Tips voor zagen door 'dubbele vensterbank', lagen van 18mm mdf en 22mm composiet

ronald_nl

  • #1
In ons huis zitten overal zelfgemaakte radiatorombouwen en deze zien er best aardig uit (al zijn ze totaal niet handig gemaakt, want niet eenvoudig te verwijderen voor onderhoud/reparatie van radiatoren etc). Omwille van het comfort en gasverbruik ben ik bezig er overal bovenin ventilatierooster te plaatsen. Het bleek dat de mdf platen van de ombouwen gewoon op de oude bestaande vensterbanken zijn vastgelijmd en vervolgens verder afgewerkt. Op zich geen probleem, behalve bij één vensterbank waar blijkbaar de oude, bestaande vensterbank niet uit hout bestaat maar (ik gok, want boren met steenboor zorgde voor grijs gruis) uit composiet. Tot nu toe kon ik alle benodigde gaten (van 60mm x 800mm) voor de ventilatierooster simpelweg maken door een gat te boren en vervolgens met de decoupeerzaag aan de slag te gaan, maar met dit composiet? materiaal lukt dat voor geen meter. Het gaat superlangzaam en vreet de diverse decoupeerzaagjes (o.a. metaal) die ik er tegenaan heb gegooid als een dolle.

Ikzelf dacht er al aan om zelfs m'n cirkelzaag maar in de stijd te gooien, maar ik kan eigenlijk geen 190x20 zaagblad vinden dat geschikt is voor composiet/steen. Ik heb ook nog een haakse slijper 115mm met slijpschijven voor zowel hout/mdf als steen, maar of dat heel recht gaat over 80cm lengte (of überhaupt diep genoeg, want gecombineerde dikte iets van 36mm) daar heb ik m'n twijfels bij. Heeft iemand de gouden tip?

IMG_20201122_130925.jpg
 

132184

  • #2
Geen idee, maar dat materiaal zou ook wel eens Evernote kunnen zijn, die hebben vensterbladen aan de lopende meter gemaakt, gevuld met asbest. ..
 

ronald_nl

  • #3
dank voor de reactie... ik mag toch hopen van niet ;) ik kan ook verdomd weinig vinden omtrent 'evernote vensterbanken' online :?

't lijkt me eigenlijk ook niet heel waarschijnlijk: het is wel een jaren '30 huis, maar precies dat raam is het minst oud (dubbel glas uit 2002 en de rest van 't huis eind jaren '80). Er zat ooit een dubbele openslaande deur in die ze - om een of andere reden - hebben verwijderd en vervangen door dit raam (plus dus vensterbank etc)
 

132184

  • #4
Sorry, spelcorrector maakte er Evernote van, ik bedoelde Eternit.

Maar als het na 2000 gezet is zal het wel iets anders zijn.
 

132184

  • #5
Als het composiet is, dat is keihard, dan denk ik dat je best kan frezen, een stift frees of schachtfrees, geen idée of die 30 mm diep kunnen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Indien mogelijk graag een foto van de onderkant.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Composiet gok ik niet, daar kom je met een gewone steenboor toch niet door en met zaagjes geen mm.
Eerst het hout weghalen, met bijvoorbeeld een multitool. Met een steekbeitel kan ook.

Met een 115 mm slijptol kom je rond de 28 mm (moest ik ook opzoeken)
Met 125 iets dieper, dit is ook afhankelijk van de tol.
Net niet genoeg maar afhankelijk van wat het nou precies voor materiaal is, sla je het er dan wel uit.

100 (of meer) kleine gaatjes boren is ook een optie.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Zaag met je circelzaag de toplaag in tot een fractie boven de oude vensterbank en haal dit stuk er uit.
koop een gatenzaag voor steen en boor hiermee gaten in het composiet of gebruik hier een haakse slijper met diamant
 

ronald_nl

  • #9
Dank voor de reacties heren, ik ben na 't mogelijke asbest vensterbank verhaal vanochtend vroeg er nog eens beter onder gaan kijken. Ik heb gelukkig een klein endoscoopje liggen en kwam erachter dat er geen vensterbank onder ligt, maar 20x20 tegels van 'roya' ... 'sa', en dat blijkt royal mosa te zijn.

Ergo, misschien inderdaad eerst maar ff met de multitool (gaat even duren) aan de slag en dan gaatjes boren met een tegel-/glasboor en vervolgens breken. Of mogelijk proberen met een steenslijpschijf op een 125 mm tol, zou mooi zijn als dat diep genoeg komt :)
 

ronald_nl

  • #10
@Boertje125 ik had je reactie helemaal over 't hoofd gezien, dat klinkt ook als een goede optie... kan ik ook de diepteafstelling van de cirkelzaag eens proberen, heb ik helemaal nog niet nodig gehad/gebruikt :D Gatenzaag voor steen nog niet eens aan gedacht, die heb ik ook liggen maar iets te groot denk ik (ooit gebruikt voor een wcd). Merci!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Er zijn ook decoupeerzaagbladen voor steen. Ik heb er zelf van Carbide, ik verwacht dat je composiet er prima mee kan zagen.

Ik zou dit zelf eerst met de haakse slijper doen. Gebruik een lat of profiel als geleider. Het restant met de decoupeerzaag.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #12
Met eventueel een klein beetje aanpassen aan de ventilatie roosters hoeft de tegel niet in zijn geheel weg in de gemaakte uitsparing. Als je in het hout netjes een pasvorm voor het rooster hebt, voldoen een aantal grote gaten in steen voldoende lijkt me.

Dan zou ik dus voor de gatenzaag gaan waarmee je enkele gaten maakt en niet het hele stuk weg hoeft te halen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu