Kroonluchter met 3 witte draden

Saar124

  • #1
Hoe sluit ik deze kroonluchter aan met 3 witte aansluitdraden??

20221126_093737.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Heb je een multimeter? Zoniet, koop er eentje, zijn voor heel weinig geld te koop bij bouwmarkten en dergelijke. De eenvoudigste volstaat, als er maar aan paar ohmbereiken op zitten.
  • Zet de instelling van de multimeter op het laagste ohmbereik (meestal iets van 200 Ohm bij eenvoudige multimeters).
  • Houd de ene meetpen tegen één van de draden en de andere aan de koperen behuizing van de lamp.
  • Geeft de meter iets aan van 0 tot 0, 5 Ohm, dan heb je de aardedraad te pakken. Die moet aan de geel-groene draad die uit de centraaldioos komt (meestal via een kroonsteentje).
  • Geeft de meter oneindig aan (meestal te zien aan alleen een 1 oid) dan is die draad niet de aardedraad, meet dan een andere draad.
  • Nadat je vastgesteld hebt welke draad de aardedraad moet zijn, zet dan de meter nog even op het hoogste ohmbereik. Controleer daarmee of de twee draden die overblijven geheel niet met de koperen behuizing verbonden zijn (dat moet namelijk niet).
  • Dat zijn dan de 'fase' en 'nul' draden, die je in het kroonsteentje bij de centraaldoos aan de blauwe en zwarte draden moet verbinden. In principe maakt het niet uit welke aan welke, een goede gewoonte is om de zwarte draad (schakeldraad) te verbinden met de draad die aan de kern in de fittingen zit, dus niet de buitenkant. Dat vereist dan opnieuw een ohmmeting.
Op de gok ga ik er trouwens vanuit, dat de twee draden, die in één streng aan elkaar zitten de fase en nuldraad zijn en de aparte draad de aardedraad (de draad gemarkeerd met de lichtgroene pijltjes).

20221126_093737.jpg


Het is echter beter om dat te controleren d.m.v. een meetinstrument, omdat het niet 'leuk' is als de volle 230 V op de buitenkant van de lamp komt te staan.

Zo te zien heeft de vorige gebruiker van de lamp geen adereindhulsjes gebruikt bij de bevestiging in het kroonsteentje Het is beter om die wel te gebruiken. In elk geval moeten de draden even opnieuw aangestript worden, want deze uiteindes geven geen goed contact meer en staan op het punt om af te breken.
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Of je de 6 lampjes zijn opgedeeld in 2 keer 3 lampjes. Dan heb je 2 fase en 1 nuldraad. Zit er toevallig geen aansluitpunt voor de aarde in de afdekrozet?
Maar meten is weten.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
ik zou de kroonluchter gewoon even uit elkaar schroeven en kijken hoe het e.e.a. is aangesloten.
en als je dan toch bezig bent een nieuw kabeltje er in trekken met de juiste kleuren.

lijkt me namelijk door een hobbyist aangesloten dan wil je toch even weten of het netjes zit en niet alleen of de contacten werken
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
De draden zijn niet dubbel geïsoleerd en zeker in combinatie met messing buitenkant is dit linke soep. Ik zou hem wegdoen of hem of door iemand laten reviseren die verstand van zaken heeft en beschikt over de juiste meetapparatuur.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu