WZI via Danfoss RA-N kranen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Een hogere delta t is niet per definitie meer afgifte.
als je delta 2 2 maal zo groot is, en je hebt maar de helft van de flow, dan is je afgifte gelijk.

Het hangt ook een beetje af van je legpatroon. Maar hoe kleiner de delta t over de vloer, hoe gelijkmatiger de warmte uit je vloer.
Zeker als het niet in slakkenhuis gelegd is.
 
Voor de capaciteit maakt het niet uit of je een hoge tempverschil hebt of een lage.
Voorbeeld:
1000 liter/h x 40grd x 1.16 = 46400w/h
500 x 80 x 1.16 = 46400w/h
Hoe meer liters des te makkelijker wordt de temperatuur regeling. Bij de vloerverwarming wil je 6-10grd verschil over de slangen hebben. De vloer moet een gelijk matige temp krijgen. Bij klimaatplafonds wordt met een tempverschil van 4grd gewerkt.
Bij meer liters/h in de installatie wordt de aanvoertemp lager. Een lagere aanvoertemp. geeft een hoger rendement. Het verschil in temp. tussen de gasvlam en het water is groter bij een lage watertemp.
Het instellen van DE watertemp is niet mogelijk. Dat is voor elke installatie anders. De juiste watertemp. wordt vanzelf door de installatie ingesteld. Daarom moet er worden ingeregeld en dan gaat de aanvoertemp omlaag. mvgr bernhard
 
Interessant!

Is het dan niet zo wanneer er meer 'flow' is waarbij er dus meer water per uur verpompt wordt de ketel harder zal branden om het water op te warmen? Hoe bepaald een HR ketel zijn stookpatroon, dit is niet alleen op basis van een modulerende thermostaat. Een ketel moduleert ook op retour temperatuur toch?

Mijn ketel is nu ingesteld op 75 graden aanvoer. Tijdens het aanwarmen haalt de ketel deze temperatuur ook altijd. Met andere woorden; hij heeft het blijkbaar nodig? Het liefst zou ik deze verlagen om zo zuiniger te stoken. Echter hier en in een ander topic las ik dat je aangaf dat ketel temperatuur verlagen feitelijk geen zin heeft. Toch is er in diverse verduurzaming discussies steeds weer het advies: ketel temperatuur verlagen. Wat is jullie visie hierop?

Het verschil wat ik over de slangen heb is 35 - 29 = 6 graden. Dat zou dus nog iets meer mogen zijn? De ⌂T van de aanvoer/retour van de verdeler richting de ketel is 17,6 graden. Moet dit nu juist hoger of lager worden? Ik ben de draad een beetje kwijt geloof ik.
 
Zijn dit juiste temperaturen?
Geef de temperaturen bij opwarmen.
Idem na opwarmperiode.
Als de temperaturen kloppen vlgs de tekening dan is de toevoer naar de vloerset te laag. Aantal liters moet dan verhoogd worden door het thermoventiel op een hogere stand te zetten en of het inregelventiel veel meer open.
Tijdens het opwarmen moet er veel warmte naar de vloerset getransporteerd worden. mvgr bernhard

3482_mengset_1.jpg
 
Nee Bernard, dit zijn niet de correcte temperaturen die ik gemeten heb. Zie mijn post op 12 Januari 2014, 11:17.
vloerverwarming aanvoer/retour net even gemeten. Vloer is in opwarmfase (ruimte temp nu: 19 graden, gevraagd: 20 graden). De aanvoer naar de verdeler is: 62,8°C de retour is 45,2°C ( ⌂T 17,6)

De (meng)temperatuur wat de vloer in gaat is 35 graden, retour naar de verdeler: 29 graden.
 
Kan je een lijst maken met de aanvoer-, retourtemp van alle radiatoren, de vloerset en van de leidingen onder de ketel. mvgr bernhard
 
  • Slaapkamer 1: A: 47,2 - R: 36,5 = ⌂T 10,7
    Slaapkamer 2: A: 62,3 - R: 45,3 = ⌂T 17,0
    Slaapkamer 3: A: 66,9 - R: 53,3 = ⌂T 13,6
    Slaapkamer 4: A: 49,2 - R: 35,4 = ⌂T 13,9
    Badkamer: A: 63,4 - R: 40,5 = ⌂T 25,8
    Bijkeuken: A: 61,5 - R: 49,7 = ⌂T 11,8
    Garage: A: 55,6 - R: 30,8 = ⌂T 24,8

    VV verdeler: A: 62,8°C - R: 45,2°C = ⌂T van 17,6
    Ketel: A: 61,8 - R: 35,8 = ⌂T 26,0

Edit: bovenstaande waardes zijn van 12-01-2014. Ik heb zojuist nog even de aanvoer/retour leidingen van de vloer verwarming verdeler naar de ketel gemeten (vloer is in opwarm fase) en dan meet ik: A: 60,9 - R: 42,8 = ⌂T 18,1. Dit komt redelijk in de buurt van de meting op 12-01-2014.
 
In de lijst zie ik dat de aanvoertemp. tijdens instellen/meten niet gelijk zijn en dan is het afstellen niet goed. Bij gelijke aanvoertemp hoeft alleen maar de retourtemp gemeten te worden.
Met een complete lijst, dus ook de temperatuur van de vloerset, 4 temperaturen, kan er een goed beeld van de installatie komen. Met de huidige gegevens zie ik dat de vloerset een te lage watertoevoer krijgt. Ik heb ook de indruk dat de totale flow over de installatie te laag is. Het inregelventiel op de verdeler moet helemaal open staan en de thermoknop moet hoger ingesteld worden. Mijn advies is de meting en inregelen opnieuw uit te voeren.
Ketel op bv 70grd, kamerthermostaat op max, pomp op max stand, alle radiatoren een voor instelling van 50% geven. Daarna meten en de radiatoren met een te hoge temp knijpen en met te lage temp meer openen. mvgr bernhard
 
De ketel temperatuur is ingesteld op maximaal 75 graden. Zoals eerder aangegeven gaat het om een Nefit Ecomline HRC30. Voor zover ik weet is deze pomp niet instelbaar.

Het inregelventiel op de verdeler zal ik even controleren.

Volgens mij zijn alle temperaturen bekend. De temperatuur die de vloer in gaat is 35 graden en uit is 29 graden. Deze waarde is meerdere keren in dit topic voorbij gekomen.

Dit is hét beeld van de installatie. Meer kan ik er niet van maken. Nu wil ik het perfect gaan inregelen.

De water temperatuur die de vloer in gaat zet ik niet hoger dan 35 graden omdat ik er een houten vloer op heb liggen.

Ben benieuwd naar jullie adviezen op basis van deze gegevens.
 
Als het een exelent betreft heb je een toeren geregelde pomp.
Anders heb je volgens mij een 3 standen pomp.
En moet je hem op de hoogste stand zetten.
 
Het probleem is een beetje dat ik graag zou weten wat er met de pompstand moet gebeuren. Er wordt gezegd dat deze omhoog moet, terwijl ik meerdere keren vraag of dit überhaupt kan. Dus voordat ik verder wil gaan met inregelen zou ik heel graag weten wat met de pomp stand moet gebeuren. Wanneer dit toch niet blijkt te kunnen komt hier wellicht een ander advies uit m.b.t. inregelen? Of heb ik het mis?
 
De up pompen van Grudfoss hebben 1 toerental. Met de inregelafsluiters heb je het ermee te doen. Je komt maar zelden een hoofdinregelafsluiter tegen. Het teveel moet je smoren. Dat kan ook stromingsgeluid veroorzaken

Verder valt op dat de aanvoertemperatuur niet overal hetzelfde is. Oorzaak kan zijn een niet neutrale vvw verder.
Ik neem aan dat je de ketel gedurende het inregelen aan hebt.
 
Ik ben werkzaam in de ICT en knutsel af en toe wat aan etc. Dus ik heb voor het gemak een tweetal sensors op de aanvoer/retour bij de ketel geplaatst en lees dit elke minuut uit. De gegevens gaan in een database en op basis daarvan maak ik een grafiek.

Het valt mij op dat ik een bijna strakke ⌂T heb van zo'n 30 graden. Wat zou het advies zijn als je onderstaande grafiek ziet?
Het aanwarmen begint om 5.30 uur en loopt nu nog steeds. Rond 14.00 uur is de ketel klaar met het 'voeden' van de vloer verwarming verdeler en het is dan 20 graden in de woonkamer.

1565_cvstats22012014_2.jpg
 
Ik ben er weer. Super zo'n meetsysteem. Voor een goede diagnose van het systeem zou je alle retouren van de radiatoren en de 4 aansluitingen op vloerset moeten meten. Het inregelen kan alleen als de aanvoer uit de ketel tijdens het inregel op dezelfde temp blijft. Het tempverschil van 20 tussen aanvoer en retour is alleen bij max belasting en als de aanvoer 80grd is en de retour 60grd. Bij een buitentemp. van 20grd is de aanvoer en de retour ook 20grd. Hoe lager de aanvoertemp bij een deelbelasting des te kleiner wordt het tempverschil. In de grafiek zie ik een lage toevoertemp. voor de vloerset die kan veel hoger.
Daarmee wordt de opwarmperiode veel korter. Voor een houtenvloer is het niet belangrijk wat de watertemp is maar de temp van de houtenvloer! De temp van het ingaande water moet je hoger instellen en dan kontoleren wat de temp. wordt van de vloer. De standaard ontwerptemp bij vloerverwarming is 28grd, als het buiten -10grd is, aan de bovenkant van de vloer. mvgr bernhard
 
Helaas heb ik nu niet voldoende sensoren om alles in grafieken te zetten. Ik heb ze in eerste instantie bij de ketel geplaatst om te kunnen zien hoe lang de ketel aan het stoken is en wat dan de waardes zijn. Hoewel altijd gesproken wordt over een 'ideale' ⌂T van 20 graden is het dus niet erg dat mijn ketel een ⌂T van 30 graden heeft ???

Gister heb ik de de thermostaat op de vloerverwarming verdeler op 40 graden gezet. Het valt mij op dat deze mengtemperatuur niet gehaald wordt (max. 37 graden). Het inregelventiel op de verdeler staat volledig open. Moet deze wellicht verder dicht of juist niet?

Wat je zegt Bernard klinkt plausibel. Op dit moment is de oppervlakte van de vloer zo'n 23 graden. Op basis hiervan zou je zeggen dat instroomtemperatuur van de verdeler omhoog kan?
Verder zeg je in je reactie: "In de grafiek zie ik een lage toevoertemp." De toevoer temperatuur van de ketel is 75 (!) graden. Dit is toch niet laag?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan