Hoe kan ik een kroonluchter met drie draden aansluiten?

Truewaz

  • #1
Beste Klussers,

De kroonluchter die ik wil ophangen heeft 3 in plaats van 2 draden: namelijk blauw, groen/geel en bruin. Bruin en groen/geel zijn zoals ik hem gekocht heb in elkaar gedraaid.

Ik wil dit aansluiten op een centraaldoos in het plafond waar drie draden uitkomen: blauw, groen/geel en zwart (volgens mij, zit wel verf overheen). Hier hing eerst een TL-armatuur aan. Het huis is erg oud maar ik weet niet hoe oud dit doosje is.

Mijn vraag is: hoe moet ik dit aansluiten? Blauw op blauw, bruin op zwart en groengeel op groengeel? Of kan ik 1 set achterwege laten?

Simpele vraag, maar vind het wel fijn om zeker te weten.

Foto's van de lamp en de doos:


Groet!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Dat de twee draden in elkaar zijn gedraaid zou erop kunnen wijzen dat je een deel van de lampen afzonderlijk kunt schakelen met een serieschakelaar. In dat geval is bij het vervangen het verkeerde type snoer gebruikt.

Als je een multimeter of doorgangstester hebt, dan zou je kunnen meten of de groengele draad is verbonden met de metalen delen van de kroonluchter (zoals het hoort).

Heb je geen meetapparatuur, dan zou ik eerst de groen-gele draad achterwege laten en blauw op blauw en bruin op zwart aansluiten. De kroonluchter dan niet aanraken, nadat je de spanning erop hebt gezet. Als er dan bij het aanschakelen alle lampen aan gaan, kun je de groen-gele aansluiten (eerst weer de spanning eraf).

Je moet sowieso de draadeinden afwerken met adereindhulzen voor een goed contact.
 

Truewaz

  • #3
Gelukt, bedankt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu