Kort warm douche water via stadsverwarming

NicoleCordia

  • #1
We hebben hier in huis een probleem met douchen. We wonen met 5 personen en er is maar voor 15 minuten warm water, de rest moet koud douchen. De warme douchetAl verschillende monteurs gehad maar probleem nog niet opgelost. Wel dingen kunnen uitsluiten.
- We hebben een 15 jaar oude Nibe PUB 160 DDS cv ketel.
- warm water komt via stadsverwarming binnen op 72 en gaat met 70 de cv ketel in
- De thermostaat knop hiervan werkt gewoon. Zetten we de temperatuur op 70 graden (of hoger) blijft de 3 wegklep op stand tap staan en krijgen we geen warmte van de cv. Zetten we hem op 68 dan slaat hij na het verwarmen terug op stand cv.
- de badkamers en cv ketel zitten op verdieping 1 en 2 beneden in de keuken onbeperkt warm water.
- we hebben hier hard water op IJburg, onze Quooker had een verkalkt binnenwerk.

Mijn vraag, waarom krijgt de cv geen warm water meer als we de thermostaat hoger dan 68 graden zetten om meer warm water te hebben om te kunnen douchen? En zou verkalking van de cv ketel een oorzaak kunnen zijn?
 

Auto-Geen

  • #2
Plaats te een paar foto's, want volgens mij is er geen CV ketel maar een indirect gestookte boiler op stadsverwarming. Als de driewegklep niet goed functioneert krijg je problemen met of CV of WW.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
of de boiler is ook verkalkt, maar met een aanvoer van max 70 graden zal de boiler nooit warmer worden dan deze 70 graden en zal er ook zeer lang over doen om deze temperatuur te halen omdat de temperatuursverschillen zo klein worden tussen aanvoer en boilertemperatuur dat er maar moeizaam warmteoverdracht is.
normaal zal 60 tot 65 graden voldoende moeten zijn maar als u op andere tappunten geen problemen ervaart die ook gevoed worden vanuit de boiler kan het bijna niet aan de boiler zelf liggen.
 

NicoleCordia

  • #4
De tap waar continu warm water uitkomt is niet op deze boiler aangesloten.
 

NicoleCordia

  • #5
Als de boiler verkalkt is dan zit er waarschijnlijk minder water in boiler hetgeen zou verklaren waarom het warme water zo snel op is terwijl het wel 68 graden is. Of klinkt dit onlogisch? De hoeveelheid warm water werd steeds minder gedurende de jaren voor mijn gevoel. En is er een manier om erachter te komen of de boiler verkalkt is? Het zal ongetwijfeld een nieuwe boiler moeten worden maar wel fijn als we zeker weten dat het daaraan ligt.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
Het tapdebiet wat uit de boiler wordt gevraagd is veel te groot. Als je uitgaat van 160 liter van ca. 60 graden tapt u meer dan 11 liter per minuut.
Normaal zou dat niet meer dan ca. 4 liter per minuut van 60 graden zijn en plus koud water is dat meer dan voldoende om goed te kunnen douchen.
 

NicoleCordia

  • #7
Toch komt er niet heel erg veel water uit de douches.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #8
Welke temperatuur heeft het warme water uit de boiler ?
 

NicoleCordia

  • #9
68/70 graden
 

NicoleCordia

  • #10
We hebben wel op beide badkamers zo’n douchekop van 25 cm doorsnee. En bij de aanleg van het huis is er naast de stadsverwarming unit iets aangelegd waardoor wij op de 2e verdieping genoeg waterdruk hebben.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #11
meet eens in hoeveel seconden je een emmer van 10 liter vol hebt met water
 

NicoleCordia

  • #12
Net de test gedaan. De douche in badkamer 1 geeft 10 liter water in 1:20 min en in badkamer 2 verbruikt hij 10 liter water in 1 minuut. Er komt dus veel te veel water uit de kraan voor een boiler van 160 liter.
 

NicoleCordia

  • #13
1675797071221.jpeg

Heeft dit apparaat er ook iets mee te maken?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #14
doorstroom begrenzer plaatsen bij de kw inlaat van de boiler, maar de pomp heeft er ook mee van doen hebben als deze als drukverhoger in de kw toevoerleiding is geplaatst
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #15
Beter in de douche zelf begrenzen zodat ze wel samen gebruikt kunnen worden.
Maar het zijn regendouches als je daar het water van vermindert wordt het wel een miezer bui.
Verkeerde keuze van douche bij de aanwezige installatie, en dat wat er nu gebeurt is het resultaat..
 

NicoleCordia

  • #16
Kortom alles werkt gewoon naar behoren maar onze regendouches vragen teveel water voor wat een boiler van 160 L aan kan.

Onze opties:
- grotere boiler
- begrenzer op douche met het risico dat douchestraal heel weinig wordt
- douchekoppen vervangen voor douchekoppen die minder water verbruiken
- huidige douchekop houden maar veel korter douchen

Dank voor het meedenken.
Groet!
Nicole
 

NicoleCordia

  • #17
En misschien toch ook de boiler laten ontkalken zodat er meer rendement is.
 

NicoleCordia

  • #18
Als allerlaatste nog één vraag. Waarom hebben wij hier alleen maar last van in de winterperiode als de cv (vloerverwarming) aanslaat en nooit in de zomermaanden, dan hebben we namelijk ‘onbeperkt’ warm water?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu