WZI via Danfoss RA-N kranen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Het tempverschil over de ketel moet zo klein mogelijk zijn. Hoe meer water hoe beter. De Δt20 is voor de ketel en radiatoren berekend. De Δt mag kleiner maar niet groter. met een heel kleine Δt zal er stromingsgeluid ontstaan. Bij het bepalen van de leidingdiameter wordt in de ontwerpfase gerekend met een watersnelheid van 0,5m/sec. Bij een snelheid van 0,8m/sec kan er al stromingsgeluid ontstaan. om de leidingen niet te dik te maken is die Δt20 bepaald. Bij vloerverwarming wil je een Δt6-10 hebben tussen het begin en het einde van de lus hebben. Als je voor jou installatie de flow hoger maakt zal de aanvoertemp van de ketel dalen. je krijgt dan een hoger installatie-rendement. Het totale rendement wordt opgebouwd uit: ketel-,installatie- en gebruikersrendement. mvgr bernhard
 
Ik zou zeggen, zet eerst de radiatoren die een te hoge delta t hebben eens wat meer open.(hogere inregelstand)
 
Dat ga ik dit weekend doen inderdaad.

Is het nog iets om de ketel temperatuur van 75 naar 65 graden te zetten? Of verschuift de retour dan ook 10 graden naar beneden?
 
Ik leg misschien iets niet goed uit. Maar ik snap niet dat je daar niet op ingaat. Je komt dan met een nieuw idee en dat heb ik niet voorgesteld omdat daar het probleem niet zit. Het probleem zit in de installatie en niet in de ketelinstelling. De ketels en de ketelregeling zijn gemaakt voor een installatie die goed is gedimensioneerd en goed is ingeregeld.
Alle problemen die op dit forum voorbij komen met vragen over de instelling van de ketel zijn eigenlijk verkeerd.
De aandacht moet gaan naar de radiatoren en de vloerset. Die staan in de kamers en niet de ketel. De ketelregeling kan niet zien wat de radiatoren moeten doen. Staat het ventiel dicht of open? Gaat er een raam open of komt de zon naar binnen? De capaciteit van de radiator bepaald de hoogte van de ketelwatertemp. Als de radiatoren en de vloerverwarming optimaal zijn berekend op capaciteit en de juiste waterhoeveelheid is ingesteld zal de wastertemp. laag zijn. De watertemp. is alleen maar afhankelijk van de radiatoren. Geen enkele regeling of instelling van de ketel kan de watertemp. bepalen.
De waterhoeveelheid en de temp. instelling op de vloerset zal een veel groter effect hebben dan bij de radiatoren, ik schat dat op 80%. Dat komt omdat de radiatoren thermoknoppen hebben. Een systeem met radiatoren en VV op een ketel zal nooit optimaal werken. Wil je veel gasbesparen en een goede regeling hebben dan moet je de VV op een aparte ketel zetten. De gasbesparing zal meer dan 50% zijn. mvgr bernhard
 
Ik snap wat je zegt Bernhard. Had het echter niet al zodanig geïnterpreteerd. Je hebt volkomen gelijk dat het CV systeem ansich ooit is ontworpen en daarop een ketel (+ instelling) is gekozen.

De situatie is nu alleen drastisch veranderd. De radiatoren op de beneden verdieping zijn met uizondering van de garage en bijkeuken volledig vervangen voor vloerverwarming. Hiermee is het ontwerp veranderd en ik hoopte met dit topic veranderingen in de installatie door te voeren zodat het ook nu optimaal (lees: zuinig) gaat werken. Dat is dus geen optie als ik het goed begrijp?

Het plaatsen van een solo HR ketel voor de vloerverwarming is technisch gezien absoluut mogelijk. Hiermee kan ik feitelijk mijn CV systeem splitsen tussen: vloerverwarming (solo ketel) en warm water + alle radiatoren over de bestaande ketel. MAAR, voordat ik dit overweeg zou ik graag willen weten of deze constructie gaat zorgen voor een fikse gas besparing.
 
Je zit met het volgende:
Je zou de termperatuur van je ketel omlaag kunnen zetten. Je hebt dan een hoger rendement.
Probleem waar je dan tegenaan loopt, is dat je in de ruimtes waar je geen vloerverwarming hebt je het niet meer warm krijgt.
Dat zul je dus moeten uitzoeken. Je vloerverwarming heeft een 45-50 graden aanvoer genoeg. de radiatoren in de overige ruimtes, die bepalen uiteindelijk je minimale aanvoertemperatuur.
De besparing zit hem er dus in dat je op een lagere temperatuur kunt stoken, en dus een hoger rendement haalt. Verwacht er geen wonderen van, het gaat om ca. 10%.
 
Je gaat zeker gas besparen. Dat zou zomaar 50% kunnen zijn. Met de solo ketel van 12kW gaat dat prima.
Op de verdeler kan vervallen de pomp, thermoknop en tempbeveiliging. De verdeler hoeft dan niet meer te mengen. De verdeler aansluiten als een radiator. De regeling en het gebruik wordt beter en de besparing aan gas wordt hoog. mvgr bernhard
 
Helder verhaal!

Ik overweeg serieus om een 12 of 18kW keteltje aan te schaffen voor alleen het vloerverwarming circuit. Zijn er berekeningen om de gasbesparing te kunnen onderzoeken?

Daarnaast heb ik nog een vraag over hoe je een ketel selecteert op basis van de vermogens behoefte. Ik schat dat mijn vloerverwarming zo'n 8kW is. Heb ik dan aan een 12kW ketel genoeg of is 18kW beter zodat de ketel bijvoorbeeld op 50% vermogen kan branden. Hoe worden normaal gesproken ketels geselecteerd qua vermogen?
 
Ik geloof er niets van dat er 50% bespaard kan worden. Dat zou betekenen, dat nu de helft van de warmte verloren gaat, in de transportleidingen? Zou niet best zijn. Het ketelrendement zal hooguit 10% verbeteren, in het beste geval.

Bovendien moet je dubbel onderhoud laten uitvoeren, en moet je 2 ketels afschrijven. De levensduur zal niet 2x zo lang zijn.
 
Hessie, het rendement bestaat uit : ketelrendement+installatierendement+ gebruikersrendement. Met de nodige aanpassingen aan de installatie gaat vooral het installatie- en het gebruikersrendement omhoog. Het ketelrendement is met de ketelregeling, vanaf de fabriek, goed ingesteld. Er bestaan bijna geen instellingen om de ketel zuiniger te laten stoken. Een hoog verbruik komt door een verkeerde keuze of afstelling van de installatie en het gebruik.
Een kamer wordt verwarmd met een radiator of vloerverwarming. De aandacht die op dit forum gaat naar de afstelling van de ketel moet gaan naar de installatie, radiatoren, leidingen en de hydraulische schakeling. Je kan proberen het rendement te meten van een nieuwe ketel. je installeert geen leidingen en radiatoren wel een kamerthermostaat en gaat kijken of je een hoog rendement haalt. je kan zoveel afstellen wat je wil maar dat zal niet tot een goed resultaat leiden. De installatie moet goed ontworpen en juist geinstalleeerd zijn om een hoog rendement te halen. mvgr bernhard
 
Dat zal zeker, maar waar blijft de helft van de warmte dan? Indien door de schoorsteen, dan is het ketelrendement beroerd. Indien in huis, dan wordt het heel warm.
 
Hoe komt het dat er zoveel problemen zijn met vloerverwarmingen. Zie de vragen op dit forum en op andere forums?
Zijn al die ketelfabrikanten dan zo achterlijk dat ze nog geen ketel kunnen maken of verbeteren die wel geschikt is. Of zouden die klachten nooit bij de fabrikanten komen? Misschien weet je zelf wel dat de meeste klachten over ketels die te veel gasgebruiken niet van de ketel komen. mvgr bernhard
 
De discussie komt op gang, top!

Misschien dat een van de specialisten antwoord kan geven op het volgende:

In de grafiek die ik in een eerdere post stuurde is te zien dat de ketel strak op 75 graden graden aanvoer draait met een retour van ~45 graden. De ketel moduleert blijkbaar terug om heel kalm/langzaam te branden op deze waardes. Maar waarom??
Het opgenomen vermogen is blijkbaar vrij fors aangezien het water ruim 30 graden afkoelt voor het terugkomt bij de ketel.

Bernhard: waarop baseer je precies de gas besparing van ~50% wanneer een aparte ketel voor vloerverwarming op 45 graden aanvoer gaat stoken? De retour zal dan misschien 35 of 40 graden zijn?

Ik zou heel graag willen snappen waarom ketels werken zoals ze werken.
 
Leandres,
Ik baseer mij op mijn opleiding, kennis en ervaring.
Ik heb dit meerdere keren uitgevoerd.
De geschatte besparing van 50% baseer ik op de hoge keteltemp. in jouw installatie.
Je vraagt waarom ketels werken zoals ze werken.
Kan je dat beter omschrijven.
Als de CV-watertemp lager wordt gaat de ketel beter werken en de radiatoren ook beter. Dan wordt de flow hoger en gaat alles beter werken. mvgr bernhard
 
Ik heb uitleg geven dat er met verbeteringen aan de installatie een aanzienlijke gasbesparing kan worden verkregen. Misschien kan jij uitleggen waarom dat wel of niet zo is. Ik geloof jou niet. mvgr bernhard
 
Natuurlijk kan er flink gas bespaard worden, door het installatierendement te verbeteren. Bijvoorbeeld door de watertemperatuur te verlagen. Dit kan o.a. door een aparte ketel voor de vloerverwarming te plaatsen. Maar als je 50 procent wilt besparen, moet er nu 50 procent verloren gaan. Dat kan gewoon niet, en volgens mij weet je dat ook heel goed.
 
Evenwichtsfles met 1 gemengde groep voor vloerverwarming en 1 ongemengde groep voor radiatoren met goede ( WAR) -regeling ... dat is hoe de meeste ketelfabrikanten hun hydraulische schema's tekenen . Helaas wordt dit ( wegens waarschijnlijk te duur ) nooit in de praktijk uitgevoerd in NL ...Installaties in BE en DE worden meestal wel uitgevoerd zoals hydraulische schema's ketelfabrikanten voorschrijven .
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan