Zagen in lange betonstroken voor zoldertrap

Ambrose

 • #1
Voor het plaatsen van een vaste trap wil ik dit trapgat dichtmaken met de smalle stroken van het nieuwe gat aan de andere zijde van de zolder (boven de vaste trap van begane vloer naar 1ste verdieping). In het nieuwe gat is de wens het gat breder te maken. Mijn vraag is: kan ik in de lange stroken een stuk eruit zagen ter lengte van het nieuwe trapgat?

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Daarvoor moet u een deskundige inschakelen.
  U kunt niet zomaar een gat gaan zagen, eerst zal de draagkracht van de vloer berekend moeten worden.
   

  Ambrose

  • #3
  Mijn voorkeur gaat uit om de bestaande trapgat te gebruiken. Ik heb een maten tekening en een CAD tekening en een foto van de situatie toegevoegd.
  Ik heb nu vanwege de veiligheid de losse trap omgezet om bij een val niet 2 trappen naar beneden te vallen.

  Als ik de gangkast verwijder en een trap langs de muur maakt dan zit de draai deels voor de deuropening van de linker (grootste) slaapkamer. Deze deuropening kan ik niet naar de vaste trap naar de begane grond verplaatsten omdat deze afstand nu 1 meter is. Een kortere afstand vind ik voor een slaapkop te gevaarlijk. Heeft iemand nog tips?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Verwacht u echt dat iemand op basis van de foto's en tekening een advies geeft over de samenstelling/merk/draagkracht van de vloer ?
  Dit soort zaken kan niet op afstand beoordeeld worden.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #5
  In het bestaande gat staat nu een ladder. Deze trap is niet geschikt om te gebruiken om bij een slaapkamer te komen. Om op zolder toch een slaapkamer te maken, moet dus het trapgat vergroot worden, zodat er een vaste trap kan komen.

  Zoals gezegd moet dit door een constructeur berekend worden. De berekening heb je ook nodig voor de vergunning. Denk verder ook aan rookmelders op de vluchtroute.
   

  Ambrose

  • #6
  Op basis van de tekening en foto's had ik gehoopt dat er ideen kwamen voor plaats vaste trap. Bij het huidige trapgat heb ik het idee om een trap langs de muur te maken met boven een slag naar het gat toe. Dit gaat wel ten koste van de bergruimte en de schoorsteen.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  We kunnen je uiteraard wel adviseren in de plek van de trap. Met het voorbehoud dat het constructief kan natuurlijk.

  Hoever zitten de deuren van slaapkamer en badkamer van de wand vandaan? Meer dan 90cm voor een trap (met onder- en bovenkwart) daar?

  Heeft de schoorsteen nog een functie of kan deze weg?
   

  Ambrose

  • #8
  De schoorsteen heeft geen functie. Wanneer deze weggehaald wordt is de afstand van buitenmuur naar begin zolderopening (inwendige maat 65x110 cm) 75 cm.

  De afstand tussen de zijkant van de zolderopening tot aan de deur van de slaapkamer is 30 cm.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Wordt een krap trapje in die hoek. Ook nog afhankelijk van de hoogte. Als de aangegeven maat minder is dan 90cm, moet er ook nog een deur opgeschoven worden:

   

  Ambrose

  • #10
  Dacht ik ook al.

  Mijn gedachte om het zoldergat boven de huidige baste trap naar de 1ste verdieping te maken heeft mijn voorkeur. Dit betekend dat de gangkast tussen de middelste slaapkamer en de grootste slaapkamer eraan moet geloven en de muur tussen de vaste trap en de middelste slaapkamer 80 cm naar de middelste kamer toehalen. Betekend wel dat ik een hekwerk om de vaste trap moet plaatsen.

  Ik laat eerst een bouwkundige er naar kijken.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #11
  Alternatief:  Het is wel even de vraag wat er voor staalwerk voor de raveling moet komen. Als een eenvoudige raveling niet mogelijk is, wordt het wel erg ingrijpend.

  Zoek alvast de bouwtekeningen op (bij de gemeente) en zoveel mogelijk constructiegegevens. Die heeft de constructeur nodig.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
  Ik denk dat je op deze manier je hoofd gaat stoten
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #13
  @Rola: Kan je dat toelichten?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #14
  Waar je boven komt op de eerste verdieping kruis je 4 tredes lager de trap naar de zolder en de onderzijde is m.i. nog niet hoog genoeg om genoeg vrije hoogte te verkrijgen, 2100 mm is toch wel echt het minimum.

  Trap in de kast plaatsen bij de badkamer heeft als nadeel dat de schoorsteen, ook bovendaks, weg moet en de ketel verplaatst moet worden. Trap wel laten starten aan de badkamer zijde dan heb je geen last van de slaapkamer deur en je komt op zolder met meer vrije ruimte boven. (is wel minder logisch op de verdieping)
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #15
  Die vrije hoogte zal hoe ik het getekend heb geen probleem zijn. Want waar je vandaan komt is vier treden lager en boven je hoofd zit de trap al op zolder. Dit is dus meer dan verdiepingshoogte.

  Twee (gelijke) trappen kunnen altijd boven elkaar zitten. Dus de trap naar zolder kan verlengd worden tot precies boven de andere. Dit is waarschijnlijk verstandig, omdat spiltrappen vaak te steil zijn.
   

  Ambrose

  • #16
  IJkenhout,

  De tekening die u schets had ik ook voor het oog met alleen de verschillen:

  - links de schoorsteen laten staan.
  - rechts de gangkast weghalen zodat de nieuwe zoldergat opening tegen de buitenmuur aankomt. Met de korte stroken die uit de nieuwe zoldertrap komen kan ik de oude zoldergat dichten.

  Ik heb de bouwtekening van de zolder. De woning is na de oorlaog gebouwd door de utrechtse bouwbedrijf Bredero en paste als eerste bouwbedrijf in NL het prefab toe.
   

  Ambrose

  • #17
  Mijn woning is de hoekwoning uit een rijtje woningen.
  Ik heb hier mijn gedeelte eruit gehaald:
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #18
  Zo te zien zijn de korte stukken in het midden bedoeld om een variable indeling mogelijk te maken, zonder een raveling aan te moeten passen. Deze korte stukken worden gedragen door de lange stroken links en rechts ervan.

  In deze lange stroken kun je dus absoluut niet zagen!
   

  Ambrose

  • #19
  Walker,

  Om de constructie stevig te houden hou ik 1 korte strook bij de buitenmuur intakt.

  Ik laat zeker een bouwkundige hier nog naar kijken. De betonnen vloer is 10 cm dik.
   

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #20
  De wapening in het beton zal zeer waarschijnlijk in de lengterichting in de lange stroken verwerkt zijn. Zoals Walker al heeft aangegeven kun je daar dan dus niet in zagen. Tenminste niet zonder het aanbrengen van constructieve aanpassingen.

  De korte dwarsliggers liggen op de lange balken. Of je er daar nu een van laat zitten, maakt niets uit. Dan kun je nog steeds niet zagen in de lange balken.

  Wees verstandig en schakel een aannemer in. Alleen al de gedachte dat je denkt dat de uit te zagen delen hergebruikt kunnen worden om het oude gat te dichten, geeft al aan dat je onvoldoende kennis hebt van deze materie.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu