Installatie kroonluchter

HarryVK

  • #1
Beste klussers,

Graag wil ik een kroonluchter ophangen maar ik loop daarbij tegen een probleem aan. De aansluiting in het plafond bestaat uit 2 draden, zwart en blauw. De kroonluchter heeft 4 draden waarvan 1 het geel-groene aarde draad. In de bijgevoegde foto zijn de overige 3 draden te zien, waarvan er 1 een klein stoffen groene draadje er doorheen heeft en 1 een klein stoffen blauwe draadje. Ik ben deze constructie zelf niet eerder tegen gekomen. Ik heb een kroonsteentje met aan beide zijde 3 openingen. Weet iemand hoe ik deze kroonluchter middels het kroonsteentje kan verbinden? Alvast dank voor jullie hulp!

Groet,
Harry

IMG_20210621_142349.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Je moet het even doormeten om zeker te zijn. Ik denk dat je die twee aders met gekleurde touwtje erbij moet hebben. En dat de andere ooit bedoeld is geweest om hem aan op te hangen. Maar dat blijft gokken vanaf een foto
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Bij kroonluchters heb je soms dat je met een serieschakelaar twee groepen van lampen afzonderlijk kunt schakelen. Één draad is dan de nul voor alle fittingen en de andere twee zijn de fasedraden voor de afzonderlijke groepen. Laatstgenoemde moeten dan beide worden verbonden met de zwarte fasedraad van de plafonddoos.
Je zult eventueel moeten meten welke van jouw drie draden welke functie heeft.

Het is niet ongevaarlijk om een de aardedraad niet aan te sluiten. Kijk of er misschien achter de afdekking van de plafonddoos nog een aardedraad zit of dat je die eventueel bij kunt trekken vanuit de groepenkast.
 

HarryVK

  • #4
Bedankt voor de snelle reacties! Ik zal het morgen meteen even proberen, laat weten of en hoe het gelukt is.
 

ABCDE

  • #5
Komt vaker voor bij lampen dat aarding van het deel aan het plafond en de metalen delen onderaan apart bedraad zijn.

Tom345 schreef:
Het is niet ongevaarlijk om een de aardedraad niet aan te sluiten.
Pfft. Als dat nog een oud huis zonder aardlekschakelaar is, is dat het wel degelijk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu