Kroonluchter aan plafond veilig ophangen

GdW

  • #1
Beste forumleden van Klusidee, dit is mijn eerste bericht hier. Ik kijk regelmatig rond op dit forum voor handige informatie. Ik heb voor mijn eigen probleem ook een tijdje rondgekeken. Een aantal onderwerpen kwamen in de buurt, maar ik heb de oplossing niet gevonden. Vandaar dus dit nieuwe onderwerp

In het kort: ik heb een kroonluchter van een kilo of 10 die ik (weer) op wil hangen aan het plafond.

Onze woning is uit de jaren 30 en voorheen hing de kroonluchter aan een haakje dat in een simpel houten plafonornament was gedraaid. Het houten ornament was tegen het plafond geplakt met het een of ander. Eentijdje terug zagen we dat het plankje niet meer vastzat aan het plafond en dat het gewicht van de kroonluchter volledig door de bedrading daarboven werd gedragen. Gelukkig heeft niemand hem op zijn hoofd gekregen.

Nu wil ik de kroonluchter alsnog ophangen, maar hoe? De bedrading komt uit een (gietijzeren?) centraaldoos die in het plafond zit. Alhoewel die doos niet los zit heb ik niet het idee dat die doos supervast zit, er zit wat speling in als ik licht wrik. Daarbij zit er geen haakje of ander bevestigingspunt aan de centraaldoos. Als het al veilig zou zijn de kroonluchter hier aan te hangen is de optie er volgens mij niet. Een andere optie is wellicht een haak in een van de balken in het plafond, dat zou het veiligst zijn lijkt mij. Maar ik heb geen idee heb waar de dichtstbijzijnde balk zit. Voor zover ik heb kunnen zien niet vlak bij de centraaldoos. Dus. Iemand enig idee hoe dit slim aan te pakken?

Hieronder wat foto´s van de hierboven beschreven situatie.




 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Doos eerst fatsoenlijk aflassen en alle draden in de doos vouwen.

Vervolgens een deksel met haak zoeken voor die stalen doos.
Of....

Normaaldoos deksel erop zetten, 1 kant zet je vast met een m4 boutje, de andere kant met een schroefoog met een m4 draad erop.
Draai daarop eerst een m4 moer, dan door de deksel in de doos draaien en dan de moer opdraaien om de deksel goed tegen de doos te drukken.
 

Pigion

  • #3
Ik denk dat het niet zal lukken met M4 boutjes. Deze ijzeren dozen zijn behoorlijk oud en ik denk dat je moet zoeken naar inch-maten. Misschien is het 5/16" WW draad. Je zal flink moeten zoeken om dat nog te vinden.
Pigion
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Ik kan mij niet herinneren dat ik ooit bij stalen dozen die maat ben tegengekomen.

Maar mocht dat hier het geval zijn dan kan je de gaatjes iets uitboren en er nieuw draad in tappen.
 

Pigion

  • #5
Foutje, 5/16" is natuurlijk veel te groot. Het moet eerder 5/32" zijn.
Ik heb de laatste 40 jaar niet met gietijzeren dozen gewerkt, doch ben opgegroeid in een huis met een installatie aangelegd in 1924. Dat was nog allemaal stalen buizen/ gietijzeren dozen en natuurlijk de katoen-omsponnen rubber draden.
Pigion
 

Poster

  • #6
Zo te zien kan u wel bij de bovenkant van deze doos komen, dan in het midden van doos een 7mm gaatje boren, schroefoog 6mm afschermen met een isolatie kousje, en monteren met een 6mm moertje boven de doos.
Plastic/ijzeren dekseltje vinden, en die met een gleufje erin de doos afsluiten, met desnoots een parker in de bestaande schroefgaatjes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu