Groep / aardlek wasdroger klapt er vaak uit

BeeTeeWee

  • #1
Bij de renovatie van onze woning hebben we alle elektra vervangen, zowel bedrading als groepenkast. We hebben nu twaalf groepen achter 3 aardlekschakelaars. Keurig volgens de regels allemaal.

Onze Miele T495C condensdroger, die z'n eigen groep heeft gekregen, heeft echter de nare eigenschap dat ie na een tijdje draaien de aardlekschakelaar eruit klapt. Soms is het ook alleen de groep, soms beiden.

Meermalen heb ik het verwarmingselement al vervangen. Dan gaat het weer korte tijd goed. Maar na 4 elementen vraag ik me af wat toch steeds de oorzaak is. De 3x2.5 mm2 VD draden lopen rechtstreeks zonder lassen van meterkast naar wasdroger-WCD, maar de afstand is best groot: een meter of 18.

Achter die bewuste aardlek (maar uiteraard op een andere groep!) zitten wel meer grote stroomverbruikers, zoals een Daalderop keukenboilertje etc.

Zojuist klapte de aardlek er weer twee keer uit. Ik heb toen als probeersel een kabelhaspel van de (vrije) meterkastgroep naar de wasdroger uitgerold. Ja ja, ik weet, dat mag niet. Maar puur om even te kijken wat er gebeurt als ik de wasdroger op een andere groep achter een andere aardlekschakelaar zet. En wat denk je? Probleemloos!

Wat kan hier aan de hand zijn en hoe los ik dat op?
 

Kacheltje

  • #2
Kan zijn dat meerdere verbruikers enige lekstroom heeft.
Vreemd is wel dat soms ook de groep er uit gaat. Dit duidt vaak wel op een probleem met de machine.
 

BeeTeeWee

  • #3
Er zitten op die aardlek inderdaad nog drie andere groepen. Eentje voor de wasmachine (maar ook als die niet draait doet zich het probleem voor), een groep voor diversen (computer met randapparatuur, keukenboilertje, plasma-tv, keukenverlichting, koelkast...) en een nog vrije groep.

Zou het helpen als ik de aansluiting van de wasdrogergroep verplaats naar de meterkastgroep achter een andere aardlek? Daarvan hoef ik dan alleen de draden iets in te korten. Dan wil ik alleen de draden van die groep naar de wasdrogergroep brengen', maar die zijn dan te kort. Hoe los je dat netjes op?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Gewoon een nieuw stukje kabel?
Is dat niet mogelijk/te prijzig dan een lasdoosje boven de kast maken.
 

Kacheltje

  • #5
Je zou kunnen kijken of er nog wat lengte zit in de getrokken draden. Bij de centraaldoos zit vast nog wat overlengte. Zo niet dan is opnieuw trekken van draad naar de centraaldoos een mogelijkheid.
 

BeeTeeWee

  • #6
Dank voor jullie reacties! Ik trek wel even een nieuw stukje draad, de groep waarmee ik wil wisselen is de kortste van allemaal. Zaken als installatiedraad zijn hier in huis nog steeds uit voorraad leverbaar. :lol:

Ik ga er morgenmiddag eens mee aan het werk. De afmontage van de groepenkast en de aansluiting ervan op 3x25A heb ik destijds wel door een installateur laten doen, maar ik neem aan dat ik deze omzetting wel even zelf kan doen? Zijn die draden geschroefd, of? Heb ik nog bijzondere dingen nodig, nieuwe hulzen of zo?
 

BeeTeeWee

  • #7
Bedankt! Ik laat de afloop nog wel even weten!
 

BeeTeeWee

  • #8
Hm. Niet gelukt dus. Na omwisseling van groep 10 (onder aardlekschakelaar 3) naar groep 1 klapt dus nu achter elkaar ALS nummer 1 er doorlopend uit. Ik zal voor alle zekerheid nog even proberen als ik er een kabelhaspel tussen leg, want ik zou ervan balen als ik m'n wasdroger verdenk maar een nieuwe droger hetzelfde probleem geeft. Ik hoop dat ik er nog nieuwe draden in kan trekken. De afstand is zo'n 18 meter...

De PVC leiding ligt overigens door de vloer. Zou daar vocht bij gekomen zijn? Het zand in de kruipruimte was zo droog als as, maar er is later tamelijk vochtig hoogzand gestort om er betonvloeren op te leggen.
 

Kacheltje

  • #9
Dan kun je in iedergeval de droger aanmerken als probleemgeval.
Het verbaasde me ook dat soms ook de groep zelf uit viel.
Een nieuwe droger zal zeker geen probleem moeten geven. In het land zijn er velen probleemloos aangesloten achter een aardlek.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Zie hier eens.
Het netfilter kan ook het probleem zijn, zomaar de droger vervangen is erg rigoureus.
Koppel het netfilter eens los en probeer het dan opnieuw.
 

BeeTeeWee

  • #11
Oke, het netfilter. Dat is een onderdeel in de droger, waarvan ik dan blijkbaar (als proef) de aardedraad moet losnemen, of zelfs alle aangesloten draden een by-pass rond het netfilter moet laten maken? Waar zit dat netfilter, hoe herken ik die?

Het huis van de wasdroger en de overige onderdelen blijven dan wel gewoon geaard, neem ik maar even aan?

En als dat goed gaat, zou ik dus een nieuw netfilter kunnen bestellen en heraansluiten?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Het netfilter zit bij de aansluiting van het snoer in de machine, ik kan niet vertellen hoe het er uit ziet, daar kan aardig verschil in zitten.

Zie hier voor voorbeelden.
 

Gzn

  • #13
BeeTeeWee, heb je van al die 4 elementen ook gemeten of ze toen ook echt defect waren, of alleen vervangen omdat de aardlek tripte?
 

Speedypul

  • #14
Dergelijk probleem ook gehad bij dit type droger, ook veel dingen vervangen, bleek het uiteindelijk in de ventilator die onderin het toestel hangt te liggen, deze schijnen nogal eens door te slaan naar aarde.
 

BeeTeeWee

  • #15
Lekker dan. Het kan dus aan heel veel dingen liggen. En nee, ik heb die stapel elementen (a EUR 156,00... :oops: ) niet doorgemeten. Het rare is wel dat ie met een nieuw element weer enige tijd probleemloos werkt.

Ik sleutel 'm binnenkort wel eens helemaal uit elkaar.
 

Kacheltje

  • #16
Ik heb een vermoeden dat je condensdroger de ruimte vol blaast met vochtige lucht en dat dit de oorzaak zou kunnen zijn dat de aardlek aanspreekt.

Ga eens na of de droger op een goed geventileerde ruimte staat. Zo niet probeer dan die ventilatie te creeeren door bv ramen of deuren van de ruimte open te zetten.
 

Gzn

  • #17
Zal zeker in de vochtigheid kunnen zitten. Ben niet echt bekend met dit type, maar als de weerstandsdraden van het verwarmingselement in een stalen frame met keramische isolatie zitten is dat vocht wel een dankbare bron van uitvallen op aardlek. Vaak ook nog is in combinatie met plukken stof. Buiten de al eerder gememoreerde kans van sluiting over je netfilter. Gegoogel met verlengsnoer naar andere groep (al dan niet zonder aardlek) kan er toe leiden dat de sluiting er uit brand. Gelieve dat letterlijk te nemen.
 

Ronr

  • #18
Hai,

Bij apparaten waarbij soms spontaan de aardlek uit springt kun je eens proberen om de stekker om te draaien. Werkt bij mijn magnetron ook.

Gr Ron
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu