WZI via Danfoss RA-N kranen

Leandres

  • #1
Onlangs heb ik alle radiator kranen vervangen voor Danfoss RA-N kranen. Deze zijn dubbel instelbaar. Op de verpakking staat een tabel met regel waardes (1-7 en N). Standaard wordt uitgegaan van ⌂P 10kpa. Verder staan er wattages voor respectievelijk ⌂T10, ⌂T15 en ⌂T20.

Mijn vraag is even welke kolom moet ik aanhouden? Ik heb al mijn radiatoren opgemeten en middels standaard tabellen het radiator vermogen bepaald bij 75/65/20. Zou ik dan de kolom van ⌂T10 moeten aanhouden overeenkomstig de wattage die de radiator heeft?

Of moet ik de wattage welke de ruimte behoeft aanhouden? In sommige van vertrekken wijken deze enigszins van elkaar af.

Voorbeeld:

Radiator (slaapkamer) vermogen bij 75/65/20: 1766 WATT
Benodigd volgens m³ * wattage = 1882 WATT.

Moet ik nu via de tabel de kraan op 1766 WATT bij benadering instellen of 1882 WATT ?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Je wilt het in principe zo instellen dat elke radiator een gelijke delta-t heeft, terwijl er een zo minimaal mogelijke weerstand is.
Als de delta t te klein is, kun je de pomp eerst een stapje zachter zetten voordat je alle radiatoren begint te knijpen.
Zoek even op waterzijdig inregelen.
 

Leandres

  • #3
Ik schop dit topic nog even omhoog omdat ik inmiddels een aantal metingen heb gedaan. Een temperatuur meter heb ik kunnen lenen en ik kom tot de volgende metingen;

Slaapkamer 1: ⌂T 10.7
Slaapkamer 2: ⌂T 17,0
Slaapkamer 3: ⌂T 13,6
Slaapkamer 4: ⌂T 13,9
Badkamer: ⌂T 25,8 :shock:
Bijkeuken: ⌂T 11,8
Garage: ⌂T 24,8 :shock:

Verder heb op de beneden verdieping vloerverwarming. Ik heb hier de ⌂T (nog) niet van gemeten.

Na bovenstaande metingen heb ik ook bij de ketel gemeten. De aanvoer was: 61,8°C en de retour 35,8°C. Een ⌂T van 26...

Nu zie je vaak dat de ⌂T juist veel te laag is en dat je moet inregelen om meer afgifte te krijgen. Maar ik ben nu een beetje in de war. Sommige radiatoren hebben blijkbaar een (veel te?) hoge ⌂T en andere zouden nog iets beter kunnen. Maar bij de ketel is deze waarde ook 'raar'.

Kan iemand mij adviseren wat te doen?

Edit: vloerverwarming aanvoer/retour net even gemeten. Vloer is in opwarmfase (ruimte temp nu: 19 graden, gevraagd: 20 graden). De aanvoer naar de verdeler is: 62,8°C de retour is 45,2°C ( ⌂T 17,6).
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Nou, het hele prima idee van waterzijdig inregelen is:
- Radiatoren met een te grote delta t meer water geven.
- Radiatoren met een te kleine deltra t minder water geven.

Je vloerverwarming is een mengcircuit, dus hierbij gaat bovenstaande niet op. Wel is het belangrijk dat je de vloerverwarming begrensd, zodat deze niet zoveel water pakt dat de radiatoren niet meer warm worden. Dit wordt geregeld door een voetventiel wat geplaatst is in de retour van de verdeler.

Als de ketel een grote delta t heeft, kun je de pomp een stapje harder zetten bij gelijkblijvend vermogen. Of je kunt het vermogen verlagen bij gelijkblijvende pompstand. Hij verpompt nu relatief weinig water voor het vermogen wat hij afgeeft.
 

Leandres

  • #5
Bedankt Ingmar89! Daar kan ik verder mee.

Is het nodig dat ik mijn vloerverwarming begrens wanneer deze een ⌂T heeft van 17,6 ? Ook is het zo dat de radiatoren op de boven verdieping op dit moment echt loei heet worden. De ketel stond vanmorgen tijdens de test (inregel) periode weliswaar even flink boos te worden, maar qua vermogen red hij het wel.

Ik heb een Nefit Ecomline HRC30H, voor zover ik weet is de pomp hierbij niet op een andere stand te zetten. Klopt toch? Vermogen verlagen, hoe doe ik dat bij deze ketel? Ik heb geen potmeter achter de UBA waarmee ik dit kan verstellen.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #6
Ecomline

Of

Ecomline excelent?

Maak eens een foto, met het kleine klepje open op de uba
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #7
Eerste stap is het openzetten van de radiatoren met een te hoge delta t.
Indien de delta t van deze radiatoren toch nog te hoog blijft, kun je de overige radiatoren nog een beetje knijpen.
 

Leandres

  • #8
Ecomline. Het is geen Excellent. Ik heb niet direct een foto voor handen. Er is alleen een potmeter om de maximale aanvoer temperatuur te regelen. En dan natuurlijk de 11 kW jumper.
Ingmar89 schreef:
Eerste stap is het openzetten van de radiatoren met een te hoge delta t.
Indien de delta t van deze radiatoren toch nog te hoog blijft, kun je de overige radiatoren nog een beetje knijpen.
Daar ga ik verder mee aan de slag! Bedankt. Hoe zit het met begrenzen van de verdeelunit van de vloerverwarming waar je eerder over sprak?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #9
Op de uba zitten als het goed is van links naar rechts 3 pot meters.

Links 0-10 cv water temp

Midden 0-10 tapwater temp

Rechts en deze zit achter dat kleine klepje waar ook de 11kw jumper en schoorsteenveger zit een potmeter met

Kleine naar grote oplopende vlam

Die moet je terug draaien om je vermogen te temperen
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #10
Vloerverwarming knijpen is alleen van toepassing als hij zoveel water pakt dat de radiatoren niet goed meer warm worden. In de praktijk begint al gauw de thermostaatknop te knijpen, waardoor het inregelen van de vloerverwarming niet echt kritisch is.( ik denk dat 9 van de 10 vloerverwarmingsverderlers gewoon open staan)
 

Kacheltje

  • #11
De vloerverwarming stel je normaal in op 10 graden delta T op bedrijfstemperatuur.

Gezien het lijstje kom je pompdebiet te kort om alles op een delta T van 10 graden te krijgen.

Oorzaak kan zijn te veel vermogen, lijkt me niet snel met een 30Kw ketel pompinstelling, een tekortkoming van je leidingwerk, of te krappe appendages. Maw te veel leidingweerstand of kranen met die te klein zijn.

Ps. Bij het meten van de delta T dient alles op temperatuur te zijn. Kan dus ook de oorzaak zijn dat je meting niet klopt zoals je het hebben wilt.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #12
Ja ik bedoelde het in regelen van de primaire flow over de vloer.verschil tussen vloer in een vloer uit moet inderdaad ongeveer tien graden zijn.
 

Leandres

  • #13
Wat bedoel je precies met pimpdebiet te kort? Ik heb soms behoorlijk leiding ruis. Het vermoeden is dat de pomp veel te veel water door de leidingen jaagt, omdat de Danfoss RA-N kranen de meeste radiatoren op een gegeven moment afsluiten (ruimte temperatuur bereikt) krijg je, naar mijn mening, nog meer leiding flow?

Voor het inregelen heb ik alle thermostaat knoppen eraf gehaald waardoor ze feitelijk allemaal vol open staan en vervolgens ben ik na een minuut of 10 begonnen met de eerste radiator te meten, al met al ben ik zo'n 45 minuten bezig geweest met alles te meten. Toen was het boven inmiddels een sauna geworden :mrgreen:
Ingmar89 schreef:
Ja ik bedoelde het in regelen van de primaire flow over de vloer.verschil tussen vloer in een vloer uit moet inderdaad ongeveer tien graden zijn.
De primaire flow dan bedoel jij de aanvoer van de ketel naar de verdeler en de retour van de verdeler naar de ketel? Of bedoel je het 'meng' water wat de vloer ingaat en terug komt in de verdeler? In dit laatste geval is het altijd: 35 graden IN en 29 graden UIT. De Grundfos Alpha 2 (auto adapt) pomp draait op 9 watt. Deze regelt dit automatisch.

Als ik je goed begrijp is de ⌂T van de vloer dus niet optimaal?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #14
Nou, over de vloer wordt vaak een maximale delta t van 10 graden aangehouden. Meer moet het eigenlijk niet zijn, minder is niet erg.

Een het verschil tussen aanvoer vanaf de retour naar de ketel; die zou ik eerst gewoon zo laten.
 

Kacheltje

  • #15
Ik zou de radiatoren op 20graden verschil instellen en de vvw op 10. Het ruizen kan verschillende oorzaken hebben.
Word een heel lang bericht om alles op te schrijven.

Het is iig nooit zo dat je op elke radiator kraan een delta P van 10 kPa krijgt. De kranen dichtbij de ketel krijgen meer de laatste minder.

wat ik zie is dat de delta T overal hoger is dan je wilt hebben. Dat betekent de kranen verder open zetten daar is meer water voor nodig die de pomp moet leveren.
met een auto adapt gaat dat vanzelf. Hou wel rekening dat de andere instellingen verlopen als je wat wijzigt ook met deze pomp.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #16
Als ik het zo lees zit die auto adapt pomp aan de vloerverwarming, en het zou kunnen dat Kacheltje denkt dat die in de ketel zit.
Weet je zeker dat er geen voetventielen deels dicht staan, vooral op de radiatoren die een heel hoog temperatuurverschil hebben?
Is de vloerverwarming hydraulisch neutraal, ofwel zitten de aanvoer en de retour van de CV ketel in hetzelfde balkje?
Zo niet, teken eens uit hoe de installatie is opgebouwd, en vooral welke radiator(en) het dichtst bij de vloerverwarming zitten.

Heb je het ruisen altijd? Als overal thermostaatknoppen zitten, en die zijn allemaal (bijna) dicht, dan kan de ketel misschien z'n water niet kwijt, krijg je veel geruis, en is er een bypass nodig.
 

Leandres

  • #17
Klopt! De autoadapt pomp zit op mijn vloerverwarming verdeler.

Op de radiatoren zitten in z'n geheel geen voetventielen ook waren ze voorzien van 'gewone' kranen. De kranen zijn inmiddels vervangen voor de Danfos RA-N kranen met de Living Connect thermostaat knoppen.

De vloer verwarming verdeler is van robot (de standaard verdeler). Aanvoer/retour in dezelfde balk inderdaad.
 

Bernhard

  • #18
Bij het inregelen van de radiatorventielen moeten de thermoknoppen op maximaal gezet worden, of nog beter verwijderd worden. De aanvoertemp mag tijdens het meten/inregelen niet wijzigen. Als de aanvoertemp. tijdens de meting veranderd kan je niet goed inregelen.
Op de vloerset moet een kleinere tempverschil ingesteld worden, 6-10grd. mvgr bernhard
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #19
En die 6-10 graden is dan vloer in en vloer uit.
Niet de retour en de aanvoer naar de verdeler toe.
 

Leandres

  • #20
Ik heb de thermostaatknoppen inderdaad allemaal verwijderd. De ketel via de kamer thermostaat hoog gezet. Aanvoer temperatuur continue 75 graden. Na zo'n tien minuten ben ik gaan meten. De waardes zijn te vinden in een vorige post van mij.

Bernard/Ingmar89: zouden jullie mij wellicht kunnen uitleggen/onderbouwen waarom de ⌂T van de vloerset lager moet zijn? Ik was altijd in de veronderstelling dat een hogere ⌂T impliceerde dat er meer warmte afgifte plaatsvind. Dat is dus niet correct?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu