Aardlek/Groep wisselvallig doorslaan Tuinverlichting.

StefWB

  • #1
Goedemiddag Allen,

Ik heb een bijzonder verhaal m.b.t mijn buiten verlichting.

Sinds 2 jaar heb ik 230v tuin verlichting wat altijd zonder problemen werkte ook met mijn Domotica Systeem.
Vervolgens sinds een korte periode slaat de Aardlek schakelaar (en regelmatig de groep) door, omdat het nieuwbouw is hebben ze de Tuinkabel (die naar de schuur ligt) aangesloten op de Woonkamer groep. Wat betekend dat alles in huis doorslaat, direct de Domotica systeem (Fibaro) eraf gekoppeld.

Gezien ik Spots (Sylvania Eco Spike IP67) gebruik 6 stuks. Heb ik deze aan de buiten kabel gemonteerd met Gietmoffen van Atema.
Kabels netjes gemonteerd met WAGO Clips in de gietmoffen (3 stuks).

Voordat ik de Gietmoffen ben gaan vullen, heb ik eerst 3 dagen (24 uur per dag) de verlichting aan gehad, met wisselingen van af en toe even de verlichting aan/uit te zetten.
Zonder problemen.

Vervolgens heb ik de gietmoffen gevuld met Giethars en dit zoals de beschrijving aangeeft de dozen gevuld. En ook gecheckt of ze hard zijn geworden.
Omdat ik zelf installateur ben van o.a Domotica Systemen heb ik vaker te maken met Giethars (bij installaties met de Tuin).

Vervolgens heeft het na het uit harden, twee dagen perfect gewerkt. En vervolgens weer de Aardlek uit gesprongen. Dus heb ik de buiten kabel weer van de aansluiting afgehaald.
Omdat de Verlichting nog steeds op de Woonkamer groep staat, heb ik met een verleng snoer de Wasmachine groep gebruikt.

Vervolgens de verlichting weer aan gezet, twee uurtjes is dat goed gegaan, en vervolgens weer aan/uit gezet, en de Aardlek schakelaar is weer naar bedenen.
Uiteraard heb ik even een geaarde stekker gemonteerd aan de Buitenkabel om hem op de Wasmachine groep aan te sluiten.

Aantal keer geprobeerd (en zelf de stekker even omgedraaid) en hij blijft inderdaad weer een periode branden.
Doe ik vervolgens de stekker weer in de normale aansluiting in de schuur, slaat hij vervolgens ook weer door, idem vervolgens ook bij de Wasmachine Groep.

Gezien ik nu al 2x alle gietmoffen heb vervangen, en ook alle lampjes individueel op het lichtnet aangesloten te hebben zonder problemen, ben ik het helemaal kwijt.

Weet iemand een oplossing, en/of wat het probleem kan zijn? Schiet maar op los!

Dank!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Koppel als eerste de armaturen eens allemaal los, dop de draden goed af en verpak ze waterdicht in plastic. Probeer het dan eens een paar dagen.

Blijft de aardlek erin, zit het in de armaturen. Gaat hij eruit, dan zijn het de gietmoffen.

Als het de armaturen zijn dan 1 voor 1 steeds aankoppelen en aantal dagen wachten om uit te vinden welke problemen geeft.

Als het de gietmoffen zijn dan kun je ze ook weer 1 voor 1 opgraven en afdoppen om uit te vinden welke problemen geeft.

Persoonlijk verwacht ik dat het een gietmof is, dat is namelijk in 90 van de 100 gevallen bij zulke storingen de oorzaak. Beter gewoon bovengronds lassen. Iets minder mooi misschien maar zoveel degelijker dan een gietmof.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Als ik het goed begrjip, springt de aardlekschakelaar, als je de buitenverlichting aansluit en anders niet. Dus dan heb je een aardlek in je buitenverlichting. Dat de aardlek soms pas na twee uur aanspreekt kan samenhangen met lekstromen van andere verbruikers, bijvoorbeeld toestellen met netfilter.
Als je aan een isolatietester kunt komen, dan kun je dit ook nameten. Kun je de spots loskoppelen? Anders zou ik beginnen met alles op te graven en kijken of je ergens iets geks ziet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu