zelf bepalen waar ze wat willen hebben.

Wat zeer op prijs gesteld wordt, en laten ook zelf bepalen waar ze de utp en coax willen.

Dus het is dan beter om het later te bepalen, komt vaak van alles bij waar niet aangedacht is
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #9
CdeBoer schreef:
het voordeel van een 4 polige aardlekschakelaar is boven een 2 polige aardlekschakelaar.
Dat is er niet. Sterker nog: In de laatste versie van de NEN1010 wordt dit afgeraden. Men ziet tegenwoordig liever 1 fase per aardlekschakelaar (dat is niet hetzelfde als 1 aardlekschakelaar per fase).

Een 4-polige aardlekschakelaar pas je alleen nog maar toe bij 3- of 4-polige eindgroepen.
 
 • Like
Waarderingen: CdeBoer

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu