Aardlekautomaat voor kookgroep

Riestw

  • #1
Goedenavond,
ik ga over op elektrisch koken en heb een fornuis met 2xL en 2xN. De aansluitwaarden zijn dus 2 x 3.6 kW. De kookgroep kan dus niet op 1 fase. De 5 draden lopen door een 19 mm buis naar de keuken en ik heb hoofdautomaten van 3x25A. Je mag de kookgroep niet op 2 aardlekken zetten dus bijv L1 en N1 op een groep op aardlek 1 en L2 en N2 op de andere aardlek. Nu zie ik dat elektramat ook voor een kookgroep een 2 fasen aardlekautomaat ( 2x L en 2 x N) heeft. Dan kun je deze toch wel op 2 fasen aansluiten? Of zouden jullie een 3-fasen aardlek ertussen zetten? Iemand ervaring met dit soort automaten? Gr Richard
3002FD8D-A2CE-4524-AB19-ADE9935F11EC.jpeg
 

dennistd

  • #2
Als je 3x25A hebt sluit je je kookplaat aan op een krachtgroep, 3P+N. Dan kun je mooi alle fasen (of in elk geval 2 van de 3) gebruiken.
 
  • Like
Waarderingen: Riestw

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Ik zou een 3P+N aardlekautomaat nemen. Gewoon 3 fasen naar de Perilex bedraden en natuurlijk even goed opletten bij het aansluiten van de kookplaat, bij veel platen gebruik je in dat geval 1 pen in de stekker niet.

De aardlekautomaat die je toont zou ik niet toepassen:
- Het is een spanningsafhankelijke aardlekautomaat, deze mag in veel gevallen niet worden toegepast.
- Het zijn eigenlijk 2 aparte aardlekautomaten met 2 aparte meetcircuits. In theorie zou dat prima moeten werken met een kookplaat met 2 nulklemmen maar in de praktijk heb ik, ook op dit forum, al gevallen gezien waarin dit problemen gaf.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Riestw

Riestw

  • #4
Duidelijk, gewoon een 3 fasen aardlekautomaat en alleen 2 fasen aansluiten. Hartelijk dank voor jullie duidelijke antwoord.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu