In groepenkast aftakken bij aardlekautomaat

Henvrie

  • #1
Ik ben bezig met het aanleggen van een laadpaal. In de groepenkast monteer ik hiervoor een driefase aardlekautomaat. Nu zag ik dat in de bedrade groepenkast (12 groepen) vanaf de hoofdschakelaar al drie draden per aansluiting onder de klemmen zitten (N, L!, L2, L3). Daar wil ik niet nog een onder zetten. Vind drie per klem eigenlijk al veel. Vandaar dat ik de aardlekautomaat voor de laadpaal wil aftakken bij de aansluiting van de aardlekautomaat voor inductie, dus aan de kant waar de draden van de hoofdschakelaar komen (doorlussen). Eventueel met een aftakklem, maar vind eigenlijk dat er wel twee onder de klem kunnen. Ik weet niet of wat ik wil in de nieuwste regelgeving (NEN) wel mag. Vandaar hier mijn vraag, kan en mag ik dit zo doen? Alvast bedankt.
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Maximaal 2 draden per klem, dit is afhankelijk van de klem, onder een deel mag er maar 1. En het moeten gelijke draden zijn, dus bijvoorbeeld beide 4mm2.
Laat anders eens een foto zien, want er zijn meerdere opties.
 

Henvrie

  • #3
Bedankt voor uw reactie Jackd. Hieronder de foto van de groepenkast, met de aardlekautomaat rechtsonder voor de laadpaal. De linkse is voor de inductie en daar wilde ik van aftakken. De hoofdschakelaar helemaal links is op de contacten vol. Rechtsonder is nog net de kabel 5x6mm te zien die daar is ingevoerd en naar de laadpaal gaat. Deze heb ik al aangesloten op de aardlekautomaat. Het gaat er nu dus alleen nog om waar ik nu van aftak. Rechtsonder is nog de hoofdschakelaar te zien die boven de meter zit. Hier zou ik van kunnen aftakken, maar dat mag volgens mij niet, omdat de aardlek in de groepenkast zit en wordt geacht te lopen via de hoofdschakelaar die daar in zit. Ben benieuwd naar de reactie. Zelf denk ik dus aan aftakklemmen bij de contacten van de inductie aardlekautomaat.

F7AAE423-80F8-4C0C-B216-34ED28A365F7.jpeg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik bedoelde eigenlijk een of meerdere foto's met de afdekplaten eraf, zodat we kunnen zien hoe alles nu van binnen zit en voor welke opties er ruimte is.
 

Henvrie

  • #5
Was ik al bang voor. Heb ik helaas niet kunnen doen en zal jammer genoeg ook even moeten wachten. Kom daar in later stadium dan ook op terug, want moet mij morgen melden in ziekenhuis voor hernia operatie. Dank in ieder geval voor zover.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Henvrie

  • #6
Het is een tijd geleden. Dank voor de reacties. Heb inmiddels de laadpaal aangesloten. Heb hiervoor aftakklemmen gebruikt bij de aardlekautomaat voor inductie kookplaat. Alles werkt nu naar behoren. Heb vervolgens elektra installatie bij mij thuis volgens voorschriften laten keuren en goedkeuring verkregen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu