Bijplaatsen extra groep. Achter aardlekautomaat?

ErikJS

  • #1
Beste klusidee mensen,

Ik wil een extra groep aansluiten voor een nieuw buitenstopcontact. Dit is voor het opladen van een elektrische auto. Nu heb ik 11 groepen in mijn meterkast verdeeld over (dacht ik) drie aardlekschakelaars. Maar nu ik goed kijk zitten 3 groepen achter een 16A aardlekautomaat van Hager (ADA 916G) De andere 2x4 groepen zitten wel achter 2 40A aardlekschakelaars.
De groepenkast is geplaatst na onze verbouwing 10 jaar geleden. Er zitten 'gewone' groepen achter, één voor de vaatwasser, en de andere twee voor de woonkamer, slaapkamers, hal enzo.
Wat zou de reden zijn dat er gekozen is voor een aardlekautomaat en dan nog wel de tekst eronder gezet "aardlekschakelaar" (zie foto). Of is hier een vergissing gemaakt?

Ik begrijp in elk geval dat het niet zo handig is om hier mijn extra groep te plaatsen vanwege die 16A limiet.

Alvast dank voor jullie reactie,
Erik
IMG_20230806_172555.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ben je er zeker van dat die 3 automaten zijn aangesloten achter die aardlekautomaat? Er zijn op basis van deze foto natuurlijk wel meer opties, zoals:
- Die aardlekautomaat is gewoon een 12e eindgroep, groep F9 t/m F11 zijn überhaupt niet door een aardlekschakelaar beveiligd.
of
- Die aardlekautomaat is gewoon een 12e eindgroep, groep F9 t/m F11 zijn aangesloten achter aardlekschakelaar Q1 of Q2.

Dat is allebei niet hoe het hoort natuurlijk, maarja de variant die jij schetst dus ook niet. :roll:

Het lijkt er dus op dat er een fout is gemaakt. Wel bijzonder, want meestal worden Hager kasten met deze indeling samengebouwd met dit soort kamrails welke de aardlekschakelaar met de automaten verbinden:
1567498999.jpg

Maar die kamrail past helemaal niet in zo'n aardlekautomaat. Het lijkt er dus op dat iemand aan het knutselen is geweest.

Als het zit hoe jij denkt zou ik de aardlekautomaat vervangen door een normale aardlekschakelaar. De aardlekautomaat kun je dan mooi onderin plaatsen en gebruiken voor je nieuwe buitenstopcontact. Ook wel prettig om daarvoor een aparte aardlekautomaat te hebben, zodat een aardfout hier de rest van je woning niet in het donker zet.
 

ErikJS

  • #3
Dank Xander!

Inderdaad schakelt de aardlekautomaat voor de groepen F9 t/m F11. En op de omschrijving van de groepen die de elektricien destijds na de verbouwing achtergelaten heeft, is de aardlekautomaat ook niet genoemd als groep.
Ik begrijp het ook niet. Die elektriciën oogde echt niet als een beun, maar misschien maakte hij toch een vergissing.

Je voorstel ziet er interessant uit, maar ik laat dit nu liever door een professional uitvoeren. Ik heb wel ervaring met het aanleggen van elektriciteit, maar niet in de meterkast. Dit lijkt me iets complexer dan het bijplaatsen van een groep.

Mvg,
Erik
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu