Trafo in kroonluchter vervangen

Padw

  • #1
Beste klussers,

een aantal dagen geleden hoorde ik bij het aanzetten van mijn kroonluchter een zachte tik en vervolgens bleef het donker. Van de 8 40w lampjes zijn er 5 geknapt en na vervanging nog steeds geen licht. Ik vermoed dus dat de trafo stuk is waarmee ik dus voor een aardig probleem kom te staan.
De lamp hangt immers op 4 mtr hoogte dus naar beneden halen wordt een aardige klus. Bovendien heb ik geen idee hoe en of ik überhaupt de trafo in de kroonluchter kan vervangen. Er is maar 1 plek waar deze kan zitten (zie foto, in het midden van de kroonluchter), maar ik zie niet zo 123 hoe de trafo benaderbaar is, het ziet er namelijk redelijk afgesloten uit. Hebben jullie ideeën?

Is het ook mogelijk dat het wellicht de trafo niet is maar bijvoorbeeld de dimmerschakelaar? Dan had ik namelijk verwacht dat ik de lamp wel aan en uit had kunnen zetten maar alleen niet meer had kunnen dimmen...

Alvast bedankt voor de hulp.

mvg Pieter
 

Lichtpunt

  • #2
U zegt dat er van de 8 lampen er 5 niet meer branden, dat houdt dus in dat er 5 nog wel branden?
Wat voor lamptype zit er nu in?
 

Padw

  • #3
In zijn geheel geen licht, 5 van de 8 lampen (230v 40w kaarslampen) waren kapot.
 

Lichtpunt

  • #4
230v 40w kaarslampen)
Met dit soort lampen wordt geen trafo gebruikt,
deze branden rechtsstreeks op het lichtnet van 230V.
als al uw lampen niet branden zou ik in eerste instantie even de zekering in de dimmer aanschouwen en evt. verwisselen.
Verwijderd u even de frontplaat van uw dimmer.
 

Padw

  • #5
Dat geeft al weer aan hoe weinig ik van dit soort zaken verstand heb :lol:. Heb zojuist de zekering vervangen en alles doet het weer.

Enorm bedankt voor je hulp!
 

Lichtpunt

  • #6
Scheelt toch weer een steiger of grote reform trap van 4 meter regelen, transporteren en opzetten, en daarna weer retourneren.
 

Padw

  • #7
Die heb ik allemaal al vervangen. De oorzaak is mij onbekend. Wellicht ouderdom, ze zaten er immers al ruim 2 jaar in, toeval dat ze het allemaal tegelijk opgeven. Zal een soort kettingreactie zijn; er was er al 1 stuk, dus de hoeveelheid stroom werd al over minder lampen verdeeld. Als er dat nog 1 mee stopt wordt de rest wel heel zwaar belast toch?
 

Lichtpunt

  • #8
Een defecte gloeilamp is geen gebruiker, dus neemt geen vermogen op.
Alleen de werkende lampen gebruiken stroom, dus is het niet zo dat 8 x 40 w = 320w verdeelt wordt over de niet defecte lampen.

Jij zit weer er weer goed bij dit weekend.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu