Vloerverwarming infrezen of via matten

Loekster

  • #1
Beste mede-forumleden,

In mijn woning uit 1991 wil ik vloerverwarming (laten) aanleggen. Nu zijn daar twee methodes voor; het infrezen in de bestaande cement dekvloer of het verwijderen van de dekvloer, matten met vloerverwarming leggen en de dekvloer opnieuw storten. Een kennis van me raadt sterk aan om de cement dekvloer opnieuw te storten omdat je 'het maar één keer goed kunt doen'. Dat zou beter zijn qua isolatie, efficiëntie en comfort van de verwarming. Op internet lees ik dat het een niet per se beter is dan het ander, maar gewoon 'anders'. Mijn vraag is dan als volgt: Is het inderdaad zoveel beter om de vloer geheel opnieuw op te bouwen in plaats van de leidingen in te frezen? Omdat je dan isolatie onder de dekvloer kunt leggen en een meer egale verwarming krijgt?

Groeten,

Loek
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
als de vloer nu niet of matig is geisoleerd zou ik adviseren om deze geheel opnieuw op te vouwen met voldoende isolatie (10cm pir)
wat ook kan, maar dat ligt aan de kozijn en plafondhoogte is een droogbouwsysteem op de bestaande vloer met extra isolatie eronder maar hieebij word de vloer gauw 5 tot 10 cm hoger (afhankelijk van isolatie dikte)
vvw infrezen of leggen op een ongeisoleerde vloer raad ik altijd af
 

Bernhard

  • #3
Wand- en of plafondverwarming kan ook.
Voordeel van een plafondverwarming is:
- geen breekwerk aan de vloer
- er zijn geen beperkingen voor de keuze van de vloerbedekking, tapijt, hout etc.
- plafondverwarming met lage watertemperatuur
- snelle regeling ruimtetemperatuur
- super snelle opwarming van de ruimte
- montage met VW-slangen en kunststof profielmatten.
- warmteaccumulatie in de betonvloer.
- koeling vanuit het plafond met een warmtepomp is ook mogelijk
En toen blijft de warmte boven aan het plafond hangen ?
Nee omdat het infraroodlicht is wordt de warmte met de snelheid van het licht, bijna 400.000k/sec.
naar beneden gestraald.
Dat zelfde effect is er ook bij een lamp.
 

Loekster

  • #4
Bedankt voor de reacties, en excuses voor het late antwoord!

@Marcn.88 De vloer is bij nader inzien redelijk geïsoleerd. Het huis is twee keer uitgebouwd en bij de uitbouw hebben ze een dikkere isolatielaag aangebracht. Rc waarde van het oorspronkelijke woningdeel is 2.5, van de twee uitbouwen ongeveer 2.8. Ik wil liever niet de hele vloer eruit breken, maar ik vroeg me af of het toegevoegde waarde heeft om de dekvloer opnieuw te leggen met een (dunne) laag isolatiemateriaal eronder. Daarnaast vroeg ik me af of het een comfortabeler is dan het ander. Het prijsverschil is namelijk behoorlijk groot, zeker omdat we dan enkele weken het huis uit moeten totdat de dekvloer voldoende gedroogd is.

@Bernhard Wand- en plafondverwarming is een interessant concept! Ik zal eens onderzoeken of dat voor mij ook een goede oplossing is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu