Zagen in lange betonstroken voor zoldertrap

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #21
Hoe breed is die strook (je huidige trapgat)? Grote kans dat het nieuwe gat dus niet breder kan worden. Je moet dan het gat langer maken om voldoende vrije hoogte te krijgen. De trapvorm verandert daar ook door.

Het is wel een beetje zonde om zoveel slaapkamer op te offeren:

 

Veronika

  • #22
In het eerste plaatje van IJkenhout kun je nog overwegen de trap bovenaan enkele treden boven de badkamer of slaapkamerdeur te laten lopen.

Berekenen of je er dan een fatsoenlijke trap in krijgt, wellicht wat smaller dan gebruikelijk.

Of de badkamerdeur verplaatsen en de trap wat meer naar voren laten beginnen.
 

Ambrose

  • #23
Zoals de foto weergeeft staat de vlizotrap nu voor de slaapkamer deur. Ik kan het huidige trapgat verlengen naar de schoorsteen toe (desnoods de schoorsteen eruit voor extra 15 cm winst). Met een vaste trap langs de muur (beginnend bij de badkamer)en een draai naar de langere zoldergat hangt de laatste draai van de vaste trap voor het bovenlicht van de slaapkamer deurpost. Ik kan deze deurpost richting de vaste trap van de begane grond naar de 1ste verdieping verplaatsen (minst veilige optie voor slaapdronkende familieleden die snacht uit bed moeten) of de deurpost tegen de buitenmuur zetten. In deze laatste optie weet ik niet of de slaapkamer deur in een nis verdwijnt. De slaapkamer deur gaat wel mooi open (naar binnen toe naar de buitenmuur toe). De lengte van de slaapkamer wordt dan ook in het maximale benut.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #24
Klinkt eigenlijk als de beste oplossing. Dan gebruik je het huidige trapgat. Als je het goed op schaal uittekent (vooral in doorsnede) kan je controleren of je je hoofd niet stoot. Een bouwbesluit trap (eentje die aan de eisen voldoet) zal het denk ik niet worden.
 

Ambrose

  • #25
Er is een constructeur komen kijken en we zijn eruit:

De gipse muur tussen de 1ste verdieping trap en de middelste slaapkamer (naast de badkamer) wordt een deurpost opgeschoven zodat deze gelijk komt met de badkamer. Zodoende creeeren we een overloop om de 1ste verdieping trap. De opbergkast tussen de middelste en grootste kamer wordt ook verwijdert.

Daarna gaan alle korte stroken in het midden van de zoldervloer eruit. Daarna wordt de smalste lange strook (links op de foto) geheel verwijdert (dus van buitenmuur naar buitenmuur). Daarna wordt de nieuwe buitenste lange strook met lijmankers aan de buitenmuren vastgezet om verschuiving van deze lange strook te voorkomen.De ruimte tussen de twee zolder vloeren worden opgevuld met houten balken.

De zoldertrap komt nu op de plek van de opbergruimte tussen de middelste en grootste slaapkamer. Het voordeel is hier dat de overloop een ruimere oppervlak heeft en de vaste trapgat net zo breed kan worden als de 1ste verdieping gat. Bovendien wordt de loze ruimte boven de 1ste verdieping gat gebruikt ipv de overloop bij de schoorsteen. Ook een voordeel is dat ik de schoorsteen kan blijven gebruiken en stevige bikwerk van de schoorsteen op zolder en 1ste verdieping niet hoeft plaats te vinden (gewapend beton).

Bedankt voor de imput!.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #26
:prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu