Groepenkast uitbreiden - 2 aardlekschakelaars nodig?

dml

  • #1
Help! :bedankt: Ik heb 2 wasmachines en een droger die er steeds uitklappen. Nu wil ik drie groepen bij plaatsen in de meterkast zodat elk apparaat op 1 losse groep werkt. Nu heeft een elektricien die ik heb gebeld mij verteld dat ik 2 aardlekschakelaars nodig heb, 1 groep op 1 aardlek en de andere 2 op de andere aardlek. klopt dit? Verder is er nog ruimte voor 1 kabel in elk verdeelblok. Hieronder voeg ik een foto toe. Het is een ABB kast. Ernaast hangt een lege kast. Daar wil ik ze plaatsen. Nu is mijn idee om gewoon 1 aardlekschakelaar en 3 installatieautomaten te plaatsen en te verbinden middels kamrail. De aardlekschakelaar plaats ik middels bruin en blauw in de verdeelblok in de kast rechts. Kan dit en zullen de apparaten er dan niet uitklappen? Alvast bedankt voor eventuele uitleg/tips/reacties!

IMG_3690.PNG IMG_3691.PNG
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Als je een 4-polige aardlekschakelaar plaatst net zoals in de bestaande kast, kan dat wel ja.

Alleen het wordt tegenwoordig afgeraden om 1-fase eindgroepen aan te sluiten achter een 4-polige aardlekschakelaar, beter is om 2-polige aardlekschakelaars te gebruiken. Deze 3 groepen achter één 2-polige aardlekschakelaar zou ik niet doen, want dan zijn de groepen ook aangesloten achter één (dezelfde) van de 3 hoofdzekeringen. Dan heb je 3 zware eindgroepen achter één hoofdzekering van waarschijnlijk 25A, plus natuurlijk nog de groepen die daar nu al op zitten, en riskeer je dat je de hoofdzekering overbelast.

Bovenstaande zal wel de reden zijn dat de elektricien je 2 (2-polige?) aardlekschakelaars heeft aangeraden, zodat je de belasting over 2 hoofdzekeringen kunt verdelen.

Maar met één 4-polige aardlekschakelaar kun je de groepen dus zelfs over alle 3 de fasen verdelen. En hoewel het wordt afgeraden, mag het wel. Het is net zo veilig als de bestaande groepenkast.

Als je die 2 flexomaten links op de foto wilt gaan gebruiken zul je nog wel een busboard nodig hebben. Deze automaten kun je niet aansluiten met draad of kamrails. Let er op dat het busboard past bij de aardlekschakelaar(s) die je kiest.
 

dml

  • #3
Dank je XanderH! In de verdeelblokjes is volgens mij geen ruimte meer. Zie foto. Er kunnen alleen nog bij de rechter 2 verdeelblokjes een kabel geplaatst worden. 4 polige 3 fase aardlek heeft toch 4 kabels nodig?
de 2 flexomaten hebben wel kamrail aansluiting aan de onderkant volgens mij. Zie foto. Moet ik evengoed andere aanschaffen?

9A7F86CA-A917-4D41-AD46-AA3323030867.png 18FD8034-B508-4DC8-B769-BB2CFC6C9A28.png
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Een 4-polige aardlekschakelaar heeft inderdaad 3 fasedraden en 1 nuldraad nodig. Zet de 2 bestaande aardlekschakelaars op een kamrail en je hebt weer ruimte genoeg in de aftakblokjes.

Als je denkt dat er een kamrail onderin die automaten past dan moet je misschien niet zelf aan het aanpassen van je groepenkast willen beginnen. Heb je de achterkant van van die automaat toevallig al eens bekeken? Doe dat anders eens.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

dml

  • #5
Je hebt gelijk. Nog nooit een busboard gebruikt, mijn fout. Is het ook mogelijk om de verdeelblokjes met een draadbrug (6mm) te lussen naar mijn verdeelblokjes van mijn linkerkast?
 

dml

  • #6
jij bedoelt via de kooiklem van de aardlek gewoon doorlussen? Mag dat nog wel? Alleen als je 6mm draad gebruikt met adereindhulsen toch?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Ik zou er iemand bij halen die vaker in de groepenkast werkt. Dit is nu eenmaal geen plek om te gaan knutselen .
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
dml schreef:
jij bedoelt via de kooiklem van de aardlek gewoon doorlussen?
Heb je het tegen mij? Waar schrijf ik iets wat hier in de verte op lijkt?

Ik suggereerde om de 2 bestaande aardlekschakelaars op een kamrail te zetten. Iets als dit:
aansluitkam-pen-3-fase-4-polig.jpg

Je hebt dan vanaf de blokjes maar 1 set draad nodig om beide aardlekschakelaars aan te sluiten, dus heb je in ieder blokje weer een contact vrij.

Uiteraard mag je in de nieuwe kast ook weer aftakblokjes gebruiken.

Doorlussen onder de aardlekschakelaars is ook een optie. Dat hoeft niet eens met dubbele adereindhulzen, want deze aardlekschakelaars hebben dubbele klemmen en je kunt in iedere klem een aparte draad aansluiten. Het is alleen niet de meest fraaie optie in mijn ogen, daarom noemde ik een andere.
 

dml

  • #9
Aha ja ik snap je. Dank voor al je heldere uitleg. Mij is ooit verteld dat als je de aardlekschakelaars verbind met een kamrail als ze naast elkaar zitten er selectiviteit op kan treden en 1 van de 2 aardlek dan kan gaan trippen
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Iets met een klok en een klepel. Of nog niet eens. Niet zelf aan beginnen.
 

dml

  • #11
Opgelost met viermaal een twin adereindhuls direct na de hoofdschakelaar✔
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu